🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании в Софийска област: Гигантски приходи и силно международно присъствие

Стоте най-големи фирми имат забележителните 14.7 млрд. лв. приходи през 2021 г.

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 14 октомври (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой на "Капитал" ще се разпространява и специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Софийска област.

На 26 октомври (сряда) 2022 г. ще се проведе Среща на бизнеса в Софийска област.

Присъствието на събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация, която може да направите на сайта на събитието.
Темата накратко
  • Приходите на стоте най-големи компании в Софийска област са 14.7 млрд. лв. през 2021 г. Над половината от тях идват от една компания - "Аурубис България".
  • Регионът има силна промишленост, но се развиват и транспортът и логистиката.
  • Всички общини успяват да излъчат представители в стотицата.

София-област определено е шарена и силна икономически. Предприятията в иначе леко разкъсания регион са сред най-големите в страната. Например Ботевград е силен аутомотив център, докато Челопеч и Пирдоп са домакини на гиганти в добива на суровини. В региона има силно международно корпоративно присъствие, като голяма част от компаниите са части от германски, френски или канадски групи например.

Стоте най-големи фирми имат забележителните 14.7 млрд. лв. приходи през 2021 г., като увеличението спрямо 2020 г. на оборота на същите тези фирми е над 2 млрд. лв. Преработващата индустрия е водеща с приходи през 2021 г. впечатляващите над 10 млрд. лв. Тук са гигантите на национално ниво (виж долу). Тези милиарди са разпределени между няколко подсектора, като водещ е този на металите с близо 7.6 млрд. лв. и почти 2000 служители, заети в него. Този приход е концентриран в 84 фирми в региона. След това са машините с 1.7 млрд. лв. оборот и стабилен брой служители - почти 9000. На следващите места са съответно химията, хранителната индустрия и дървесина и мебели, като в Софийска област текстилът е сравнително слаб.

Вторият най-голям сектор е добивната индустрия, силно развита в общини като Челопеч и Пирдоп, с над 1.4 млрд. лв. приходи и над 500 млн. лв. печалба. Всичко това е съсредоточено в 11 активни компании в региона. Чак на трето място се появява търговията, която обичайно е доста силна в другите области. Тук тя има 3.8 млрд. лв. оборот през 2021 г. Не е за подценяване и силното представяне на транспорта и логистиката в региона на Софийска област. Столицата е сравнително добре свързана с почти всички точки и граници (ключова е думата "сравнително"), съответно региона около нея - също. Не е случайност например, че Божурище и Елин Пелин са места със силна логистична дейност на международни компании.

Големите не са просто големи

Най-голямата компания в областта е всъщност най-голямата изобщо в България. Става въпрос за "Аурубис България", базирана в Пирдоп, която има впечатляващите над 7.39 млрд. лв. приходи през 2021 г. Оборотът на компанията е пораснал с 19% спрямо предходната година. Компанията е в сферата на добивната индустрия, по- конкретно - на мед. Компанията майка е германската Aurubis. "[Ръстът] се дължи основно на значителното увеличение на цените на металите - основно мед и злато. В обемите имаме дори по-ниски продажби заради планирания капиталов ремонт, който се извърши през август и септември 2021 г. и доведе до по-ниско производство и респективно продадени обеми", коментира финансовият директор Ивайло Вътев през "Капитал" през лятото на 2022 г.

Втората най-голяма компания в региона е "Лидл България енд ко", която е базирана в Равно поле. Дружеството е на 10-о място в страната според класацията К100 и има приходи почти 1.57 млрд. лв. Впечатляващ е броят на служителите в компанията - по официални данни през 2021 г. те са над 3300 в цяла България. Печалбата на дружеството е 74 млн. лв.

7 от компаниите в областта са в стотицата на класацията на "Капитал" К100. Общите приходи на "седморката" формират близо 80% от приходите на 100-те най-големи компании в Софийско.

