🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

До дни Cardano ще пусне своя стейбълкойн Djed

Интересът към криптовалутата се повиши, въпреки че преди дни имаше проблем в блокчейна й

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Cardano е осмата по големина криптовалута, а предстоящият й стейбълкойн Djed вдига интереса към нея
  • Целта на Djed е да стане монетата, с която ще се плащат всички такси за транзакции в мрежата Cardano
  • Блокчейнът й претърпя аномалия в събота вечерта, която за кратко остави офлайн близо 60% от всички валидатори

Подобно на по-широкия крипто пазар 2022 беше ужасна година за Cardano. ADA, както е тикерът на валутата, падна с 83% на фона на крипто зимата и сривовете на FTX и Terra. В края на миналата седмица проблем в мрежата му остави за кратко много валидатори на транзакции без достъп. Въпреки това цената на ADA се увеличи значително през януари. Вероятната причина за това е вълнението на инвеститорите около първия стейбълкойн на Cardano (Djed), който предстои да бъде пуснат до края на този месец.

Cardano e блокчейн опериращ с доказателство за залог (PоS), a oбщата заключена стойност (TVL) в екосистемата му рязко се повиши, което също може да се разчита като сигнал за високите очаквания около новия стейбълкойн. В момента цената на ADA e почти 38 цента, което е увеличение с 8.2% спрямо миналата седмица, по данни от Coingecko. Общата капитализация на криптовалутата е малко над 13 млрд. долара.

Целта на Djed е да стане монетата, с която ще се плащат всички такси за транзакции в мрежата на Cardano. Това ще позволи еднакви, предвидими транзакционни разходи, вместо да има променливи такси за газ. Според разработчиците, Djed ще бъде свръхобезпечен с 400% до 800% в момента на пускането си.

Внезапният проблем

Блокчейнът на Cardano претърпя аномалия в събота вечерта, която остави офлайн близо 60% от всички валидатори за кратък период от време. Въпреки че блокчейнът не беше спрян, имаше забавяния в транзакциите. Остава да се разбере, какво точно се е случило и каква е причината?

Един от първите, които съобщиха за аномалията, беше Том Стоукс, съосновател и главен оперативен директор на крипто компанията Node Shark. Той написа: "Преди няколко часа над половината от всички валидатори на Cardano бяха офлайн. Ето защо децентрализацията има значение". След кратък период от няколко минути, мрежата се възстановява до около 87% от предишния си капацитет.

Разработчикът на Cardano IOG отговаря

Компанията зад Cardano, Input Output Global (IOG), даде обяснение за случилото се. Става ясно, че грешка е причинила прекъсване на връзката и рестартиране на повече от 50% от валидаторите. Според разработчика на Cardano това събитие, не е причина за притеснения, защото такива проблеми (дори по техни думи, ако "засегнат всички валидатори), са взети предвид при проектирането на системата на консенсус на Кардано и "системите се държаха точно както се очакваше".

Повечето нолдове са се възстановили автоматично без човешка намеса и са извършили рестартиране. Въпреки това компанията обещава да проучи допълнително причината за аномалията и да приложи допълнителни мерки за регистриране на мониторинг в допълнение към "редовните" процедури за мониторинг.

В рамките на общността инцидентът предизвика дискусии относно децентрализацията на мрежата и дали аномалията е тревожна, защото подобен инцидент не е често срещан и се е случвал в мрежи като Solana, но никога на Cardano.

Djed е свръхобезпечен алгоритмичен стейбълкойн

Вълнението нараства около най-новия проект, стартиран в екосистемата Cardano. Djed е крипто-подкрепена, свръхобезпечена алгоритмична стабилна монета, която е подкрепена от ADA. Той е разработен от поддръжниците на Cardano IOG. В миналото всички големи алгоритмични стейбълкойни са се проваляли (само си спомнете за Terra), затова има известни колебания, които съпровождат проекта и неговото дългосрочно развитие. За разлика от стандартните стейблкойни, които са обвързани с фиатна валута, то алгоритмичните стейбълкойни са вързани с определен токен, който автоматично бива изгарян или емитиран, ако има отклонение в цената на стабилната монета.

Според очакванията, Djed ще използва подобна формула на съществуващите стабилни монети като Frax. Той ще контролира обезпечение от ADA и резервна монета, наречена SHEN, минтвана и изгаряна, за да запази обвързването с долара на Djed. ADA ще се изпраща към интелигентния договор на Djed в замяна на стейбълкойна. Освен това Shen ще действа като баланс, когато цените на ADA се колебаят. За разлика от Frax, който е частично обезпечен с USDC и FXS, се планира Djed ще бъде свръхобезпечен с ADA.

Все още няма коментари
Нов коментар