🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три нови надежди за по-успешно лечение на COVID-19

Лекарство за артрит и кортикостероид за терапия на астма показват обнадеждаващи резултати в нови проучвания

Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters    ©  Reuters

В последните месеци световното внимание разбираемо бе изцяло насочено към ваксините, на които се възлагаше огромна надежда за край на пандемията. Сега обаче е ясно, че няма да е толкова лесно - производството им още е недостатъчно, срещу имунизациите има обществена съпротива, а вирусът мутира и епидемията е още в разгара си. Според експерти е напълно възможно той да стане ендемичен и да остане с нас завинаги като грипа.

На този фон нуждата от ефективно и широко достъпно лекарство срещу ковид остава повече от актуална. За щастие опитите за намирането му не са спирали, а в последните няколко седмици се появиха обнадеждаващи новини за няколко препарата.

Ето кои са те:

Лекарство за артрит намалява смъртността при тежко болните

Лекарство за лечение на ревматоиден артрит - тоцилизумаб, може да бъде животоспасяващо за някои от най-тежко болните пациенти, показва голямо изследване, проведено във Великобритания. Според авторите му тоцилизумаб в комбинация с вече рутинно използвания за лечение на COVID-19 евтин стероид дексаметазон може да спаси поне един допълнителен живот на всеки 25 пациенти. Това в по-голям мащаб означава потенциал да се намали смъртността сред хоспитализираните средно с една трета.

В проучването, което миналата седмица бе публикувано в препринт и все още предстои да бъде рецензирано, са участвали над 4000 тежко болни пациенти в болница, повечето на асистирано дишане. Общо 2022 от тях са получили интравенозно тоцилизумаб, като на 82% в тази група е даван и декстаметозон, докато други 2094 са получили стандартното лечение. Като резултат в групата, получила тоцилизумаб, 596 от пациентите са починали в рамките на 28 дни (29% смъртност), докато в контролната група жертвите са със сто повече - 694 (33% смъртност), или 14% по-малко смъртни случаи в групата на взималите тоцилизумаб. Намаляването на смъртността е било по-голямо при тези, които са били включени на вентилатори. Тоцилизумаб също увеличава вероятността от изписване в рамките на 28 дни от 47% на 54%, е показало изследването.

Лекарството е участвало и в по-ранни проучвания, които обаче не са давали убедителни резултати. Според епидемиолога от Университета на Оксфорд Мартин Ландрей, цитиран от специализирания уебсайт Stat, причината вероятно е, че те са били твърде малки като обхват, докато новото изследване, наречено RECOVERY, е по-голямо от всички предишни, взети заедно. Проблемът при провеждането на малки проучвания, както отбелязват и други изследователи, е, че те често не водят до убедителни резултати.

Tоцилизумаб се произвежда от фарма компанията Roche, но за разлика от дексаметазона той е скъпо лекарство. Според данни на BBC курс на лечение с него струва около 500 паунда. Много по-евтино обаче е другото лекарство, за което има данни, че помага срещу COVID-19.

Масово лекарство срещу астма намалява вероятността за хоспитализация

Общодостъпно лекарство, предназначено за лечение на астма, намалява вероятността заразените с COVID-19 да влязат в болница, както и времето за възстановяване след началото на болестта, твърди изследователски екип от Оксфордския университет. За целта медикаментът, наречен будезонид и продаван под името пулмикорт от медицинския концерн AstraZeneca, трябва да бъде вземан до седмица след първите симптоми. Освен от астматици лекарството по принцип се взима от пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и от дългогодишни активни пушачи с дихателни проблеми.

Изследването на Оксфордския университет е малко като мащаб и за момента е рано да се направят генерални изводи дали лекарството ще се окаже ефективно средство за борба с новия коронавирус. Също така то още не е публикувано в научен журнал и предстои да премине през независимо рецензиране.

В 28-дневното проучване са участвали само 146 пациенти, половината от които са взимали доза от 800 микрограма пулмикорт, а останалите - плацебо. Според изследователите обаче медикаментът е намалил с 90% нуждата от хоспитализация в сравнение с участниците в контролната група, които са получили стандартни грижи.