"Лидл" е собственост на германската група Schwarz, която притежава и най-голямата фирма в областта на ритейла - "Кауфланд". През септември 2022 г. от дружеството споделиха, че между 2019 и 2021 г. български производители са продали в европейската мрежа на германската верига Lidl храни и изделия за над 150 млн. лева.

На трето място и четвърто място отново имаме компании, чиято дейност е свързана със суровини. Едната е "Елаците - Мед", която добива медни руди от находище "Елаците" и е базирана в село Мирково. Тя е част от групата "Геотехмин" на Цоло Вутов, в която са и строителните "Пътстрой 92" и "Геострой". Компанията увеличава приходите си, но още по-впечатляващо е, че печалбата расте повече от два пъти - от близо 115 млн. лв. на почти 291 млн. лв. В компанията работят над 2000 души.

Другата е "Дънди прешъс веталс Челопеч", която пък се занимава с добив на злато. Дружеството има над 596 млн. лв. приходи през 2021 г. и над 240 млн. лв. печалба, като и тя е ключов работодател в региона - в него са заети около 830 души.

Петото място в класацията на София-окръг е отредено на ботевградската "Сенсата технолоджис България", която е собственост на американската Sensata Technologies. Компанията произвежда сензори основно за автомобилната индустрия в заводите си в Ботевград и Пловдив. През 2020 г. компанията отчете спад в приходи, печалба и служители, но през 2021 г. успява отново да тръгне нагоре. Дружеството достига 573 млн. лв. оборот. В момента компанията има забележителните над 3600 служители.

Малкото, но славно Божурище

Със своето скромно население от 8000 души община Божурище все пак е силен икономически център. "Юск Бул" (6) е част от датската едноименна корпорация и стъпи в България преди около 17 години. През 2005 г. компанията отвори в Пловдив първия си обект в страната. Днес веригата има 42 магазина, както и онлайн магазин, с общо над 700 служители в търговските обекти и дистрибуционния център. През 2022 г. се планират нови магазини.

Дистрибуционният център на JYSK в Божурище беше открит официално през септември 2019. Това е осмият логистичен център на компанията в Европа, в който тя инвестира 107 млн. евро. Общата му площ е 95 хил. квадратни метра. В началото на 2022 г. компанията обяви инвестиция от 12 млн. евро в логистичния си център. Новата складова част ще се използва за съхранение, пакетиране, подготовка и експедиция на стоки на JYSK. Тя ще бъде разположена върху над 14 хил. кв. метра площ и ще включва 33 нови рампи за товаро-разтоварни дейности.

През 2021 г. приходите на дружеството "Юск Бул" са пораснали с 38% и достигат 436 млн. лв.

На 8-о място в класацията за София-окръг е друга компания от Божурище - "Бер-Хелла термоконтрол", производителят на автомобилни климатични системи, който е подразделение на водещия немски производител Behr-Hella Thermocontrol (BHTC). Приходите на дружеството растат с 14% през миналата година, но пък печалбата се е свила от 14.4 млн. лв. на почти 5 млн. лв.

Транспортната компания "Шенкер", също част от международната DB Schenker, има над 350 служители и над 152 млн. лв. приходи. Компанията предлага всякакви услуги за сухопътен, въздушен и морски транспорт. "Балкам груп" е с близо 40 млн. лв. Всъщност това е най-големият производител на кафе в България според собствения сайт на фирмата. Компанията е създадена през 1994 г. и се занимава с международна търговия и внос на сурово кафе. Дружеството предлага собствени продуктови серии кафе с марките Spetema, LaVista, Santos Royal, Vendigo и др. По данни на фирмата производствената й фабрика в Божурище е с най-голямата производителност на Балканите. Собственици са Яник Мекушин и "Ак солюшън" на гръцкия гражданин Александрос Каратанасис.

