🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как "поумнява" Софийска област

Ако някой беше тръгнал да прави "смарт сити" преди 20 години, може би щеше да се провали заради липсата на технологии

Росен Христов, старши мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom
Росен Христов, старши мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom
Росен Христов, старши мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom
Росен Христов, старши мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вероятно сте чували словосъчетанието "смарт сити". Знаете ли обаче какво точно се крие зад него? За повечето хора това си остава модерен, но не съвсем разбираем термин, енигматично "заклинание" от градоустройството на XXI век. "Като цяло този термин започна да се налага през последните 5-10 години. Той е свързан главно с това, че градовете - не само в България, но и в световен мащаб - се презаселват. Има статистики, че около 80-85% от хората се концентрират в големите населени места", разказва Росен Христов, старши мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom.

С идването на повече и повече хора обаче възниква и проблем - градовете не са мислени с концепцията да побират толкова население. Тук говорим не само за човешкия фактор, но и за превозните средства, за инфраструктурата, канализацията, качеството на въздуха, на водата, за достъпа до ресурси. Изправени сме пред явен проблем, който не може да бъде решен на чисто, т.е. да се направи град от нулата с визия за следващите 100 години. "Имаме съществуващи населени места и вече при наличието на много хора и инфраструктура трябва да се търсят нови подходи. Затова започна да се налага понятието смарт сити - търсят се умни решения", обобщава Христов.

В какво се изразяват смарт сити решенията? Целта им е да подобрят живота на хората, населяващи големите градове, използвайки съвременните технологии. Подобрението обхваща всякакви аспекти на живота - битов, транспортен, социален, развлекателен, дори ментален и т.н. Също така, когато говорим за града, трябва да го разглеждаме с всичките му разклонения - сателитни селища, предградия, индустриални зони, мегапаркове и т.н. Ако погледнем например развитието на Перник и респективно на София в тази посока, не е далече бъдещето, когато тези две населени места ще са едно, или Перник ще е квартал на столицата.

"Смарт" придвижване и сигурност

Един от основните аспекти на смарт сити концепцията е транспортният. Умните решения могат да улесняват придвижването на големите маси хора, съсредоточени в градовете, така че то да е възможно най-бързо. Например светофарните системи са изградени на простия принцип да се задават определени периоди за различните светлинни сигнали, като това е базирано на някакво наблюдение на трафика на автомобили. Когато обаче имаш смарт камери и съответните датчици, които да моделират работата на светофарната уредба, а камерите са със софтуер, който обработва информацията за потока на автомобили, тогава тази система може автоматично да дава съответните наставления в зависимост от натовареността на движението. "Така ще се избягват задръствания и тапи, без да има човешка намеса. На камерите са зададени определени параметри и те реагират динамично в зависимост от регистрирания трафик", разяснява Росен Христов.

Друг ключов аспект на смарт сити решенията е т.нар. умно видеонаблюдение. "Тук ще вметна нещо, което е много показателно. Може би се сещате как през 2007 г. в Бургас беше взривен автобус с израелски туристи. Дълго след това, докато течеше разследването, се анализираше поведението на атентатора. Защо ви връщам към това? Годината беше 2007-а и тогава нямаше технологии, които могат да анализират човешкото поведение чрез хардуера и софтуера на камерата и да дават индикации този човек в какво ментално състояние се намира, съдейки само по движенията му, изпотяването, данните от термодатчиците и т.н.", коментира мениджърът на Vivacom. И допълва: "Преди 15 години такъв тип решения не съществуваха. Ако хипотетично сега кажем, че даден човек крачи по същия нервен начин в момента, една умна камера, дори не толкова скъпа, може да анализира поведението му и да алармира съответния команден център."

Този тип решения стават все по-масови. В София-област Vivacom са инсталирали умни видеокамери в няколко общини, като най-новият проект е в Божурище. Той е осъществен през последната година и обхваща седем контролни точки за вход-изход на общината плюс центъра на града. В момента видеонаблюдението гарантира, че всяко влизане и излизане на хора ще бъде заснето. То позволява информацията от автомобилните номера да се снема, да се вкарва в база данни, да се правят анализи на човекопотока. "Какво означава да се заснемат номерата на автомобилите от гледна точка на превенцията? Давам ви пример: хипотетично в града има криминален контингент, хора с лошо минало, които управляват определени автомобили. Номерата на тези коли се вкарва в базата данни, става някакво криминално деяние и системата изкарва справка това превозно средство влизало ли е в определеното време, излизало ли е и т.н.", разяснява Росен Христов. Според старши мениджъра на Vivacom статистиката сочи, че подобен тип видеонаблюдения намаляват престъпността и противозаконните деяния с повече от 35%.

