🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

COVID-19 – как за една нощ спешна болница се трансформира в инфекциозна

В университетската спешна болница "Н. И. Пирогов" от началото на корона вълната са лекувани над 2000 пациенти

Екип на проекта

В екипа участват над 350 колеги лекари, медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти, санитари и немедицински персонал, които пряко са работили с пациенти в отделението за коронавирус - възрастни и COVID реанимацията на "Пирогов", в специално създадената триажна зала, която служи за разделение на потоците пациенти в Спешното отделение и "отсяването" на болните с коронавирус от останалите пациенти, както и ръководен и немедицински персонал.

Университетската многопрофилна болница за спешна медицина "Н. И. Пирогов" е първата софийска клиника, в която се установяват първите случаи на коронавирусна инфекция още в началото на март. Ръководството на болницата и екипите на спешните звена, кардиологията и реанимацията реорганизират буквално за една нощ работата в болницата, отделят специално отделение, организират триажна зала за отсяване на пациентите и започват да лекуват коронавирусна инфекция, като до края на годината лекуваните в самата болница пациенти надвишават 2000, а "Пирогов" е преустроена така, че половината й капацитет е зает с COVID легла.

По данни от проекта до септември 2020 г. в триажната зала на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", който обхваща само първата вълна, са прегледани и преминали над 1500 пациенти, като 502 от тях са останали за лечение в болницата. От тези 502 души общо 430 са изписани излекувани, а за 72 пациенти екипът не е успял да спечели битката за живот въпреки всички усилия.

"Всичко това се случи благодарение на бързата и адекватна реакция на ръководството на болницата, което за една нощ успя да трансформира Спешното отделение, Клиниката по вътрешни болести и част от реанимация в звена за лечение на пациенти с COVID-19. Така едни от най-тежките случаи в София и България получаваха помощ денонощно", казват лекарите от болницата в проекта.

Пироговският щаб

Екипите, които се грижат за пациентите с коронавирус, са специално оборудвани с най-висок клас защитни облекла. Целият персонал е разделен на няколко големи екипа. Те работят на ротационен принцип, за да се постигне взаимозаменяемост и да няма прекъсване на работния процес дори в случай на заразяване на някого от персонала. Пироговските екипи имат принципна дългогодишна стиковка и са свикнали да работят в симбиоза във всяка ситуация. При лечението на коронавирусната инфекция се случва същото.

Ръководството създава и болничен щаб. Той заседава ежедневно и по време на него специалистите обсъждат и задават хода на предприемане на мерките.

За лечение се използват най-добрите медикаменти, които са залегнали в световните протоколи за лечение на COVID-19.

Освен това са създадени три кол-центъра - единият има задача да проследява пациенти, които са поставени под домашна карантина, вторият е за пациенти, които вече са изписани и които продължават да бъдат наблюдавани една година след това, един, който да оказва психологическа помощ, включително и на медицинския персонал в болницата.

Със сигурност подходът, който използва УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", може да се приложи и в други лечебни заведения, включително с инфекциозен профил или пък не.

Важното правило, което трябва да се следва, е да се направи бърза, навременна организация, да се вземат необходимите мерки, за да се ограничи разпространението на заболяването сред екипа, а когато има заразени медици, те да бъдат изолирани и тяхната работа да поемат други колеги.

Резултатът

Резултатът от създадената организация е, че "Пирогов" е може би болницата с най-голям брой преминали и излекувани пациенти, а по време на втората вълна и болницата с най-много разкрити легла за лечение на коронавирусната инфекция - над 450.

"В рамките на 45 дни след дехоспитализация нашите пациенти бяха проследявани, както и бе осъществен контролен скенер, който обективизира пълна резорбция на инфилтратите. Комплексната терапия включваше консултации с психолог под формата на телефонен контакт. Не на последно място искаме да отбележим, че заразеният персонал на УМБАЛСМ" Пирогов" разчиташе на тази организация за лечението си, като само към септември всички 120 преболедували са отново на първа линия и в добро здраве.

Доц. д-р Петър Атанасов, завеждащ клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов":

Всички в "Пирогов" проявиха истински героизъм

Визитка

Доц. Д-р Петър Атанасов завежда клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от 2014 г., а от март миналата година е завеждащ COVID отделението на болницата. Завършил е медицина в Медицинския университет, София, има специалности по вътрешни болести, научна медицинска информация, клинична хематология и мениджмънт, в момента специализира спешна медицина. Доктор по медицина и доцент от 2016 г. Започва работа във вътрешно отделение на ОРБ - Кюстендил, през 1988 г., от 1992 г. работи в "Пирогов". Има над 50 научни публикации, участвал е в множество международни конгреси по специалностите си.

Как успяхте да трансформирате за една нощ клиниката по вътрешни болести в COVID отделение?

- Първо просто ни карантинираха. "Зазидаха" ни, както се изразиха странични наблюдатели, за една нощ с 47 пациенти и с 31 души персонал. И близо 20 дни бяхме в карантина. В отделението - на два етажа. Там работехме, там битувахме...

