🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Естественото озеленяване има психологически, културен и социологически аспект

Естественото озеленяване има психологически, културен и социологически аспект
Естественото озеленяване има психологически, културен и социологически аспект
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Atlantis Bulgaria Holding включва компании с дейност в различни сфери. Това, което ги обединява през последните 25 години, е мисията за създаване на комфортна среда и спокоен живот в големия град чрез реализацията на съвременни концепции в строителството.

Динамичната промяна в начина на живот на хората и бурните процеси на урбанизация са предпоставка за преосмисляне на необходимостта от зелени площи и връзка с природата като неразделни елементи с основна роля в човешкия бит. Въздействието на естественото озеленяване в ежедневието ни има психологически, културен и социологически аспект. Психологическият се състои от психически и емоционални, физически и естетически въздействия. В допълнение са здравословните, духовните и релаксиращите ефекти от престоя сред природата с естетически и цветови елементи, олицетворяващи духа и природния потенциал на средата. Според научни проучвания като The relationship between greenspace and the mental wellbeing of adults ( V. Houlden, S. Weich, S.Jarvis и K. Rees) някои от дървесните видове като орех и бор освобождават вещество в атмосферата, което може да направи хората по-щастливи, като поддържат двете страни на мозъка в баланс и въздействат успокояващо.

Темите за устойчива, зелена и балансирана среда са само част от мотивите на цялостната стратегия на Atlantis Bulgaria Holding за създаване на здравословна жилищна атмосфера у дома и извън него. Стремим се проектите да бъдат разглеждани в тяхната цялост с предпроектни проучвания на пространствените връзки и разнообразие от социално-емоционални възможности за всеки от обитателите. В съвременното забързано всекидневие хората все по-малко намират време за физическите дейности на открито и една от водещите идеи, заложена в нашите комплекси, е да насърчаваме хората да спортуват повече, като им създадем удобства чрез атрактивни спортни зони за всички възрастови групи. Проучванията показват, че времето, прекарано навън, и активната дейност сред природата имат положително въздействие върху сърдечно-съдовата функция и намаляват нивата на стрес. Социологическите и културните притегателни опорни точки и зони за рекреация, отдих и тихи игри водят до подобряване на социалното взаимодействие и социалните отношения на хората, живеещи в комплексите ни.

Зелените площи създават усещането за социални пространства и в тази атмосфера дори най-малките обитатели могат да усетят чувството за свобода и независимост и сами да създават нови приятелства. Зелените площи носят естественото усещане за природа в градските структури и са в състояние да променят възприемането на суровия и изкуствен контекст на града в усещане за хармонична, релаксираща и приятна атмосфера. Те създават дълбока връзка между хората и природната среда, трансформирайки градската тъкан в по-достъпен и обитаем мащаб като основен фактор за бъдещо развитие на устойчивото общество. Според разработките на американската активистка Джейн Джейкъбс съществува връзка между увеличаването на количеството зелени площи и удовлетвореността на хората, живеещи в жилищните комплекси. Ето защо това, което отличава нашата концепция, е индексът на удовлетвореност от въздействието на зелените площи в комплексите от затворен тип, предоставящи сигурност и комфорт на еднофамилна къща с двор в симбиоза с близостта до комуникационната мрежа на града. Не случайно един въпрос от най-малките обитатели на "Атлантис/Атмосфера" - "Кой живее в тази къща?", ни накара да трансформираме концепцията за апартамент с двор в асоциация за дом - с възможностите за безгрижни детски игри, комфорт за домашните любимци и релаксиращата атмосфера на индивидуалния двор като неразделна част от визията на холдинга за разнообразие и иновации за създаване на благоприятна устойчива жилищна среда.

Предимствата на собствен двор в парковата среда на комплекс от затворен тип и възможностите, които предоставя на своите обитатели, е все по-актуална тенденция за бъдещо развитие. Заради събитията през изминалата година семействата отделиха повече време у дома и преоткриха потребността от пряка връзка с природата във всекидневието си. Не случайно все повече клиенти се обръщат към нас с благодарност за спокойствието, уюта и комфорта, който сме създали с грижа за тях.

www.atlantisbulgaria.com