Борба с природни бедствия

Смарт сити концепцията има и други разклонения. Тя предлага решение и на наболели проблеми от типа на големите наводнения, които се случиха напоследък в Карловско. Тези събития могат да бъдат избягвани с мерки от превантивен характер - да се следят нива на реки, язовири, водни басейни. Съществуват датчици, които се поставят в подобен тип обекти, речни корита и така нататък. Това са устойчиви сензори, които работят през мобилна или алтернативна мрежа и подават данни в зададен интервал - може да е на часове, минути или секунди в зависимост от желанието на крайния клиент. Не е необходимо някой да следи тази информация - тя се трансформира в данни, като на софтуера може да му бъде казано: ако водата се вдигне над определено ниво, включи аларма, за да има време за евакуация или да се вземат мерки преди достигане до крайното рисково ниво. "Такъв тип решение имаме направено в община Златица. Там се следи нивото на воден басейн, който подава питейна вода за града", разказва Росен Христов от Vivacom.

В Сливница пък телекомът е реализирал преди две години смарт проект за превенция на пожарите. Тъй като става дума за полупланинска община с много гористи местности и ниска гъстота на населението, борбата с този тип бедствия се оказва сериозен проблем. "Най-трудното при един горски пожар не е да го изгасиш. Често той е на труднодостъпно място и се открива на късен етап. Тоест е възникнал, разгорял се е, вятърът го е разнесъл, обхванал е големи площи на отдалечено място. Тогава вече става голямата беля. Такова беше положението и с всички пожари, които горяха тази година около Панагюрище и в Хасковско", споделя старши мениджърът на Vivacom.

За борба с огнената стихия местната власт в Сливница решава да закупи два високопрофесионални дрона - с камери и със софтуер, който може не само да заснема и да записва данните, но и да регистрира топлинни източници от далечно разстояние. Издигайки се на определена височина, той може да прехваща пожарите в радиус около 5 км. Благодарение на безпилотните апарати пожарите са регистрирани в зародиш и е имало време хора бързо да ги изгасят. "Потушени са от местните, дори без да се налага да се вика пожарна. Ето ви едно решение, което според мен може да бъде използвано във всяка планинска или полупланинска община за решаване на подобен род проблеми", обобщава Росен Христов.

"Умна" местна власт

Друго смарт сити решение, което Vivacom разработва, е така нареченото умно управление на отпадъците. Компанията пилотно осъществява подобен проект в Дупница. През 2024 г. ЕС ще започне да изисква от България да въвежда контрол над сметосъбирането или по-точно система, чрез която всеки жител на дадено населено място ще плаща данък смет в зависимост от количествата, които изхвърля. "За да стане това, някой трябва да направи решение, с което да се измерва количеството боклук за всеки", разясняват от телекома.

Съществуват няколко варианта за смарт сметосъбиране. Единият е на всяка кофа да се поставя датчик, който да дава индикация на сметосъбиращата фирма кога контейнерът е пълен. Това е по-скоро за улеснение на компанията концесионер. Така не се правят празни курсове, ако кофите са наполовина пълни. В случая, за да се реши казусът с изискването, което трябва да бъде въведено 2024 г., ще бъдат поставени датчици на камионите, които извозват боклука. Сензорите ще измерват количеството и обема на отпадъците. "Информацията ще се записва в сървър, който в края на годината ще подава справка колко трябва да е данъкът на тези примерно пет къщи на базата на кофата, която е била запълнена с Х тона боклук", разказва Росен Христов.

Друго интересно смарт решение на Vivacom в Софийска област е осъществено в община Своге, където е въведена система за превенция на безразборната и незаконната сеч. "Ние осигуряваме на горските служители таблетите и преносната среда, т.е. СИМ картите. Когато дървата се товарят, горските маркират с код обема им и когато се минава през следващи контролни органи, се влиза в системата и се прави проверка", разясняват от телекома. В общините Драгоман, Антон, Чавдар, Сливница пък Vivacom e осъществила проекти за виртуални телефонни централи и общински кол-центрове, които улесняват и дигитализират достъпа на гражданите до органите на местната власт.

"Ако някой беше тръгнал да прави смарт сити решения, да кажем, преди 20 години, той нямаше да ги осъществи не защото не е имал желание или не е виждал, че населението започва да се струпва и големите градове се презаселват - тези тенденции са очевидни вече от 50-60 години. Просто тогава нямаше технологии, с които тези проблеми да се решават", обобщава Росен Христов от Vivacom. И добавя: "Сега те съществуват, и то на базата на, както аз го наричам, наличието на добра "кръвоносна система". Тя се гарантира от развитието на бързите мрежи, респективно от развитието на телеком сектора."