🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свобода на върха на иглата

Имунизационните сертификати за COVID-19 ще дават възможност за някакво прогнозиране на наближаващия туристически сезон

Успехът на Занзибар показа, че има силно търсене на безпроблемните почивки без ограничения
Успехът на Занзибар показа, че има силно търсене на безпроблемните почивки без ограничения
Успехът на Занзибар показа, че има силно търсене на безпроблемните почивки без ограничения    ©  Shutterstock
Успехът на Занзибар показа, че има силно търсене на безпроблемните почивки без ограничения    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Имунизационните сертификати за COVID-19 ще дават възможност за някакво прогнозиране на наближаващия туристически сезон.
  • Надеждите за спасяване на лятото са насочени към държави, където ваксинацията тече с бурни темпове, като Великобритания.
  • Въпросът ще се решава на ниво Брюксел, но по-работещи в краткосрочен план най-вероятно ще са двустранните споразумения.

Улица "Янко Сакъзов" 26, София. Малката манипулационна вдясно от централния вход на Националния център по заразни и паразитни болести. Там се случва магията за всеки уважаващ себе си и леко хипохондричен пътешественик. Поставят се ваксините за жълта треска - болест с много висока смъртност, разпространена в редица африкански държави и в джунглите на Латинска Америка, наричана в миналото още Жълтия Джак или Американската чума.

Освен незабравимото удоволствие от инжекцията се получава и официален документ - Международен сертификат за ваксинация или профилактика, по-известен просто като "жълта книжка", който в даден момент може да се окаже нужен пред граничните власти по пътя. Екзотичното меню препоръчва още ваксини за хепатит, коремен тиф, дифтерия и т.н. Ваксините увисват една след друга в жълтата книжка като медали, а с тях нараства и усещането за... свобода.

Ваксинациите винаги са били в някаква степен разменна монета за по-свободно и спокойно придвижване. С имунизационните сертификати за ковид сега това е на път да стане масово. За немалка група хора сдобиването с документ е основен аргумент за ваксинация, в който виждат възможност за завръщане към нормалния начин на живот и пътуванията. За група туристически държави пък това е шанс за икономическо оцеляване през идващото лято.

Между Германия и Юга

Редица държави начело с Гърция, Исландия, Полша, Дания Швеция, Естония, Кипър, Испания, Португалия, Италия, заявиха намеренията си да въведат сертификати за ваксинация. В списъка на подкрепящите е и България. Сертификатът ще бъде само още една допълнителна опция към съществуващите към момента начини за влизане в повечето държави - отрицателен PCR или карантина.

Погледите са насочени към Брюксел, след като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК ще предложи този месец цифров документ, който, ако бъде одобрен от страните членки, да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Тя обясни, че предложението ще има форма на законодателна инициатива и ще опише подробно как би трябвало да изглежда единният сертификат за ваксиниране в ЕС. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за антитела на вече преболедувалите COVID-19.

Разделителна линия по темата вече се очерта. Страни като Германия и Франция заявиха, че има още въпроси по тази тема и че при толкова малко ваксинирани тя не е приоритет в момента. За страни като Гърция, за които туризмът е съществена част от икономиката на страната, въпросът обаче е важно да бъде разрешен преди началото на новия летен сезон.

Който е по-зелен

След една почти нулева 2020 г. година за туризма и също толкова лош зимен сезон очакванията са, че различните дестинации ще се борят все по-ожесточено за привличането на туристи през идващото лято 2021. Влизането на дадена държава в списъка на "чистите" дестинации й дава силно конкурентно предимство пред останалите. Или към днешна дата е много по-вероятно преминалите през ваксинация чужденци да се замислят за почивка в Гърция, отколкото за такава в България, като гръцката държава активно отправя категорични послания. Успехът на Занзибар показа, че има силно търсене на възможно по-безпроблемна почивки от страна на туристите. А във финансово изражение възможността за признаване на ваксината намалява цената на пътуването под формата на PCR тест на излизане, а и на връщане, или скъп престой в хотел по време на задължителната карантина.

Плюс на ваксинационните паспорти е и възможността за някаква прогнозируемост - основното, което липсваше през последната една година в сферата на туризма. Това ще важи както за туристите, така и за приемащата държава и туроператорите, които имат шанс да привлекат определена ваксинирана маса клиенти и може да таргетират по-добре рекламата и продуктите си към конкретни пазари.

