🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Машиностроителните заводи на "ИХ България" възстановяват обемите си

ЗММ - Сливен, и ЗММ - Нова Загора, отчитат стабилни поръчки през летните месеци и очакват завръщане към нормалността след спада по време на извънредното положение

През 2019 г. ЗММ – Сливен отчита приходи от 27.5 млн. лв., спрямо 25.6 млн. лв. година по-рано
През 2019 г. ЗММ – Сливен отчита приходи от 27.5 млн. лв., спрямо 25.6 млн. лв. година по-рано
През 2019 г. ЗММ – Сливен отчита приходи от 27.5 млн. лв., спрямо 25.6 млн. лв. година по-рано
През 2019 г. ЗММ – Сливен отчита приходи от 27.5 млн. лв., спрямо 25.6 млн. лв. година по-рано
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Машиностроителните предприятия на "Индустриален холдинг България" - ЗММ - Сливен, и ЗММ - Нова Загора, са запазили стабилност в поръчките си през летните месеци в сравнение с кризисните месеци април и май на тази година, когато са регистрирали 30-40% спад заради пандемията. "Постепенно се връщаме към нормалния ритъм на работа и имаме пълните шансове да завършим с добри финансови показатели и тази година", казва изпълнителният директор на ЗММ - "България холдинг", Емилиян Абаджиев. Двете предприятия са сред най-ярките представители на сектор машиностроене в Сливенски регион. Те имат богата история, а днес в тях работят 460 души - 340 в ЗММ - Сливен, и 120 в ЗММ - Нова Загора. "Независимо от намалелите обеми не сме освобождавали хора", казват от ръководството на машиностроителните предприятия. Те са се възползвали от мерките за запазване на заетостта 60/40, които са им позволили да съхранят екипа.

От 2013 г. машиностроителните предприятия на холдинга отбелязват непрекъснат ръст във финансовите си резултати и разширяват значително пазарите си.

Диверсификация на риска

Сред мерките, които дават възможност машиностроителните предприятия на в групата да се справят успешно с кризата, е непрекъснатото разширяване на пазарите. Днес ЗММ - Сливен, изнася машините си в повече от 80 държави в света, сред които Канада, САЩ, Мексико, Централна и Южна Америка, цяла Европа. Преди месец е получена поръчка и от Нова Каледония. Холдингът договори и откриването на представителство в Австралия, където в края на миналата година са продадени няколко машини.

Сливенското машиностроително предприятие произвежда универсални металорежещи машини, стругове с ЦПУ, принадлежности и резервни части. Вътрешният пазар на ЗММ - Сливен, се движи едва между 1.5% - 3% от произведената продукция, основно последната година за проекти, получили европейско финансиране.

Продукцията на ЗММ - Нова Загора, е предназначена 45% за вътрешните нужди на ЗММ - Сливен, и 65% за износ и за други външни партньори. Предприятието произвежда оси, валове, и зъбни колела за металорежещи машини, но също така скоростни и подавателни кутии, компоненти за хидравлика за селското стопанство, възли за дървообработващи машини и др.

Сред важните условия за преодоляване на кризата и диверсификация на риска е и широката гама на произвежданите от ЗММ - Сливен, машини. "Предприятието не произвежда "конфекция", а машини по индивидуална поръчка, което също дава възможност за диверсификация на риска", казва Абаджиев. "Една машина влиза в производство, когато се уточни всичко с индивидуалния клиент и постъпи аванс като гаранция", допълва той. В ЗММ - Сливен, дори и трудните месеци април и май са били натоварени, защото тогава на практика са се изпълнявали поръчките от първите три месеца на годината. През юни и юли поръчките са се удвоили в сравнение с предходните кризисни месеци.

Резултати и инвестиции

Най-силни в новата история на машиностроителния холдинг са 2017 г. и 2018 г. През 2019 г. произведените машини са по-малко на брой от предходната година, но пък финансовите резултати са близки до тези от 2018 г. През миналата година ЗММ - Сливен, отчита приходи от 27.5 млн. лв. спрямо 25.6 млн. лв. през 2018 г.

През 2020 г. година ЗММ Сливен успешно завърши проекта си за изграждане на соларен парк. Инвестицията е 1.6 млн. лв., а изпълнител "Солар про". Паркът покрива 75% от нуждите от електроенергия на машиностроителното предприятие в Сливен. "Това е много важна инвестиция за нас. От една страна решаваме проблема с големите и непредвидими разходи за ток, тъй като производството ни е енергоемко, а от друга - даваме собствен принос в зелената политика", казва Абаджиев. Инвестиционната програма на ЗММ България Холдинг за тази година е в размер на близо 1 млн. лв. На дневен ред е разработката на нова, тръбна машина за металообработка, нова циклова машина, както и машина за обработка на колооси.

"Очаквам връщане към нормалност и растеж в сектор машиностроене през следващите месеци", казва Абаджиев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар