🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският facebook казва "не" на еврото, twitter e твърдо "за"

Какво показват данните от мониторинга на социалните мрежи за кампанията срещу влизането на България в еврозоната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През последния месец повечето публични говорители по темата за еврозоната са против влизането в нея.
  • "Възраждане" не е единствената партия, която се опитва да печели от позиция срещу европейския консенсус.
  • Изглежда, че основната цел на кампанията ще бъде провеждането на референдум за приемането на еврото.

Анализът, които ще прочетете по-долу е извършен от Perceptica - агенция за media intelligence, която специализира в мониторинг, измерване и анализ на традиционни, онлайн и социални медии за Югоизточна Европа. Изводите за социалните мрежи - facebook и twitter са направени на база публично достъпните акаунти в тях.

През месец май много национални и регионални медии разглеждат въвеждането на еврото като потенциален проблем на фона на нарастващата инфлация в България. Те публикуват интервюта с политически фигури, които са против настоящия план за присъединяването на страната към еврозоната според сегашния план и срок. Сред говорителите на тази тема са Мика Зайкова (икономист от "Има такъв народ"), президентът Румен Радев и бившият кмет на София Стефан Софиянски. Те акцентират върху трудностите, които българските пенсионери биха срещнали при обръщането на пенсиите им в евро. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро се противопоставя на въвеждането на еврото, като често прави сравнения с последвалата икономическа криза в Гърция.

Във Facebook темата е активно дискутирана от личните профили и страници на различни публични фигури и партии, особено от "Възраждане". Основната страница на партията, някои от регионалните ѝ подразделения, председателят ѝ Костадин Костадинов, както и някои от излъчените от нея народни представители, защитават тезата, че приемането на еврото би било пагубно за страната, и обявяват намерението си да организират референдум. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев също се изказва против присъединяването към еврозоната. В опозиция на тези настроения са публични фигури като например Мартин Димитров от "Демократична България", който обозначава опитите за иницииране на референдум като "хибридна война", и Ивайло Мирчев от "Да, България", който напомня, че точно Янев е приел подобен план по време на служебния си мандат. По-голямата част от анализираните facebook потребители са против въвеждането на единната европейска валута, друга, по-малка част са също скептично настроени, но желаят да подложат приемането на референдум, а най-малка е групата, която подкрепя плана.

Обсъждането на темата за въвеждането на еврото в Twitter е най-оживено през последната седмица на май, непосредствено след новината, че правителството ще одобри оперативния план за приемането на единната европейска валута. Настроенията на потребителите в социалната мрежа са предимно позитивни, въпреки че много хора споделят опасенията си, че преминаването към единната европейска валута ще доведе до повишаване на цените и изостряне на инфлацията. Реакциите им към искането за референдум от страна на ПП "Възраждане" и искането на ПП "Има такъв народ" (ИТН) за обсъждането на плана за въвеждане на еврото в парламента са предимно негативни.

Времева линия на споменаванията

По време на наблюдавания период са регистрирани общо 4364 публикации, като най-голяма активност се наблюдава в рамките на месец май, когато са отчетени и двата най-големи пика от споменавания.

Първият пик е за периода 9 - 15 май с 1155 споменавания, когато широко обсъждана тема сред националните и регионалните медии е инфлацията в страната и как би се отразило присъединяването на държавата към еврозоната според настоящия план. Мика Зайкова акцентира върху трудностите, които биха срещнали българските пенсионери при обръщането на пенсиите им в евро. Кристалина Георгиева заема по-умерена позиция, като отчита, че присъединяването на страната в еврозоната би било по-трудно сега. Проф. Стив Ханке е противник на еврото, като поддържа тезата, че въвеждането му ще доведе до повишаване на нивото на инфлация. Тези аргументи се появяват често и в дискусии по темата във форумното пространство.

Вторият пик е за периода 23 - 29 май с 1293 споменавания, когато водеща тема е провеждането на кръгла маса за обсъждане на въвеждането на еврото в България, организирана от Любомир Каримански от ИТН. Широко отразено в този период е становището на депутата от ИТН Станислав Балабанов, че кабинетът "Петков" управлява едностранно и че решението за плана за еврото е станало без нужната подготовка. Отразено е също така и изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че страната не е готова да приеме еврото, тъй като инфлацията е достигнала 20% и липсва национален план за въвеждане на еврото.

Основни теми и сентимент

Най-широко отразени в периода са публикации за приемане на еврото от партии, които са против присъединяването на страната към еврозоната - 1262 споменавания. Патриотичните партии, а именно "Възраждане" и ПП "Български възход", лансират идеята за провеждане на референдум и публикациите тук често имат отчетливо негативен тон. Публикации за партиите, които са гласували против плана на кабинета, като са цитирали нуждата от съставяне на анализ за ефектите, т.е. БСП и ИТН, най-често са отразени с неутрален тон. Медии, известни със сензационния си характер, представят отказа на ИТН да подкрепи плана за приема на еврото като "спасение", но тук впечатление прави, че този ефект е търсен само в заглавието, а самата статия е с предимно неутрален тон.

На второ място се нареждат анализите на експерти и журналисти с 1256 споменавания, като техният тон зависи от позицията на експертното лице. Широко разпространена и коментирана е критиката към приемането на еврото в България от проф. Стив Ханке. С позитивен анализ се открояват публикации на Даниел Лорер и Левон Хампарцумян, като последният често говори за този процес като акт на евроинтеграция.

В темата за партии за въвеждане на еврото се включват публикации за "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ, като те са с позитивен или неутрален тон. В "Гражданска позиция" спадат изказвания на потребители във форумите или в Twitter. Разделението между поддръжници и противници се усеща по-силно във форумите. В Twitter повечето потребители са поддръжници на еврото, но критикуват липсата на осведоменост на населението относно темата поради липсата на информационна кампания, която проличава при провеждането на анкети от типа на "за или против еврото".

Отзвук и реакции във Facebook

Обявяването на приетия от правителството План за приемане на еврото е отразено от Facebook страниците на повечето големи медии в края на май. Това даде ход и на всички останали публикации и коментари по темата, които са споделени в същия период. Коментарите под постовете обявили плана, ясно очертават водещото настроение сред публично достъпните профили на facebook потребителите - приемането на еврото да се гласува на референдум. Това мнение е най-често изразено в комбинация с критика към кабинета (в частност - лидерите на "Продължаваме промяната") в упражняване на еднолична власт и нежелание за вслушване в позицията на българските граждани. Други популярни мнения напомнят, че чуждестранни финансисти съветват да се изчака с приемането на еврото, докато в Румъния е било прието решение да се изчака с въвеждането му.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, както и други членове на партията, са сред най-активните в социалната мрежа. В свои публикации те издигат лозунга "Еврото ще е смъртната ни присъда!" и обявяват, че ще опитат да инициират референдум. Последователи на техните страници споделят тези позиции, допълвайки, че и други държави - членки на ЕС, са все още с националните си валути. Намеренията на "Възраждане" са описани от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров като "новата хибридна война" с крайна цел изваждане на България извън ЕС и НАТО.

Изказването на Стефан Янев - лидер на "Български възход", че премахването на националната валута би било "закриване на последния суверенитет на българската държава" е посрещнато с остра критика от страна на потребителите. Особено активен е личният профил и страница на депутата от "Да, България!" Ивайло Мирчев, който посочва, че Янев има около € 60 000 в банковата си сметка и че също така е приел план за въвеждане на еврото по време на служебния си мандат. В друг пост Мирчев посочва, че в публикация срещу приемане на еврото, "Български възход" са ползвали снимки от руски медии. Янев е обвинен и в политическа недалновидност заради опозицията си към приемане на еврото, отказвайки се по този начин от една "модерна и сигурна банкова система". Много потребители го обвиняват в защита на интересите на Русия.

С широк интерес е посрещнато и разследването на BIRD.bg, което показа, че Стефан Янев, Корнелия Нинова, Георги Гьоков, както и депутати от "Възраждане" имат влогове, лизинги, имотни заеми или ипотеки в евро въпреки негативното им отношение към преминаването към валутата. Мнозина намират разкритията за доказателство на политическото лицемерие на изброените политици. Във връзка с представителите на "Възраждане" множество потребители правят паралел между позицията им спрямо еврото и тази спрямо COVID-19 ваксините. Значителен брой последователи обаче поставят под въпрос валидността на представеното противоречие между притежание на сметки в евро и нежеланието да се одобри план за приемането на валутата.

