С деца в Пловдив: къде да отидете

Градът под тепетата предлага добри възможности за семейни развлечения на закрито и открито

Детската жележница на Пловдив е емблема за града и радост за децата
Детската жележница на Пловдив е емблема за града и радост за децата
Детската жележница на Пловдив е емблема за града и радост за децата
Детската жележница на Пловдив е емблема за града и радост за децата
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Пловдив расте, а в него намират работа все повече хора, които трайно се заселват в града със своите семейства.
  • Възможностите за развлечение с деца в града са добри, а някои от тях са емблематични за Пловдив.
  • Закрити и открити пространства събират най-малките не само в хубаво време и не само през почивните дни.

В последните няколко години Пловдив силно се разраства както чисто икономически, така и като население. Прииждащите нови хора и техните семейства са част от един по-голям поток, който включва и нарастващите като брой туристи - чуждестранни, но и от много други градове в страната, за които Пловдив е идеална уикенд дестинация.

Много от тези хора идват с деца. А това значи, че имат повече от едно наум. Както всеки родител знае, едно излизане с дете включва в плана няколко допълнителни факта. Те са, че трябва да имаш в себе си вода, трябва да го нахраниш и да се заредиш с много търпение за детски забавления. Това ограничава сериозно броя на местата, на които родителите могат да идат, като децата държат и забавата да е винаги на ниво и имат ниска поносимост към скуката.

Та, погледнато през тази призма, какво предлага Пловдив?

Закрити пространства

На първо място в града като интересно, увлекателно и образователно закрито пространство може да бъде посочен Природонаучният музей. Това е най-големият музей в Пловдив, като едно от най-новите попълнения там е залата с пеперудите - истинска атракция за малчуганите.

Освен че е забавен и децата могат да прекарат в него часове, регионалният Природонаучен музей в Пловдив е и важна образователна среда, защото предлага значителен потенциал за обучение. Колекциите правят добра разходка през време, места, събития и хора в еволюцията на човешката история и културно наследство.

Музеят разполага и с планетариум, където децата могат да проследят прожекции за Вселената, Космоса, планетите и Земята.

Кукленият театър в града е друго закрито пространство, в което децата могат да се срещнат с познати герои от приказките, пресъздадени от доста добрата актьорска трупа на града.

Държавен куклен театър - Пловдив, е профилиран в забавленията за деца. Годишно в театъра се създават между 3 и 5 нови постановки, а в активния репертоар на театъра има около 30 заглавия. Спектаклите, които се играят, представят различни жанрове от куклено-театралното изкуство, затова всяко представление има препоръчителна стартова възраст за своите зрители. Има и няколко пътуващи постановки, с които трупата играе и извън залата.

За спортуващите родители неизменно от полза може да се окаже закритото пространство на спортен комплекс "Сила". В следобедните часове на територията на комплекса се предлага почасова грижа за децата, в пространство, в което могат да се забавляват в специално обособена зона, оборудвана с детски съоръжения и играчки. Така и родителите, и техните деца ще изразходят малко енергия, всеки в комфортната си зона - нещо, което рядко се случва.

На открито

Истинските забавления на Пловдив обаче са навън - това е силната част на града. В по-големите паркове с града има добре оформени и обособени площадки за игри, които в слънчево и топло време са пълни.

Такива са откритите площи на Младежкия хълм. Той всъщност е чудесно място за разходка и разтоварване от тежкото ежедневие. В подножието му се намира и най-новото място за събития на открито - Plovdiv Stage Park, където се провеждат множество мероприятия и работилници за деца.

Несъмнено обаче най-голямата атракция на Младежкия хълм е Детската железница. Тя е открита през 1979 година и оттогава досега е голяма радост за десетки хиляди деца и техните родители. Железницата е втората такава в България. Първата е "Пионер", построена през 1962 година в Кърджали.

Любопитно е, че трасето на детската железница е създадено за 156 дни, а забележителното е, че въпреки мащабните строителни дейности тогава не е отсечено нито едно дърво от природната забележителност на парка на Младежкия хълм.

През 2007 година влакчето е обновено. Днес то се състои от локомотив и три вагона. Релсовият път е дълъг близо два километъра и разходката из хълмистата местност продължава около 25 минути. По пътя се срещат различни препятствия - тунел, мост и прелез с бариера. Минава се през гари Снежанка и Панорама. На последната се спира за почивка, където децата могат да се насладят на прекрасна гледка към града. След кратък престой влакчето поема обратно към началната гара Пионер.

Гребната база несъмнено е мястоТО за дейности на открито, което съчетава в себе си възможности за спорт, разходка, пикник или просто семейна обиколка. Огромната площ на базата, в която има разположени всякакви възможности за спорт, е много добре организирана, а през лятото в Младежкия център се организират редица целодневни спортни занимания за деца.

Пространствата за разходка и детските площадки допълнително определят мястото като любима дестинация на гостите и жителите на града.

Най-големият парк в града - "Лаута", също крие хубави пространства за деца и семейства. В него се намира и приключенският въжен парк, който много бързо се превърна в едно от любимите места за забавление на децата в Пловдив. Въженият парк е почти еднакво близо до всички входове на парка.

Паркът се простира на около 800 квадратни метра. Има две нива, съответно два маршрута с две степени на трудност при преминаване, насочени към различни възрастови групи. Ниският кръг е на около 1.60 метра над земята и е подходящ за деца от 5 до 10 години, а високият - на около три метра и е за деца над 10 години и възрастни. Мястото е много подходящо за тиймбилдинг събития, както и за рождени дни, каквито вече се провеждат там.

Тук е и единствената картинг писта в България, хомологирана от Международната федерация по картинг CIK/FIA/категория - Картинг писта "Лаута". Всяка година картинг пистата е домакин на републикански и международни състезания, което ѝ отрежда едно от първите места сред съоръженията, които най-много допринасят за развитието на картинг спорта в България.

Конфигурацията на пистата е перфектна както за начинаещи пилоти, така и за напреднали, които могат да подобряват постиженията си с всяка следваща обиколка. Далеч по-добре, отколкото да го правите на улицата.