Бизнес: Съзнателно отделяне

Може ли високотехнологичните вериги за доставки, които свързват Америка и Китай, да бъдат разплетени

Гуинет Полтроу представи на света концепцията за "съзнателно отделяне" през 2014 г. по време на развода си с Крис Мартин. Последваха много подигравки. Но през 2024 г. не актриса и рок звезда са тези, които искат леко да се отдръпнат от взаимната си свързаност. Сега Америка и Китай са изправени пред това предизвикателство, тъй като отношенията им все повече охладняват.

Най-често срещаният термин за това е "отделяне", въпреки че американското правителство предпочита "намаляване на риска" и го прилага тясно към няколко области на напреднало производство. Но както и да го наречете, трудностите при раздялата са очевидни.

В някои отношения разделението е в ход. Изследователската компания Rhodium Group отбелязва, че годишното ниво на инвестициите на зелено от китайски компании в Америка е спаднало до под 1 млрд. долара от 2019 до 2022 г. - по-малко от инвестициите на Норвегия и Испания. През 2023 г. Мексико изпревари Китай, за да възвърне историческата си позиция на най-големия търговски партньор на Америка.

Америка иска вериги за доставки в по-приятелски държави.

Америка иска да върне производството на някои полупроводници у дома и субсидира фирми, за да инвестират. Тя също така иска да премести веригите за доставки в по-приятелски азиатски страни, но това понякога се сблъсква с бизнес реалността. Вземете производството на слънчеви панели. Америка наложи високи мита на китайските производители на слънчеви панели и купувачите се насочиха към производители в Югоизточна Азия. Но съдържанието на слънчевите панели, предназначени за Америка, все още често е китайско. През август Министерството на търговията заяви, че пет големи китайски фирми заобикалят митата, като произвеждат в Югоизточна Азия.

Преориентирането на големи производители към договори с нисък марж също илюстрира проблемите на отделянето. Тайванският гигант с фабрики в Китай - Foxconn, сред клиентите на който са Apple, Dell и HP, има за цел да се разшири в Индия. Но през юли оттегли плановете си за предприятие за производство на чипове на стойност 20 млрд. долара в Гуджарат, след като срещна трудности.

Foxconn инвестира сериозно във Виетнам, но продължава да расте в Китай. През 2023 г. компанията придоби земя за допълнително производство в провинция Хенан и започна изграждане на други два обекта. Друг тайвански производител с фабрики в Китай - Wistron, прекрати присъствието си в Индия след десетилетие и половина, продавайки бизнеса си на индийския конгломерат Tata. Wistron не потвърди причината за преместването си, но информациите в индийските медии предполагат, че дори при по-ниски разходи за труд в страната тя се бори да реализира печалба.

Много западни компании разчитат на такива производители да вземат решението вместо тях. Способността на тези компании да реорганизират веригите си за доставки ще направи разликата между успешното намаляване на риска и неорганизираното полуразделяне.

Страни от Югоизточна Азия като Виетнам ще се възползват. Без намерение да ограничават търговските и инвестиционните потоци към и от Китай, те представляват нарастващ интерес както за Китай, така и за Америка. И двете страни в търговска война може накрая да загубят, докато невоюващите страни спечелят много.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved