🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Треска за пътуване

Някои мениджъри нямат търпение да тръгнат отново на път

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първо дойде поразителното откритие. Закуската може да бъде дори по-добра в кухнята, отколкото в хотел "Четири сезона". Децата могат да ви разсмеят повече от развлеченията по време на полет. Бихте могли да приберете високите токчета и оксфордките, костюма и вратовръзката Hermès. Лимузини, допълнително пространство за крака, пищни обеди и шоколадови бонбони на възглавницата? Всички, пометени от чудото на Zoom. Вече не. Бяха нужни постепенното завръщане в офиса, умората от Zoom и паниката от ниските прогнози за продажби, за да накарат някои ръководители отново да тръгнат на път.

И треската за пътуване може да продължава да ги държи в началото на 2021 г. Отмяната на следпразничните джамборета като технологичното изложение CES, което се провежда ежегодно в Лас Вегас през януари, и отлагането на Давос, зимната среща на глобалните силни и могъщи на деня предполагат, че летищните бизнес салони ще бъдат призрачни още известно време.

Но някои аспекти на корпоративните пътувания ще се върнат, особено тези, при които разстоянията са кратки, а в техния край има перспектива за продажби. Около осем от десет командировки са вътрешни според Глобалната асоциация за бизнес пътувания (GBTA). Последното й проучване показва, че почти две трети от професионалистите очакват вътрешните бизнес пътувания да се увеличат до пролетта на 2021 г.

Международното пътуване обаче е различно нещо. Докато ваксината срещу COVID-19 не е широко достъпна и докато карантините са широко разпространени, е трудно да се правят прогнози.

Дори когато ограниченията бъдат облекчени, историята предполага, че възстановяването ще бъде бавно. GBTA казва, че след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. и финансовата криза от 2007 - 2009 г. са били необходими повече от три години, за да се върнат световните бизнес пътувания на предишни нива. Този път насрещният вятър е още по-силен. Пандемията съчетава страх от пътуване с икономически затруднения по време на търговски войни и цялостно забавяне.

За пръв път видеоконференциите се оказаха работещ заместител на пътуването и са много по-евтини. Според банката Morgan Stanley корпоративните мениджъри твърдят, че очакват виртуалните срещи да заменят почти една трета от пътуванията през 2021 г. Това не вещае нищо добро за индустрията за бизнес пътувания, възлизаща на 1.5 трлн. долара. По време на предишни кризи авиокомпаниите, хотелите и организаторите на събития намалиха тарифите и цените, за да стимулират търсенето. Няма смисъл това да се прави, когато здравето, а не разходите, е основната грижа на пътуващите.

Някои хотели могат да насочат фокуса си към развлекателния туризъм, въпреки че маржовете са много по-ниски. Индустрията ще лобира за повече коридори за пътуване, прекратяване на карантините, тестове за COVID-19 на летищата и освобождаване от отговорност. Но в крайна сметка най-голямата надежда се крие във ваксината. Сегашното предположение е, че през втората половина на 2021 г. тя ще бъде широко достъпна. Ако е така, желанието на мениджърите да се върнат на пътя на сделките ще се възроди отново.

За всички, на които пандемията даде добра възможност да наваксат с времето със семейството (и съня), бизнес пътуването идва със значителни предимства като глезене, "време за себе си" и вечери със служебни пари. Това са мощни стимули за неговото възстановяване.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал