🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът на европейската отбранителна индустрия

Войната в Украйна увеличи държавните поръчки за оръжия

Темата накратко
  • ЕС одобри план за купуване на боеприпаси на Украйна за 2 млрд. евро.
  • Много държави започнаха да попълват и увеличават запасите си от оръжия, което вероятно ще продължи още няколко години.
  • Стремежът на Европа да произвежда повече оръжия за Украйна е възпрепятстван от недостиг на взривни вещества.

Войната на Русия в Украйна даде сериозен тласък на европейските отбранителни компании през последната година, а обявеният план на Европейския съюз (ЕС) за купуване на боеприпаси за Киев на стойност 2 млрд. евро може да им осигури продължително развитие. На практика руската инвазия доведе до първия случай, в който ЕС осигурява смъртоносни оръжия на трета страна, което показва степента на заплахата, която Москва представлява за неговата сигурност.

Държавните поръчки ще растат

Военните разходи на Европа са нараснали с рекорден темп през 2022 г., достигайки ниво, невиждано от студената война насам, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Ръстът в Европа помогна на глобалните военни разходи да достигнат осми пореден рекорд от 2.24 трлн. долара, или 2.2% от световния брутен вътрешен продукт. Много държави на Стария континент се събудиха и започнаха да попълват и увеличават запасите си от оръжия, което твърде вероятно ще продължи още няколко години. Това е добра новина за компаниите от военнопромишления комплекс в Европа.

BAE Systems - най-големият европейски производител в сектора на отбраната по приходи, регистрира рекордни поръчки на стойност 37 млрд. паунда (44 млрд. долара) през миналата година, въпреки че по-голямата част от тях са свързани с програми, съществували преди войната. Брад Грийв, главният финансов директор на британската компания, заяви пред инвеститорите, че очаква въздействието на възстановяването на запасите "да се прояви по-късно, когато правителствата превърнат търсенето в твърди поръчки". Според него "това е фактор, който може да допринесе за по-дълъг цикъл на растеж на индустрията". Акциите на BAE са нараснали с 55%, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

Поръчките за шведската отбранителна компания SAAB, пряко свързани с Украйна, са започнали да се увеличават през декември. Главният изпълнителен директор Микаел Йохансон очаква нови поръчки, защото западните правителства харчат повече за своята отбрана и сигурност на фона на "доста драматичното" нарастване на геополитическото напрежение. Той предвижда продажбите на компанията да нараснат с 15% през тази година, въпреки че заяви, че се надява на скорошен край на войната. Акциите на шведската група, която наред с другото произвежда изтребители, подводници и преносими оръжия, почти се утроиха, откакто Русия нахлу в Украйна.

Германската Rheinmetall, най-големият производител на оръжие в страната, планира да открие в Украйна завод за танкове на стойност 200 млн. евро, който ще може да произвежда около 400 танка годишно - знак, че отбранителните компании очакват силно търсене през следващите години. Запитан дали би било "опасно" да се създаде оръжеен завод "в средата на военна зона", главният изпълнителен директор Армин Папенгер отговори: "Не, противовъздушната защита няма да е трудна." Според него Украйна се нуждае от още между 600 и 800 танка, за да спечели войната, и иска да увеличи производството възможно най-скоро. Rheinmetall също радва инвеститорите си - акциите на компанията достигнаха рекорден връх през януари след решението на Германия да изпрати тежките танкове "Леопард" в Украйна.

Проблеми със суровините

Стремежът на Европа да произвежда повече оръжия за Украйна обаче е възпрепятстван от недостиг на взривни вещества, което според представители на индустрията ще забави усилията за увеличаване на производството на снаряди с до три години. Според производители оскъдните доставки на експлозиви и тротил не позволяват на промишлеността да изпълни бързо очакваните поръчки на ЕС за Украйна, независимо от това колко пари ще бъдат хвърлени за решаване на проблема.

Ограниченията по веригата за доставки подчертават как нахлуването на Русия в Украйна разкрива недостатъчните запаси от оръжия в Европа и слабия вътрешен производствен капацитет, който е изчерпан след десетилетия на недостатъчни инвестиции. Германски служител признава пред Financial Times, че основният проблем е, че европейската отбранителна промишленост не е в добра форма за широкомащабно военно производство. Има остра нужда от снаряди както за попълване на националните арсенали, така и за поддържане на доставките за украинските сили. Но производителите, ръководителите в сектора и служители на ЕС предупреждават, че увеличеното търсене може само да повиши цените, които вече скочиха с една пета през последната година.

"Много е трудно да се увеличи производството на артилерийски боеприпаси, особено на тежките, голямокалибрени боеприпаси, в кратък срок", смята Иржи Хинек, председател на Асоциацията на отбранителната индустрия и индустрията за сигурност в Чехия. "Нов артилерийски завод е много лесно, но как да се произвеждат повече артилерийски снаряди без суровини?"

Представители на отбранителната индустрия твърдят, че Европа разполага с ограничени доставки на взривни вещества като барут, тротил и нитроцелулоза, които са необходими за производството на снаряди. Не е възможно за кратко време да се увеличи производството на нитроцелулоза. В Европа няма значими производители на суровините, от които се нуждаем, обръща внимание Хинек.

Explosia, чешки държавен производител, който е един от най-големите доставчици на взривни вещества за заводите за боеприпаси в Европа, заяви пред британското издание, че производството, нужно за 155-милиметровата артилерия, "работи с пълен капацитет" и няма как да бъде увеличено до 2026 г. "Правят се инвестиции за по-нататъшно увеличаване на производствения ни капацитет, но това е тригодишен проект, а не работа за няколко месеца", обяснява Мартин Венкл, говорител на компанията.

Дори длъжностните лица от ЕС, които подкрепиха пакетите от финансови стимули, признават, че европейските производители на артилерийски оръжия са им дали ясно да разберат, че увеличаването на производството няма да бъде лесна задача. "Ние подкрепяме укрепването на отбранителната промишленост. Но ако резултатът от тази инициатива на ЕС е, че имате втори участник в търга за един и същ оскъден ресурс, това ще се отрази на цената", казва германски служител.

Fábrica Municiones de Granada (FMG), един от двата испански производителя на 155-милиметрова артилерия, работи с пълен капацитет от октомври миналата година, като произвежда снаряди за търговска компания, която ги продава на Украйна. Но Антонио Каро, генерален директор на FMG, обяснява, че са били необходими четири до пет месеца, за да се увеличи производството поради трудностите при набавянето на основни материали и компоненти. Каро признава, че основният проблем са първичните материали, защото доставките на боеприпаси са много напрегнати в целия свят, тъй като всички заводи са натоварени на 100%.

Според него в Европа няма много фабрики [за производство на материали като тротил и нитроцелулоза] и те също работят на 100%, така че трябва да започне да се търси в Индия, Корея и други по-отдалечени страни.

На същата позиция е и Джанклаудио Торлици, съветник в италианското министерство на отбраната.

Цената на основните материали се е "удвоила, а в някои случаи утроила", казва Каро. Тези увеличения и рязкото нарастване на търсенето са довели до повишаване на цените на боеприпасите, въпреки че повишението е било по-слабо изразено. Един типичен снаряд днес струва 850 евро, което е с около 20% повече, отколкото преди руската инвазия. Засега FMG, която е собственост на словашката група MSM, не планира да увеличава допълнително капацитета си.

Важно е финансирането

Макар че ЕС има готовност да осигури първоначалните 2 млрд. евро, те ще покрият само належащите нужди от боеприпаси за Украйна и съвместното им купуване. ЕС предвижда и по-дългосрочен план за стимулиране на производството в отбранителната промишленост, който ще изисква още средства. При упорито високата инфлация и стагниращите икономики това ще бъде трудна задача.

Лидерите на ЕС одобриха схемата, но се сблъскаха с разногласия относно начина на изразходване на 1 млрд. евро, заделени за съвместни договори. Франция и Полша са на различни позиции кой трябва да получи съвместните договори на ЕС за купуване на боеприпаси за Украйна - само местни фирми или и конкуренти от други страни. Франция е начело на искането парите да останат в рамките на блока, което не се харесва на някои от другите страни от ЕС, разкрива Politico.

Планът за съвместно купуване на боеприпаси е част от триетапен процес, който лидерите на ЕС приеха с надеждата бързо да осигурят на Украйна така необходимите боеприпаси. На първия етап страните от ЕС ще прехвърлят снаряди от собствените си запаси на Украйна, а на втория ще се извършват съвместни покупки. Третият етап има за цел да гарантира, че производителите от ЕС са в състояние да посрещнат нуждите на Европа в областта на отбраната.

Според дипломати една от основните тревоги за служителите на ЕС остава постоянното притеснение, че европейската отбранителна индустрия може да не се справи със задачата да достави 1 млн. снаряда на Украйна за 12 месеца.

Като се има предвид непредсказуемостта на войната, ръководителите в отбранителния сектор се опасяват от повторение на ситуацията, при която ЕС се запасява с поръчки за боеприпаси и по-късно съжалява за инвестициите, когато военните нужди намаляват или се променят. В резултат на това доставчиците на отбранителни продукти вероятно ще поискат "застрахователна премия" от ЕС - още един разход, който правителствата ще трябва да поемат. Проблем се оказва и времето. Сега Украйна отчаяно се нуждае от повече оръжия. Но на отбранителната индустрия на ЕС й трябват месеци, за да приведе капацитета си в съответствие с военните нужди.

Инвеститорите също следят

През последните месеци инвеститорите се насочиха към акциите в отбранителната промишленост, тъй като съюзниците на Украйна увеличиха военната си подкрепа, а някои от донорите се стремят да попълнят изтънелите си запаси. Индексът STOXX Europe Total Market Aerospace and Defense, който проследява 25 водещи компании в областта на отбраната, е нараснал с 41% от края на септември, като е надминал с 18 процентни пункта по-широкия бенчмарк в региона - Stoxx Europe 600. Индексът MSCI World Aerospace and Defense, глобален бенчмарк, се повиши с близо 26% за същия период.