🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Shutterstock
Shutterstock    ©  Andrii Yalanskyi

Политическият шантаж с напускането на коалицията няма да я събори, но я блокира

След военната помощ за Украйна и ветото за Северна Македония следващото изпитание е изборът на нов ВСС.

Shutterstock    ©  Andrii Yalanskyi
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Отношенията в управляващата коалиция изглеждат все по-малко партньорски.
  • След военната помощ за Украйна и ветото за Северна Македония следващото изпитание е изборът на нов ВСС.
  • Тактиката на шантажа може да се обърне срещу прилагащите я, ако в резултат на нея коалицията се разпадне.

Апокалиптичният сценарий, в който според опозиционната ГЕРБ и една от партиите във властта - "Има такъв народ" (ИТН), премиерът Кирил Петков взема еднолично решението за вдигане на ветото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, това взривява управляващата коалиция и тя се разпада, не се състоя.

Очакванията за подобен развой се основаваха на подозренията на партията на Слави Трифонов и на опозиционните формации, че Петков ще използва честването на 24 май в Рим и присъствието на българската и северномакедонската делегации на високо правителствено ниво там, за да даде знак, че страната ни ще деблокира ветото.

Другото им опасение се основаваше на факта, че в последните седмици се засилиха дипломатическите опити на ключови представители ЕК и САЩ спорните въпроси по-бързо да бъдат решени, които противниците на "пускането" на Северна Македония на преговори за членство с ЕС разчетоха като натиск.

Нищо от това не се случи. Даже напротив - делегациите на двете държави, които бяха поотделно в Рим, специално внимаваха да не се засекат в италианската столица. А след разговора между премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски българският министър-председател каза, че двамата не са се обвързвали със срокове за вдигането на ветото. "Единственото, с което се обвързахме, беше да държим добрия тон и външните министерства да продължат работа", заяви след разговора Петков.

Казусът изглежда отложен за неопределено време

С това въпросът за Северна Македония на този етап изглежда отложен с неясен срок в бъдещето. Още повече че на отправеното от Петков предложение към президента Румен Радев за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да бъде обсъден напредъкът на Северна Македония в изпълнението на поставените от България условия за вдигане на ветото, държавният глава не откликна веднага. Радев припомни, че същата тема е била дискутирана на заседанието на КСНС в началото на януари, препоръча на управляващите да се придържат към решенията му и поиска среща с Петков, за да чуе аргументите му, преди да вземе окончателно решение. Кога и дали ще се състои тя, засега остава също неясно.

Заседанието на коалиционния съвет по темата за Северна Македония, което трябваше да се проведе във вторник, също се отложи - за петък. По думите на депутати от управляващото мнозинство - заради настояването на ИТН на него да присъства поканен от формацията експерт по спорните въпроси между двете съседни държави.

Твърде вероятно е опитът за забавяне да е част от стратегията на противниците на вдигането на ветото. Желанието на евроатлантическите ни партньори да решим спора със западната си съседка беше това да стане до края на френското председателство на ЕС, което изтича в края на юни, и едва ли в оставащия един месец дотогава може да се случи някакво чудо, което да промени твърдата позиция на България за оставане на ветото.

Освен червените линии на две от партиите в управляващата коалиция по темата "Северна Македония" - ИТН и БСП, противник на даването на зелена светлина на западната ни съседка да започне преговори за членство с ЕС, преди да е изпълнила българските условия, е и президентът Радев. На същите позиции е и външният министър Теодора Генчовска (ИТН), през чието ведомство основно се водят разговорите със северномакедонското правителство.

Шантажът като коалиционен похват

В акцията си по натиска върху премиера по въпроса за "Северна Македония" от партията на Слави Трифонов си послужиха с откровен шантаж. Два дни преди Петков да замине за Рим за честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов предупреди депутатите си да се готвят за напускане на коалицията, защото се очаквало Петков на обяви решението за сваляне ветото.

Макар информацията за това да не беше обявена официално от партията, очевидно постигна желания ефект - премиерът трябваше за пореден път да обяснява, че решение по казуса със Северна Македония няма да бъде взето без санкцията на парламента. И да поиска КСНС да влезе отново в ролята на арбитър.