Сред популярните публикации се нарежда и интервю на epicenter.bg със Стефан Софиянски, където той споделя мнението, че към момента България не е готова за приемане на еврото. Харесалите статията се изказват основно против приемането на еврото - някои уточняват, че държавата не е готова в момента за тази стъпка, докато други са против по принцип. Едно от често споделяните опасения е, че с влизането в еврозоната, България ще бъде принудена да плаща дълговете на по-задлъжнелите от нея държави.

Отзвук и реакции в Twitter

Обсъждането на темата за въвеждането на еврото в България в Twitter става най-оживено през последната седмица на май, непосредствено след новината от 27 май, че правителството ще одобри оперативния план за приемането на единната валута. Новината е споделена от профилите на голям брой медии в социалната мрежа. Настроенията на потребителите в Twitter относно приемането на еврото са предимно позитивни, въпреки че много хора споделят опасенията си, че преминаването към единната европейска валута ще доведе до повишаване на цените и изостряне на инфлацията. Един от основните аргументи на хората, подкрепящи приемането, е, че българският лев отдавна е свързан към еврото с фиксиран курс. Въпреки по-малкия си брой, не отсъстват и коментари против правителството и приемането на еврото. Повечето са нападки към кабинета и към други потребители на социалната мрежа и рядко включват аргументи в защита на изразената гледна точка.

ю

Друга нашумяла тема от изминалата седмица е снимката, на която руска жена брои рубли (копейки) в шепата си, споделена от фейсбук страницата на "Български възход". Публикацията цели да провокира българите и да ги настрои срещу еврото, но според потребителите в Twitter постига точно обратното - показва, какво чака българина, ако България не приеме еврото. Добавени са и обвинения в лицемерие заради избягването на факта, че служебния кабинет стои зад препотвърждаването на курса към въвеждане на еврото на 1 януари 2024 г.

Цялостните настроения към ПП "Български възход", "Възраждане" и "Има такъв народ" и техните лидери са предимно негативни и доста често с подигравателен характер. Подигравки се отправят и към техните поддръжници. Според потребителите противниците на еврото са хората, които преди това са застанали против редица неща, като например ваксините и приемането на украински бежанци, и са заели проруска позиция.

пПрез втората седмица на май, основна тема е негативното мнение споделено от Проф. Стив Ханке (известен като бащата на валутния борд) по повод приемането на еврото в България. Един от най-активните акаунти през тази седмица, @AlexMihailov65, споделя поредица от 18 туита, коментиращи интервюто на Стив Ханке, излъчено на 13 май 2022 г. по bTV. В коментарите потребителят определя изказванията на професора като "нелепости" и защитава с аргументи личното си мнение. Междувременно, @bgfire_blog споделя туит, предвещавайки "брутална дезинформационна война около приемането на еврото". В публикацията си потребителят посочва използването на опростени причинно-следствени връзки за подриване авторитета на правителството и настройване на народа срещу еврото.

През останалата част от месец май, както и през месеците март и април се забелязва по-малък интерес към темата. Едно от по-значимите споменавания е запитване през третата седмица на май относно притесненията на хората от приемането на еврото. Според отговорите (близо 60), един от най-споделяните страхове е повишаването на цените и засилването на инфлацията.

Според анкета, проведена в Twitter в края на месец май, 82.6% от участвалите 585 човека подкрепят въвеждането на еврото в България. Въпреки преобладаващия брой на позитивните гласове, реакциите на хората в коментарите показват страх от избързване. Останалата част от коментарите включва няколко негативни отзива без конкретни аргументи и антируска пропаганда.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 6

    Нормално, ФБ е пълен със слабообразовани и неумни хора.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 1

    Един циганин свирел на цигулка в подлеза на СУ.
    Минава един образован, слуша и му казва
    - Абе ти.. ти си като Паганини...
    - ааа... ти пък щото си мноо убав...

    Сигурно АзБ плаща за такива чалгажийски проучвания... ама пекуниа нон олет.. https://youtu.be/VC_zC4-r5K8

    Нередност?
  • 3
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън

    ФБ е пълен с руски подлоги и "модерацията" се "извършва" от Телъс, които са си руски агенти.

    Нередност?
  • 4
    bst avatar :-|
    Стефан

    Феисбук потребител = тъп и ограничен идиот

    Нередност?
Нов коментар