🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коледното село или какво включва годишният културен календар на Чавдар

Селото се стреми да преплете традиционни селски събития със съвременни развлечения, като се радва на подкрепата на едрия бизнес в региона

Площадът на село Чавдар
Площадът на село Чавдар
Площадът на село Чавдар    ©  Надежда Чипева
Площадът на село Чавдар    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Всеки месец село Чавдар организира културни събития като част от културния си календар
  • Отговорна за провеждането им е общината, чийто годишен бюджет за календара е около 90 хил. лева
  • Финансово съдействие и допълнителни дарения осигурява местният бизнес - "Дънди прешъс металс Челопеч" и "Елаците-мед"

Ако се чудите какво да правите следващия уикенд и нямате против да се разходите на 60 км от столицата, Чавдар е вашето село. Причината е не толкова самата местност, в която така или иначе има достатъчно места за разглеждане и разходка. Вероятността да се натъкнете на събитие от Културния календар на Чавдар е огромна, ако не и гарантирана. От ловджийски срещи и Празник на плодородието до Нощ на литературата и Ден на настолните игри, календарът на Чавдар съчетава българските традиции със съвременните развлечения, с което привлича разнородни групи хора. Събитията текат целогодишно, а отговорник за това е кметът на селото Григор Даулов, който сам менажира Facebook страницата на Културен календар - Чавдар, където можете да откриете какво събитие предстои в следващия месец.

"Имаме много богат културен календар, като още в предизборната си кампания за кмет заявих, че основен приоритет за мен ще са образованието и културата, и смятам, че това са двата стълба, които крепят едно общество, казва кметът Даулов. Искам местните да проявяват предприемачески дух, но процесът е бавен. Започнали сме го, ще видим къде ще ни отведе", допълва той.

Целогодишна програма

Календарът започва на 1 януари, когато се отбелязва стара местна традиция - пеене на пръстени. В навечерието на новата година младите момичета от селото оставят свои пръстени в котле в центъра на селото. На следващия ден възрастна жена от читалището вади един от тях и нарича какво предстои на съответния притежател - сватба, пътуване или висше образование. Следват ловджийски дружинки, където част от улова се дарява на общината и се подготвя голям тиган с гозба за жителите.

През пролетта започва истински наситената програма - на 23 април, Деня на книгата, стартира цял месец, посветен на книгите, който завършва на 24 май. В периода се организират срещи с писатели, театрални постановки по литературни произведения, като през 2022 г. сред гостите са Захари Карабашлиев, Мария Лалева, Михаил Вешим и други.

Други събития са Празникът на общината през април, когато се прави курбан и гостуват естрадни изпълнители, Ден на детето през юни с аниматори и ателиета за децата, Фестивал на градската и шлагерна песен, където групи от цяла България идват и изпълняват, както и по-съвременни арт уикенди, посветени на кино, литература и живопис, които се провеждат през целия месец август. Есента се посреща с Празник на плодородието в края на септември, а през октомври се организира моторен фестивал с изложение и поход. През декември пък Чавдар се трансформира в т.нар. "Коледно село на България" и има културна програма, която тече цял месец. На 31-ви годината се закрива в центъра на селото, където всички жители заедно могат да посрещнат следващата.

Културен туризъм

Концепцията на календара е да има за всекиго по нещо, казва Даулов. Разказва, че в този си вид календарът е негово дело, но голяма част от празниците се честват в селото вече дълги години. Календарът е и страхотен начин да се привлекат повече туристи в местността - в най-силния ден на декемврийското "Коледно село" през 2021 г. отчитат грубо 5 хил. посетители, а и обикновено при наличие на уикенд програма заведенията са пълни, оборотите се качват и стоката свършва. "Искам местните да проявяват предприемачески дух, да видят механизма на културния туризъм", коментира Даулов.

Годишно общината заделя 30 хил. лева от бюджета си за организацията на културни събития от календара. Останалата част се финансира от местната "Дънди прешъс металс Челопеч", с която село Чавдар има социална програма. Oт компанията всяка година идват 60 хил. лева финансиране за провеждане на събитията от календара. Другото водещо предприятие в района, "Елаците-Мед", също подпомага календара - за идното "Коледно село на България" те ще дарят палатка, която да побере посетителите, за които миналата година Чавдар няма капацитет.

Разбира се, събитията се разработват основно от общината, но биха били невъзможни без помощта и средствата от читалището, ловната дружинка, пенсионерския клуб и училището, които също заделят от своите бюджети за културните събития през годината, споделя кметът. "Няма отделен екип, всички заедно се занимаваме с календара. Администрацията, читалището, всички институции работим заедно и отделяме времето, за да направим уикенд програмите възможни", завършва кметът.