Англичанитe, спасители на лято 2021

Не случайно най-големият туроператор в Европа TUI гледа с надежда за спасение на летния сезон към английския пазар. Там ваксинацията тече с бурни темпове. Вече над 20 млн. души са получили първата доза ваксина, а целта е всички над 18 години да са ваксинирани поне с първата доза до края на юли.

"Там виждаме впечатляващо темпо и амбициозни цели за ваксинации. Търсенето става силно. Хората искат да пътуват", казва Фриц Юсен, главен изпълнителен директор на базираната в Хановер компания. "С единното европейско удостоверение политиците вече могат да създадат важна основа за летните пътувания", казва още той, цитиран от FT, като добавя, че тестването остава "вторият важен градивен елемент за безопасни почивки".

Силен интерес към Великобритания има и на ниво държави. След започнатите разговори с Гърция сега и Испания се очаква да подходи индивидуално към Обединеното кралство, като испанският министър на туризма Фернандо Валдес заяви, че ако европейският план се провали, страната му ще търси двустранно споразумение.

Гърция подписа споразумение и с друг лидер във ваксинирането - Израел. Друг голям потенциален пазар е полският, като полската държава обяви, че ще допуска на територията си без PCR и карантина при наличие на ваксинационен документ, а това би облекчило финансово и организационно ваксинираните пътуващи поляци поне в едната посока.

Опасенията на бизнеса

Не липсва и скептицизъм от страна на бизнеса. Той обаче идва основно по линия на сроковете. Марко Корадино, главен изпълнителен директор на онлайн туристическия агент Lastminute.com, заяви, че се опасява, че необходимата инфраструктура няма да е готова навреме за летния сезон.

"Няма да работи на ниво ЕС, тъй като е твърде сложно, и няма да е налице до юни." Той допълни, че двустранните сделки като тези между Гърция и Израел от февруари за разрешаване на ваксинирани граждани да пътуват, без да е необходимо да се показват отрицателни резултати от теста, имат повече потенциал.

Международното стандартизиране на документа ще бъде и едно от предизвикателствата наред със сигурността, развитието в динамика на защитеността и новите щамове. Мнозина очакват, че през следващите 20 години ще има повече трансформации на международните паспорти, отколкото досега, като биометричните данни и облачните технологии, които ваксинационният сертификат би използвал, са точно технологиите, необходими за едно бъдещо пътуване без паспорт. А пътуването през 2021 г. ще бъде един гигантски експеримент.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Пишете глупости!
    "Ваксината ще ни направи свободни" и просто перефраза на надписа над входа на Бухенвалд: "Трудът ще не направи свободни".
    Онова са го измислили нацистите. А новото - новите нацисти

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Прекъсна.

    Ваксинационни сертификати се гласи да въвежда единствено ЕС.
    Там, където са плажът и бунгалата от снимката, такива не искат.
    Но ако ЕС се затвори с вакси глупостите от света, и светът ще се затвори към ЕС.
    Нарича се реципрочност. Като визите: ако страната А иска визи за гражданите на страната Б, и страната Б също въвежда визи за тия от страната А.

    И още една врътка на идиотската спирала: Китай, например, може да откаже достъп на чужденци, които не са ваксинирани с китайска ваксина, защото тя, ще изтъкнат, била съобразена със спецификите на местното население. И така САЩ, Русия и т.н., които могат да си произведат ваксина...

    По тоя път вървим към фашизъм.
    След пътуванията ще филтрират заемането на длъжности, обучението в училища и университети...

    Превръщат ни в гето.

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб
    • + 1

    Не става дума за ваксини, а за експериментални ваксини и за паспорт удостоверение за участие в клиничното им изпитание. Единствените ваксини в момента на пазара са китайската и индийската. А то в Европа, където в Брюксел просто искат да контролират всичко, дори и колко паспорта ще има във всяка страна във всеки момент,тези ваксини не са достъпни. И да, шарана има право даналапа въдичката. С вкусно червейче за мезе. Мезе във вид на лятна екскурзия през 2021. След това е ясно - - шарана в тигана. Като вкусно мезе.

    Нередност?
  • 4
    yanakalcheva avatar :-|
    мария калчева

    До коментар [#1] о
    До коментар [#1] от "D-r D":

    Стига манипулации.

    Нередност?
Нов коментар