И това съвсем не е първият случай, в който партията на Слави Трифонов се опитва да налага решения в управляващото мнозинство по този начин. Неотдавна от ИТН заплашиха коалиционните си партньори, че депутатите им ще бойкотират заседанията на парламентарните комисии, ако не получат още две места в тях. ИТН води и епична битка в коалицията за назначения и се очертава като непрестанно тлеещо огнище на напрежение в управлението.

Депутати от мнозинството предричат, че следващото голямо изпитание пред четворната коалиция се очаква да бъде актуализацията на бюджета през юни. Първо, защото председателят на ключовата бюджетна комисия е Любомир Каримански, който заради неуспешния си опит да оглави БНБ не спира да отправя остри критики към начина, по който функционира коалицията. Поведението на ИТН при обсъждането на актуализация на бюджета ще е показателно и доколко партията на Трифонов ще влезе в колаборация с опозиционните ГЕРБ и ДПС, особено ако не успее да наложи предложенията си на партньорите си в управлението.

И БСП също

Същия политически шантаж за налагане на решения в управляващата коалиция неотдавна използва и БСП по въпроса за военната помощ за Украйна. Социалистите открито заплашиха, че ще напуснат коалицията, ако парламентът гласува такова решение. За да избегнат такова развитие, останалите партии от мнозинството предприеха сложни еквилибристики и търсене на заместител на думата "военна" и да обясняват, че "военнотехническата помощ" означава само ремонт на украинска военна техника в наши заводи, но не и изпращане на оръжие. Всичко това на фона на станалия всеизвестен факт, че България изнася оръжие за Украйна, макар и не директно, а чрез фирми от други европейски държави.

ДБ искат да наложат реформаторски дневен ред

Решението на проблема на БСП за пред електората им обаче постави в сложна ситуация най-малкия партньор в коалицията - "Демократична България" (ДБ), които се оказаха пред избора да подкрепят решението на парламента за Украйна и така да запазят целостта на коалицията или да се съобразят с призивите на техните избиратели, които настояваха за официално решение за изпращането на военна помощ и призоваваха депутатите от ДБ да напуснат мнозинството, ако то не се приеме.

В демократичното обединение дори обсъдиха варианта да напуснат управлението, като изтеглят министрите си от правителството, а парламентарната им група да подкрепя остатъка от коалицията по ключови въпроси. В крайна сметка се стигна до друго решение - ДБ да се опита да наложи приоритетите, с които четворната коалиция дойде на власт. Съпредседателят на обединението Христо Иванов протече в парламента декларация, с която поиска приемането на едногодишна управленска програма за "депутинизация" в сектор "Енергетика" и в службите за сигурност, както и изпълнение на заложената в коалиционното споразумение съдебна реформа.

Първата стъпка в тази посока беше направена със закриването на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, но тепърва пред управляващите предстои изпитанието с избора на нови членове на Висшия съдебен съвет, което би позволило смяната на главния прокурор Иван Гешев - едно от обещанията, с които четворната коалиция дойде на власт.

Процедурата за 11-те представители на парламента в съдебния орган трябва да започне през юли, но проблемът е, че за избора им са необходими минимум 160 гласа, които управляващото мнозинство няма. Така четворната коалиция отново е изправена пред сложната дилема - да се опита да наложи своите кандидати с риска те да бъдат отхвърлени и да се създаде конституционна криза или да започне разговори с ГЕРБ и/или ДПС в опит за намиране на компромис.

По всички тези въпроси ДБ трябваше да се срещне с премиера и представители на водещата партия в коалицията "Продължаваме промяната" тази седмица, но подобно на коалиционния съвет за Северна Македония срещата беше отложена.

Тактиката на шантажа обаче, с която се постигат различни отстъпки за ИТН и БСП, за да се запази коалицията на власт, е нож с две остриета. За едното е ясно, че се използва за забавяне и блокиране на обещаните иначе от всички реформи, но другото може да се обърне като бумеранг срещу шантажиращите, ако вследствие на действията им коалицията наистина се разпадне.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Оставете ги да напуснат, да видим как ще се извъртят, за да останат в коалицията, защото на И т.н. избирателите няма да им простят трето провалено правителство, а Корнелия Нинова без местенцата си във властта окончателно ще се оттече в канала. Твърде отстъпчив е Кирил Петков! То бива, бива, но цял вол курбан не бива.

    Нередност?
Нов коментар