При избора на пулмикорт за евентуално лечение на COVID-19 учените взели като отправна точка обстоятелството, че според статистическите данни страдащите от хронични респираторни болести, които обикновено постоянно поемат различни видове стероиди чрез вдишване, попадат в болница с коронавирус много по-рядко от очакваното. Първоначалните данни от проучването също така сочат, че доброволците, приемали пулмикорт/будезонид, се възстановяват от болестта по-бързо, имали са по-малко и по-леки симптоми и след края на 28-те дни много по-рядко са развили т.нар. "дълъг COVID".

"Окуражена съм, че сравнително безопасно, широкоразпространено и добре изследвано лекарство може да има ефект за това да намалим натиска от пандемията", коментира Мона Бафадхел, ръководител на научния екип, цитирана от Reuters. Според нея в момента по света се провеждат минимум още пет паралелни проучвания, които наблюдават ефекта от различни класове кортикостероиди, които се поемат чрез вдишване. Едно от тези проучвания пак проверява ефектите от будезонида/пулмикорта, но този път върху възрастни хора и пациенти с различни хронични болести. Според учените лекарството най-вероятно намалява възпалителните поражения върху клетките дихателните пътища и белите дробове, предизвикани от имунната реакция в резултат от коронавируса. Други изследователи предполагат, че медикаментът намалява възможностите на вируса да се възпроизвежда в тези клетки или дори да се закачва за тях.

Колхицин: Твърдения за добри резултати, но още без доказателства

В края на януари от монреалския Институт по сърдечни заболявания (MHI) съобщиха, че според тяхно проучване колхицин, евтино и широко достъпно лекарство за подагра, може да намали вероятността от хоспитализация или смърт от COVID-19 с над 20%, ако бъде приемано на по-ранен етап на болестта. Проектът, наречен ColCORONA, включва 4159 пациенти с потвърден положителен PCR тест. На случаен принцип на част от тях е даван колхицин като част от домашното им лечение и в резултат хоспитализациите в тази група са с 25% по-малко спрямо другата група, включените на апарати за вентилация са с 50% по-малко, а смъртните случаи - с 44% по-малко.

"Ние вярваме, че това е медицински пробив. Изследването показва ефикасността на колхицин за предотвратяване на феномена "цитокинова буря" и намаляване на усложненията, свързани с COVID-19. Дотук няма одобрена подобна терапия, която да попречи на заболелите да стигнат до болницата", казва д-р Жан-Клод Тардиф, директор на Изследователския център на MHI. Ако резултатите са такива, каквито твърдят от института, то колхицин може да е първото перорално лекарство за лечение на нехоспитализирани пациенти с COVID-19.

Засега обаче има малък проблем: данните от изследването са описани единствено в съобщение до пресата. Резултати и методология не са публикувани в медицинските журнали. Освен това в прессъобщението се отбелязва и че резултатите "не са статистически значими", макар числата да са близки. Учени вече изказаха резерви за резултати, оповестявани по този начин, и въпреки че информацията звучи обнадеждаващо, предупреждават, че е твърде рано да се правят изводи. "Колко терапии изглеждаха суперобещаващи и вижте какво се случи", отбелязва пред STAT кардиологът от Университета на Сан Франциско Итън Вайс, посочвайки като пример ремдесивир на Gilead, който генерира куп противоречиви резултати, както и хлорохин. "Нека видим действителни резултати и тогава ще говорим", казва той.

Ивермектин: Все още между "осанна" до "разпни го"

Все още няма еднозначни данни и за друго лекарство, сочено напоследък като надежда срещу COVID-19 - ивермектин, който доби значителна популярност и у нас. Мненията за медикамента, който оригинално се предписва за лечение на паразити, при това основно във ветеринарната медицина, са доста поляризирани, а

проведените до момента редица изследвания не дават категорични отговори, защото включват твърде малко пациенти и са публикувани (засега) без независима рецензия.

Преди десетина дни един от най-големите производители на лекарства в света - американската Merck, обяви, че анализът на наличните данни не подкрепя безопасността и ефикасността на антипаразитното лекарство, което тя произвежда в САЩ под марката Stromectol, за лечение на COVID-19.

В България междувременно ивермектин за човешка употреба се появи официално на пазара преди броени дни. Лекарството се произвежда от компанията на Кирил Домусчиев "Хювефарма'', като досега продуктът бе регистриран за употреба само при животни. В средата на януари Агенцията по лекарствата обаче разреши употребата му и върху хора, но не с показание за лечение коронавирус - подобни качества на лекарството към този момент трудно могат да бъдат доказани, а срещу стронгилоидоза - болест, причинена от рядък вид тропически паразит, който не се среща в България.