Всички, които бяхме на работа към момента, сиреч контактни, останахме в рамките на една вечер в сградата на клиниката по вътрешни болести, а до сутринта всички, които си бяха отишли у дома, се върнаха при нас. Остана големият стрес за семействата, след като се обяви карантината. Не знам това първоначално дълго карантиниране какво точно допринесе в положителен аспект. И сега си задавам тези въпроси. И нямам отговор. Видяхме впоследствие, че мерките, когато са разумни, вършат работа, но когато са на всяка цена, дават отрицателен резултат. При нас беше първият случай, не знаехме какво да очакваме в крайна сметка. Слава Богу, тогава в рамките на т.нар. карантинирана зона нямахме нито един положителен случай. В рамките на карантинния период бяха направени трикратни PCR проби на всички карантинирани пациенти и на всички членове на карантинирания диагностично-лечебен екип. Впоследствие обаче се оказа, че един по един повечето безсимптомно, някои "по-симптомно" сме преживяли заболяването. След това поведох хорото на умишленото "ваксиниране" на една част от екипа, но това ни помогна да не престанем да работим дори за една минута. Все си повтарям, представете си, че вътрешната клиника на "Пирогов" беше излязла в дълъг принудителен отпуск, болничен, както искате го наречете, както се случи с много други клиники, които бяха затваряни за две седмици, че и за повече, защото една такава епидемия не пламва изведнъж и не угасва изведнъж в едно звено, в едно огнище. Ние не сме преставали да работим "COVID" оттогава дори за една минута, колкото и глупаво, смешно и помпозно да звучи, но това е факт. Реорганизирахме се за една нощ и просто продължихме.

А как реорганизирахте почти половината болница за лечение на коронавирус през втората вълна есента?

- Със съответните разпоредби и заповеди на директора бяха освободени, пак в рамките на едно денонощие, та и по-бързо, съответните етажи и легла, много работа се свърши. И в това реорганизиране участва целият колектив на "Пирогов", като се започне от техническите служби, административните служби. Искам да ви кажа, че наистина хората проявиха героизъм, истински героизъм. И тук не става дума само за лекари, сестри и санитари. Става дума за целия екип на болницата. Аз не мога да коментирам в подробности действията на "Пирогов" като цяло, като обобщаваща категория, но като се започне от директора и се свърши - аз често използвам тази фраза - "Васка вестникарката" (тя вече не е част от екипа на "Пирогов", но е емблематична личност - надявам се, е жива и здрава), всички до един се включиха в реорганизацията. Иска ми се да го подчертая - "Пирогов" е доказвал неведнъж, че го може. "Пирогов" не случайно е такъв тип болница, "Пирогов" не случайно е във философията, в политиката на държавата, един сериозен резерв за бедствени ситуации и кризи. Ние наистина разполагаме и с материален, и с технически и най-вече с кадрови ресурс да можем да направим такава реорганизация, такава голяма крачка и да не паднем.

Но има и един минус - да, пациентите с COVID имаха късмет да се лекуват при вас, но пък останалите пациенти бяха лишени за известно време от една уникална за цяла България болница...

- Никой не го отрича и никой не може да го отрече. Наистина една болница, която имаше профили, на които разчиташе цялата държава, в един момент се превърна почти изцяло в COVID болница, но това беше правителствена политика.

Би ли могъл да се използва опитът на "Пирогов" от другите болници за такава бърза структурна реорганизация?

- Би трябвало, но трябва да има адаптивност. "Пирогов" е различен от другите болници по същество, "Пирогов" е истинска спешна болница и "Пирогов" го може. За това винаги съчувствам на провинциалните болници, на периферните болници, на по-малките болници, тъй като колегите там нямат тези възможности, нито нашия опит в такива тежки ситуации.

Продължавате ли да проследявате първите си пациенти?

- Абсолютно, всички до един от лекуваните в клиниката по вътрешни болести и първоначално създадената към нея COVID структура. За една голяма част от тях минаха шестмесечните прегледи. След около месец и половина ще започнат прегледите на над 500 пациенти, лекувани и изписани през месец април на миналата година, тоест едногодишен контрол. Много сме доволни, нямаме пост-COVID загуби до момента, дори при много възрастните ни пациенти. Днес например дойде на едномесечен контрол 87-годишна пациентка, която се чувства добре. Преди много години една колежка на шега казваше, че всичко е много хубаво, но не й се нрави, че си ставаме почти роднини с пациентите. Сега се радваме, че сме си почти роднини, че всички са живи на тази възраст и след такова изпитание, на което природата ги е подложила. Ще продължим да ги проследяваме и след първата година, а ако има индикации - и след това. Засега моите наблюдения са, че нямаме късни усложнения, които можем да свържем точно с "корона пневмонията", която пациентът е преживял преди близо година.

За съжаление не можем да проследим всички пациенти, лекувани в "Пирогов" в периода септември 2020 г. - януари 2021 г. Ако речем и това да направим, ще трябва да престанем да приемаме и лекуваме спешно болните. А и няма да можем да проведем контролните прегледи, както е заложено в стандартите на съответните клинични пътеки - няма как в рамките на един месец да проконтролираш два пъти всеки от средно 800-те пациенти, изписани за месец. Представете си само. За да го направим, ще ни е нужен още един "Пирогов", а може би още два или три "Пирогов"-а.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    "Пирогов" винаги са били изключителна болница!

    Нередност?
Нов коментар