🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: 1 млн. лв. за почистване на Марица, нов китайски завод, Николай се отказа от битката за патриарх

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Седмицата на великденските пости и отрицание от светски изкушения се превърна и в седмица на отричане в Пловдив и страната.

Първо собственикът и управител на строително-транспортния конгломерат ПИМК Илиян Филипов заяви официално своя отказ той или свързани с него лица да притежават акции или участват в управлението на ПФК "Ботев Пловдив". Филипов, който строи стадиона, от години е замесен директно и индиректно в управлението на клуба, но след последните скандали явно се дистанцира.

Един ден по-късно дойде и друго, доста по-важно отричане. Пловдивският митрополит Николай, който се очакваше да бъде един от основните претенденти за овакантения патриаршески престол, официално заяви отказ от участие в изборите - решение, което беше потвърдено от Светия синод на извънредното им заседание на 19 март. Николай мотивира това си решение с нападките срещу него от "личности, свързани с ДС".

На национално ниво ротацията се превърна в центрофуга на отрицания. От съставяне на нов кабинет се отрекоха и ПП-ДБ, след като партньорите им в сглобката от ГЕРБ върнаха проучвателния мандат на президента, без да го съгласуват с тях. Политическите страсти по големия въпрос дали ще има правителство или нови избори са в разгара си, без, разбира се, все още да има ясен отговор на него.

България, изглежда, се отрича и от европейските пари, защото все още нищо от тях не е влязло през този нов период. През изминалата седмица стана ясно, че Пловдив има шанс да получи малко инвестиции по линия на концепциите за интегрирани териториални инвестиции. Една от концепциите е 61 млн. лв. да отидат за рехабилитация на 2,7 км път между Пазарджик и Пловдив - ПВ Царацово - Съединение, и за създаване на два мобилни медицински кабинета на територията на община Марица. Кога, не е ясно.

За сметка на това с щастлив край може да приключи и сагата с почистването на река Марица, която продължи твърде дълго време и за която можете да прочетете тук:

Тема от седмицата:

Пловдив най-накрая възложи почистването на Марица

Какво става?

След дълги години на неуспешни опити и правни спорове община Пловдив най-накрая е напът да приключи сагата с почистването на реката в рамките на града. Тази седмица предстои подписването на договора с избраната фирма изпълнител, "БКС Озеленяване". Софийската компания спечели обществената поръчка, стартирана още през ноември 2022 г., след продължителни съдебни битки.

Това се случва след два неуспешни опита на бившия кмет Здравко Димитров да възложи почистването директно на споменатия вече ПИМК. "БКС Озеленяване" сега предложи малко под милион лева за почистването на реката, а срокът ще е 90 дни.

Защо е важно?

Последното основно почистване на реката в градската зона се състоя през 2010-2011 г., като оттогава бяха извършени само козметични почиствания. Това заедно със зачестилите наводнения и увеличения риск доведе до издаването на указания от министъра на околната среда и водите Асен Личев към кмета Здравко Димитров през 2021 г. за предприемане на необходимите мерки за осигуряване на проходимостта на реката.

Администрацията на Димитров първо се опита на два пъти да даде поръчката директно на ПИМК, а после - да изхвърли "БКС Озеленяване" за сметка на друга компания с по-висока оферта. След над година обжалвания и след смяна на кмета с изборите договорът най-накрая беше подписан.

Какво следва?

Договорът предвижда отстраняването на дървесна и храстова растителност от коритото на реката, без да се премахват наносни образувания. Обхватът на работата е от железопътния мост до 300 метра под съоръжението за задържане на реката и обхваща общо 4333 метра. Зоната е част от урбанизираната територия на града и е разделена на шест подучастъка.

За достъп до речното корито ще бъдат използвани съществуващи подходи, разположени от двете страни на реката, включително три от южния бряг и два от северния бряг. Срокът за изпълнение на договора е 90 дни, което позволява работата да бъде завършена преди пролетното снеготопене. Общинската администрация и изпълнителят на обществената поръчка предстои да съгласуват работния график и началната дата за започване на почистването.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. АПИ обеща 3 км от околовръстното на Пловдив и мобилни докторски кабинети за община Марица за 61 млн. лв. Три концепции за интегрирани териториални инвестиции, преминали първи етап на оценка, бяха представени за обществено обсъждане в Пловдив. Концепциите са с водещи партньори "Тракия икономическа зона", Агенция "Пътна инфраструктура" и Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев".

2. "Кауфланд" ще отвори два нови хипермаркета в София през 2024 г. До края на годината най-голямата верига по приходи в България - "Кауфланд" (Kaufland), ще отвори два нови хипермаркета в София. Единият нов обект е на бул. "Г. М. Димитров" до 4-ти километър. През есента ще отвори обектът и в емблематичната сграда на Централните софийски хали.

3. След Патриарх Неофит: започва битката за контрол върху влиянието и парите на църквата Наследникът на Неофит, който и да е той, ще поеме една мощна и влиятелна институция, която е по-богата от всякога, но е раздирана от вътрешни противоречия и се намира в смутно време на война между две православни държави, която разделя и собственото ѝ паство.

