С парите от Водната палата в Пловдив: нов ремонт на зоопарка и реконструкция на градски парк

Общината ще се опита да похарчи почти 10 млн. от заема от Фонда за устойчиви градове до края на годината

Не всички сгради от предвидените за пускане на обекта в експлоатация са постреоени, а част от вече наличните имат нужда от ремонт.
Не всички сгради от предвидените за пускане на обекта в експлоатация са постреоени, а част от вече наличните имат нужда от ремонт.
Не всички сгради от предвидените за пускане на обекта в експлоатация са постреоени, а част от вече наличните имат нужда от ремонт.    ©  Цветелина Белутова
Не всички сгради от предвидените за пускане на обекта в експлоатация са постреоени, а част от вече наличните имат нужда от ремонт.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Общината предвижда заем, от който 5,7 млн.лв. да бъдат дадени за довършване на зоопарка, а 3,8 млн.лв. - за Дондукова градина
  • За първия проект няма изготвен проект и поръчката вероятно ще на инженеринг, докато за втория има избран изпълнител
  • Заема трябва да се одобри от общинския съвет и Фонда, а проектите да се реализират в рамките на 2023 г.

Два дългогодишни и все още неосъществени проекта на Пловдив отново са на дневен ред - единият е за зоологическата градина, а другият - за Дондуковата градина до Регионалния природонаучен музей.

Причината за това не е, че Пловдив изведнъж е решил да отделя пари за парковете си, а фактът, че местната администрация отчаяно търси проекти, към които да насочи парите, предназначени първоначално за пробива под Водната палата. Скандалният проект, който почна напук на всичко и спря малко след това след протести, бе окончателно прекратен в края на декември 2022 г.

Парите за пробива - 7,7 млн.лв., са всъщност от изтегления през 2021 г. 30-милионен заем за "Подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив" от Фонда за устойчиви градове. Договорът с изпълнителя на пробива - "ИСА-2000" предстои да бъда развален, но в това общината вижда възможност да подпише друг договор - за нови проекти, ползвайки се от същите "много добри условия и ниски лихви", по думите на зам.кмета по финанси Величко Родопски.

Средствата, които общината има намерение да вземе от фонда този път могат да набъбнат до 9,5 млн.лв., което е и максимално заложеният размер. 5,7 млн.лв. са предвидени за зоопарка (която вероятно ще трябва да се дофинансира, но все още няма точни сметки), а за Дондуковата градина ще бъдат заети 3,8 млн.лв. от Фонда, а общината ще дофинансира от бюджета си със 700 хил.лв.

По всичко изглежда обаче, че нито има готови проекти, нито има ясна идея защо се дават тези пари, а напънът е единствено, за да може тази администрация да направи още поръчки и да раздаде още средства на строители. За да се случи това обаче, общината трябва да мине през одобрението на гражданите, общинския съвет и едва тогава - да се обърне към Фонда, което не е сигурно дали ще се случи в рамките на тази година.

Двете градини

За избора на проекти се проведе обществено обсъждане - отново в работен ден (сряда) и работен час (10 сутринта), което донякъде обяснява и беглия интерес. Общественото обсъждане, проформа или не, е и първата задължителна стъпка, след която проекти и тегленето на заем за тях трябва да бъдат одобрени от общинският съвет и едва тогава - предложени на Фонда.

Основният проблем е, че средствата трябва да бъдат усвоени до края на тази година.

Докато за Дондуковата градина има готов проект и избрани изпълнители, то за зоологическата градина тепърва предстои да се извърви целия административен път - от изготвяне на проект до избор на строител, което вероятно означава, че общината ще използва "бързия влак" - този на инженеринга.

С това Пловдив рискува да се озове в ситуация, подобна на тази с пробива, където бе избран същия процес и той катастрофира драматично.

13-те маймуни и все по-скъпият им дом

Когато преди близо година и половина "Капитал" разказа за пловдивския зоопарк, ситуацията беше следната - въпреки че все още имаше няколко останали маймуни в нея, градината не работеше, а сградите се рушаха. Оттогава до днес нищо не се е променило.

Всъщност през последните петнадесет години (колкото минаха от затварянето на пловдивския зоопарк) темата за реконструкцията на зоопарка излиза на дневен ред неколкократно, основно покрай скандалите с поръчката за нея, наказателното преследване срещу бившия кмет Иван Тотев, тихомълком прекратено от прокуратурата, и съдебните спорове между строителната компания и общината.

След като през 2022 г. окончателно приключи делото с фирмата-изпълнител - "Запрянови 03" и общината бе осъдена да изплати над 800 хил.лв., липсват други формални пречки зоопаркът най-накрая да бъде довършен.

Така, близо 7 години след построяването на новите сгради, зоопаркът отново има нужда от ремонт - за да бъдат сградите довършени и пригодени за експлоатация. Но за да се започне отнякъде, трябват пари, казват от общината. Затова местната администрация е решила, че сега е идеалният момент отново да възроди проекта - с пари от Фонда, като по думите на администрацията, тъй като "към настоящия момент е реализирано към 70% от строителството на основните сгради и обслужващите сгради към хабитатите, т.е. времето до края на годината трябва да стигне".

Въпреки обаче, че голяма част от нещата в зоопарка са свършени, освен дострояване, повечето от наличните сгради имат нужда от ремонт и осъвременяване.

Изчисленията на местната администрация са направени на база идейна концепция, тъй като за довършването на зооперка няма идеен проект. Инвестицията е изчислена на 5,7 млн.лв., като сумата е по-голяма от предвидена за първоначалното построяване на сградите (4,5 млн.лв.).

Градината, която дълго чака средства

Дондукова градина е най-старата градска градина в Пловдив, обявена за паметник на парковото изкуство, последно ремонтирана през 1978-а година в чест на 100-годишнината ѝ.

Поръчката е обявена още през декември 2020 г. на две позиции с обща стойност 3,7 млн.лв. (без ДДС), като основната част от ремонтните дейности за 3 млн.лв. са в една позиция, а втората се отнася до бордюрите на градината. Общо четирима участници се включват с оферти за двете позиции, като по втората позиция има само един кандидат и той е избран за изпълнител - "Драгиев и Ко", а договорът с фирмата е подписан още през юли 2021 г.

По първата позиция кандидатите са два консорциума - "Дондукова градина" (с участници "Ай ди ел" и "Рестсрой") и "Пловдив XXI" (с участници "Парсек груп" и "Еврорест 2002"), и споменатата вече "Запрянови-03". За изпълнител е избран "Дондукова градина", а другите двама участници са отстранени. След избора на възложителя, поръчката отива в КЗК, а в последствие стига и до Върховния административен съд (ВАС), с решение на който е потвърдена процедурата за избор на изпълнител през април 2022 г., но все още няма подписан договор с него.

Проектът за реконструкцията е одобрен от НИНКН още през 2018 г., като има издадено и строително разрешително, но до момента не са осигурени средства. Той включва премахване на плочки, ремонт на алеите, видеонблюдение, изграждане на отводнителна и поливна система и монтаж на нови детски съоръжения и водно огледало с голям фонтан.

Ограда срещу бездомници

Най-скандалната част от проекта за Дондукова градина вероятно няма да се случи. По проект към реконструкцията има и скъпоструваща ограда, която да ограничава достъпа до градината след 22 ч. През лятото на 2022 г. се проведе отворена дискусия за въпросната ограда, като сред мотивите за нейното слагане беше да се спира достъпа на бездомници до парка, след което стартира подписка срещу нейното поставена. Тогава обявената ѝ стойност бе 1 млн. лв.

По думите на районния кмет Георги Стаменов, който отговаря за проекта, ограда няма да има. Според Стаменов проектът ще бъде завършен в рамките на тези средства, въпреки че количествено-стойностните сметки са направени още през 2018 г.