В Божурище се намира и "Мултивак България продакшън", част от германската група Multivac. Дружеството е производител на детайли за опаковъчната индустрия, като компанията майка е един от водещите световни доставчици на опаковъчни машини за всички видове храни, за медицински и здравни продукти, за промишлени стоки. През юни 2018 г. германската група откри завода си за детайли за опаковъчни машини в индустриалната зона в Божурище. Това беше първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Строителството започна в средата на септември 2016 г., след като фирмата получи сертификат за инвеститор клас А от Министерството на икономиката. Инвестицията в "Мултивак България продакшън" беше за 18.8 млн. евро. През 2021 г. приходите на дружеството се увеличава с 21% до 34.6 млн. лв., а печалбата е 1.7 млн. лв.

Растящите в класацията

На 53-то място е производителят на бронирани автомобили "Самарм". През 2020 г. приходите на фирмата са били 5.6 млн. лв., а през 2021 г. скачат на близо 17.5 млн. лв. Според Търговския регистър компанията е създадена през 2017 г., като акционери с равен дял са "Самел 90" и "Интернешънъл арморд груп бг", дъщерна компания на базираната в Обединените арабски емирства IAG. Според сайта на дружеството целта е предприятието в Самоков да произвежда между 100 и 120 бронирани автомобила годишно. Самата "Самел-90" (26) е най-голямото промишлено предприятие в Самоков. Дружеството е създадено през 1964 г., като в днешни дни е собственост на Петър Георгиев, който е изпълнителен директор и председател на борда на компанията. Компанията е създадена като производител на военна техника за българската армия, а сега произвежда светодиодни осветителни тела и системи за управление, вътрешно и външно ЛЕД осветление, радиосмутители както с военно предназначение, така и за охрана срещу импровизирани взривни устройства и друга военна техника. Действителният собственик на компанията е Петър Георгиев, В края на 2020 г. Министерството на отбраната подписа договор без предварителен търг със "Самел-90" за купуването на бронираните машини на стойност около 50 млн. лв. В края на ноември 2021 г. вместо предвидените 33 броя автомобили за първата година от договора компанията е произвела, интегрирала и предала на министерството 45 автомобила, се посочва в новина на фирмения сайт. В момента "Самел-90" работи по голям проект, чийто инвеститор е и самата фирма - "Самелион". В комплекса са обособени две зони - обществена с многофункционална зала, спортно-рехабилитационен център (Георгиев е собственик на баскетболния отбор "Рилски спортист"), басейн със СПА комплекс и два хотела, както и жилищна зона от затворен тип с къщи.

Най-значимият ръст в класацията отново е на компания от Самоков. Става въпрос за строителна фирма "Красстрой" (57), чиито приходи са пораснали със 750% през 2021 г. Компанията е създадена я края на 90-те от Красимир Милушев, а сега той дели управлението и собствеността със сина си Иван Милушев. Друго растящо дружество е "Фар петролиум" (62), което притежава бензиностанции. Приходите на компанията растат с 60% от 9.4 млн. лв. на 15 млн. лв. Собственик е Стефан Николов.

Сериозно расте и леярната и металообработвателното предприятие в Ихтиман "ВМВ - Метал". От почти 6 млн. лв. приходи през 2020 г. дружеството пораства до 14.4 млн. лв. през 2021 г. Едноличен собственик на дружеството е Радостина Крумова, като тя е в борда на директорите и сред собствениците на "Еско инженеринг". Това е софийска фирма, която се занимава с енергийна ефективност, работила е по над 10 проекта в АЕЦ "Козлодуй".

Ръст в приходите бележи и различната като профил "Про синема продакшън", която предлага студиа и техника под наем и има мултимедиен комплекс в Нови хан. През 2020 г. компанията е имала 6.4 млн. лв. приходи, но през 2021 г. те достигат 13.5 млн. лв. Печалбата на фирмата е над 4 млн. лв. Дружеството се управлява от собственика на 99% дял Александър Здравков. Компанията е поредният пример в класацията за това колко пъстър е бизнесът в Софийска област.