4. След острите реплики: ПП-ДБ и ГЕРБ допуснаха възможността преговорите да се подновят От коалицията ПП-ДБ също допуснаха вероятността за продължаване на преговорите с ГЕРБ. Премиерът в оставка Николай Денков каза пред bTV, че ПП-ДБ и ГЕРБ трябва да търсят възможност за продължаване на преговорите за правителство.

5. Кои са компаниите с най-големи приходи, печалби и служители в "Гепард" Лидерът "Леми трафо" е базиран в Перник и произвежда трансформатори и аксесоари за енергетиката, а бумът в сектора през последните години очевидно е причина за ръст на приходите. От производствения сектор са още две компании, като най-разпознаваема е "Шелли Юръп", която е част от едноименната група.

Бизнес новини

Китайски производител на авточасти строи завод в Пловдив



Shanghai Unison Aluminium Products предвижда изграждането на завод за алуминиеви автомобилни компоненти с инвестиция 35 млн. евро в Пловдив. Компанията вече има българско дружество, купила е парцел в индустриалната зона, а инвестиционното предложение е подадено за разглеждане от регионалната екоинспекция. Очакванията са строителството да започне до края на следващия месец.
Payhawk наема още 60 души в България



Българската компания за управление на корпоративните разходи Payhawk ще наеме още 60 души в България до края на тази година. В началото на 2024 г. броят на служителите в България е малко над 200 (и 300 в цял свят), а в края на годината трябва да бъде над 260 в софийския офис.

Истории, които видяхме другаде

Сахат тепе е напълно запустяло. Всички подпорни стени в пространството са нашарени с графити, езерцето отдавна е пресъхнало, а по време на доброволческа акция от мястото около тепето бяха изкарани повече от 10 чувала с пластмасови бутилки, кенчета и опаковки, посочиха Traffic News.

Няма постигнати договорености след среща на фирмите, които обслужват линиите на масовия градски транспорт в Пловдив с новия ресорен заместник-кмет, разбра "Под тепето". Превозвачите не се разбраха кой да поеме линии 29 и 7.

По информация от "Марица" 8 фирми и обединения са подали оферти да окажат техническа подкрепа на община Пловдив по втората фаза на проекта за смяна на старите печки с екологични уреди.

От "Под тепето" информираха, че разходите на зала "Колодрум" за миналата година са 865 хил. лв. Приходите са били 235 хиляди лева. Още 118 хиляди лева са включени в приходната част, но не са разплатени реално.

От Plovdiv24 повдигнаха въпроса седем или осем са пловдивските тепета. А според медията и проведения ѝ разговор с историка Видин Сукарев отговорът на въпроса зависи от това за какъв времеви отрязък от съществуването на Пловдив се говори.

Основите на първото театрално изложение ще бъдат поставени в града, посочват Traffic News. То ще е под егидата на Драматичен театър Пловдив и ще се проведе на 15 и 16 юни 2024 година. Форумът ще се провежда ежегодно в края на театралния сезон.

Цитат на седмицата

"Мисля, че протестът е породен по-скоро от всички строежи в този микрорайон. Хората са чувствителни на тази тема и иска да знаят, че го разбирам и им влизам в положение. При други обстоятелства аз също бих се подписал в подписката, но тук не говорим за презастрояване, а за изграждане на крайно необходима инфраструктура за деца."

Георги Гатев - кмет на "Тракия", за подписката срещу терена, породена от презастрояването на района

Новият кмет всъщност е изправен пред стария проблем на кметовете - как да убедиш хората, че строиш нещо необходимо, след като са видели колко много бетон се излива.

Свободно време и култура

24 март11.00 ч. във фоайе "Изкуствотека" на НБ "Иван Вазов"

Концертът на Раиса Запрянова "Фантазия за виола"

22 март от 18 ч. в Регионален етнографски музей - Пловдив

Откриване на изложбата "Брод Диря"

21 март Драматичен театър Пловдив 19:00 часа

Солунските съзаклятници - постановка на ДТ Пловдив

21 март Club Fargo 19:00 часа

Премиера на "Да бъда или не"

"Да бъда или не тук, където веждите са по-често свити от недоверие, отколкото широко отворени от любопитство?", пита Катерина Георгиева

22.03 - BeeBop Cafe, Пловдив 20:00 часа

Концерт на Hayes & Y

23 март от 19:00 часа Дом на културата "Борис Христов"

Спектакъл "Изтървани ритми" на ансамбъл "Родопа"

24 март Първа група от 10.00 часа Втора група от 13.00 часа - Регионален природонаучен музей - Пловдив

Регионален природонаучен музей - Пловдив, кани своите малки и големи приятели на Първа Лендарт работилница за създаване на картини с природни изображения върху вода.

24 март 18:30 час спортна зала "Строител"

Годишен концерт на децата от "Школа за народни танци Луди Млади". Над 100 деца на възраст от 4 до 17 години, които горят, създават, съхраняват българското.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар