🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова политическа интрига с участието на ГЕРБ, НЗОК и Александровска болница

Източвана ли е здравната каса от доц. Александър Оскар или бившият здравен министър Костадин Ангелов търси реванш

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доц. д-р Александър Оскар завежда очната клиника на Александровска болница и Катедрата по офталмология на Медицинския университет - София. Всекидневно той преглежда много деца и възрастни, а също и оперира. Заедно с това Оскар е председател на организацията на евреите в България "Шалом". Но стана широко известен като един от дейните участници в разкриването на порочния начин, по който се е управлява Александровска болница по времето на бившия й директор и здравен министър на ГЕРБ проф. д-р Костадин Ангелов.

Точно преди изборите в неделя, когато социологическите проучвания сочеха ГЕРБ като първа политическа сила, в медии, близки до партията, се появиха статии, че доц. Оскар е източвал здравната каса и ще бъде глобен за извършените прегледи една година назад. След тези статии към него заваляха антисемитски заплахи, като първата е била от фирма за събиране на дългове, щедро кредитирана от Българската банка за развитие по време на управлението на ГЕРБ, а впоследствие адвокат Елена Гунчева, кандидат-вицепрезидент на Костадин Костадинов, срещу която "Шалом" преди време подава сигнали за антисемитски изказвания, обвинява в социалните мрежи евреите за "всички хубави неща, като се започне от Голгота".

В отговор Американският еврейски комитет публикува своята позиция в подкрепа на доц. Оскар и "Шалом" и призова за битка срещу антисемитизма.

Какви обаче са фактите. Справка в столичната здравна каса показва, че решение по казуса с проверката все още няма. Глобата ще бъде не за медицински дейности или източване на здравната каса от болницата, а за административни нарушения в поликлиниката, които пък не са извършени от доц. Оскар, а от администрацията. Самият доц. Оскар обаче продължава да бъде убеден, че в основата на акцията по очернянето му стоят ГЕРБ. Той изтъква пред "Капитал", че от хилядите договорни партньори на здравната каса в София и техните проверки проверяват само него и неговите колеги за една година назад и "изтича" информация само за една проверка, без тя да е приключила и без той да има вина.

От постовете му във фейсбук става ясно, че той намира случилото се за поръчка на проф. Костадин Ангелов към столичната здравна каса.

"В допълнение, фирмата, от която първо получих заплахи, е варненска, а това е един от избирателните райони на Ангелов. За подопечните медии на ГЕРБ, които разпространиха явна лъжа, дори не коментирам. Просто считам, че те са очаквали да се върнат на власт и да започнат с лова на несъгласни", казва доц. Оскар.

Директорът на СЗОК Иванка Динева от своя страна обясни пред "Капитал" конкретния казус и е категорична, че до края на миналата седмица не й било известно решението на арбитражната комисия по казуса с проверката на ДКЦ "Александровска" и все още не е взето решение как ще бъде санкционирана поликлиниката, нито пък, че има нотка на политическа поръчка в казуса. "Непонятно за мен е личното тълкуване на подобна проверка, защото това е част от нашите задължения. Ежедневно се извършват планови проверки, проверки по сигнали и жалби на всички лечебни заведения в София - 609 общопрактикуващи лекари, 1397 дентални лекари, 529 аптеки, 477 специалисти и 81 болници", коментира Динева пред "Капитал".

За каква проверка става въпрос

През август, малко след множеството разкрития на служебното правителство за начина, по който е била управлявана Александровска болница по времето на Ангелов и неговите наследници - проф. Димитър Буланов и проф. Борис Богов, който е нефролог по специалност, в диагностично-консултативния център (поликлиниката) на "Александровска" започва проверка от столичната здравна каса. Тя е по сигнал на лекарка нефролог, която вече не работи в центъра. Служителите на здравната каса решават да проверят и документацията на общо седем лекари.

"Случайно или не, заедно с мен всички те са противници на маниера на управление на проф. Ангелов, проф. Богов и заместник-директора по онова време Мария Куманова, участници в групата "Заедно за Александровска", а освен това са и очни лекари от моята клиника", казва доц. Оскар.

В случая здравната каса проверява медицинската документация и намира нарушения в нея. По традиция това са най-лесните глоби за инспекторите - винаги в медицинската документация могат да бъдат пропуснати подписи на лекари или пациенти, печати, да е въведен неправилно номерът на направление и други грешки, а обикновено не лекарите, а сестрите и най-често администраторите оформят документацията за отчет пред НЗОК, като в това време лекарите преглеждат. Същото се случва и в болниците. Здравната каса често отказва да плати извършено лечение само защото не са попълнени всички възможни отметки по документацията.

В конкретния случай родители на деца с проблеми с очите са били изпратени с направление за преглед от своите лекари и след като прегледите са приключени, не са се подписали под направлението или листа. Това казва и Иванка Динева.

"Лечебното заведение не е проверявано по отношение оказването на медицинска помощ. Проверена е дейността на ДКЦ, като при всички проверени лекари са открити едни и същи нарушения, които са в работата с медицинската документация. Констатирани са липса на подписи на родители, липса на прикачени направления за хоспитализация, амбулаторни листове. Това са административни нарушения и ние не очакваме, че докторът сам си пише листа, най-вероятно те са извършени от администрацията, хората, които се занимават с обработването на документацията", казва Динева.

Тя допълва, че контрольорите извършват самостоятелно своите проверки, а след това по доклада им се произнася арбитражна комисия към касата, която е самостоятелен орган с равен брой членове от БЛС и СЗОК. "Решението на комисията се докладва на директора на СЗОК и в неговата компетентност е само формирането на размера на санкцията в конкретния случай. Ако решението е взето с 3 на 3 гласа, тогава директорът трябва да вземе решение да санкционира или не, но когато е 6 на 0, както сега, мога да взема решение само за размера на санкцията, което ще направя в момента, в който експертите подготвят проекта", казва Динева.

Тя не коментира какъв ще бъде размерът на санкцията за документацията. В съобщение от СЗОК от предния ден става ясно, че са проверени 2741 амбулаторни листа за прегледи на доц. Оскар в извънболничната помощ, става въпрос за административно нарушение и проверката не касае клинични пътеки и процедури за лечение в болница. Постъпило е и становище от "Александровска", че не са съгласни с констатациите, с което арбитражната комисия не се е съобразила. Глобата за административни нарушения от този тип е от 50 до 150 лв. за документ, откъдето пък се получава колосална сума, с която според медии трябва да бъде глобен Оскар.

Поръчка или рутинна работа

Според договора й, посочен от доц. Оскар във фейсбук, Динева е работила за "Александровска" до началото на 2015 г., а по същото време тя е била съветник на здравния министър д-р Петър Москов. През септември 2015 г. Динева става подуправител на Националната здравноосигурителна каса, след като тогавашният подуправител д-р Димитър Петров подаде оставка заради дълбок конфликт с д-р Москов. През 2017 г., при предишното служебно правителство, Динева е уволнена от тогавашния управител на НЗОК д-р Глинка Комитов. Поста й зае отново д-р Димитър Петров, който сега е заместник-министър на здравеопазването. Самата Динева осъди здравната каса за възстановяването си, а междувременно беше съветник на вицепремиера Валери Симеонов и след това на Мариана Николова по здравни и социални въпроси. В края на декември 2020 г. Динева е назначена за временноизпълняваща длъжността директор на столичната каса, а през февруари тази година печели конкурса и става постоянен директор на най-голямото регионално поделение на здравната каса - столичното.

Динева коментира пред "Капитал", че е била адвокат в периода, в който не е работила в държавни институции.

"Не ме е срам от това, защото работя от 2002 г. само в сектор здравеопазване. В случаите, в които съм изпълнявала публични длъжности, не съм извършвала нито юридически, нито икономически консултации с оглед двете ми образования. Като директор на СЗОК на първо място за мен е интересът на пациента, защото НЗОК е институцията на пациента, както съм твърдяла винаги. На следващо място е работата ни с договорните партньори за обезпечаване на качествена и достъпна медицинска помощ и в тази работа няма място за лични отношения. Не се притеснявам, защото считам, че изпълнявам служебните си задължения коректно. Уволнявана съм от системата на НЗОК два пъти заради принципни позиции и не желая да бъда въвличана в лични конфликти, поради което не искам да коментирам внушенията, направени от д-р Оскар", казва тя.

От думите й става ясно, че не е наясно как точно е изтекла информация за проверката, но че с нея разполагат различните проверяващи, администратори, служители на касата и участници в комисиите, подготвяли и разглеждали доклада.

Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов, цитирайки Ото фон Бисмарк, обяви ръководството на "Александровска" в своя позиция, в която казва, че доц. Оскар не е "източвал здравната каса с фалшиви хоспитализации", както е публикувано във вълната от статии, в болницата не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви истории на заболяването, болницата не е източвала средства от здравната каса. В допълнение се казва, че на доц. Оскар не е налагана забрана за работа със здравната каса и прегледи, нито пък, че е назначен за съветник на директора, както беше посочено в статиите.

"Досега не е имало случай, при който лекар да бъде дискредитиран и оклеветяван публично по този начин, преди дори проверката да е приключила, още повече че заключенията са за административно-технически нарушения, за които дори нямам вина", казва доц. Оскар и допълва, че в центъра преглежда и никога не се е занимавал с писането на документация.

Той отбелязва, че всеки пациент идва на преглед с направление от личния лекар или педиатър, което е подписано, подпечатано и съдържащо идентификационния номер на изпращащия лекар, както и личните данни на съответния пациент. "Без това пациентът не може да влезе и да бъде прегледан, нито пък прегледът да се отчете пред здравната каса, както е станало в тези хиляди случаи за една година назад", казва Оскар. Той смята, че цялата акция по очернянето му и намесването на еврейската общност в нея няма да повлияе върху доверието на пациентите му и неговите сънародници, но е знак за липсата на толерантност в обществото и опит за лична вендета заради професионалната му позиция за случилото се в "Александровска".

"Получих официално извинение от фирмата, от чийто служебен мейл бяха изпратени антисемитските заплахи, в което ми обясниха, че акаунтът е бил пробит и използван от неизвестен извършител и те ще разследват кой го е направил", казва Оскар.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qbb1500203974527205 avatar :-|
    Asen Milanov
    • - 1

    БРАВО на "Продължаваме Промяната" БЪЛГАРИЯ време е за едно голямо ЗА" Радев !!! Да се преборим заедно и всички партии ТЕ да се застъпят за президента да работят за това и то ОТКРИТО събрани в едно ПЪРВО ОБЕДИНЕНИЕ за ОБЩОТО СПАСЕНИЕ с КАБИНЕТ преди всичко СИЛЕН ОщЕ преди червените ЛИНИИ !!! " ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ " Те тове е което се казва -музиката на Бойко / само за тези червени линии ИСТЕРИЧНО ЗакреЩяха от сега и то в един глАс нередовните пирамиди тези като :БТВ НОВА и БНТ.../ Партията Коиято сложи като ПУЛЕ пред МАКЯСИ там ВЪТРЕ В ОБЩАТА ФРОНТОВА ОГНЕВА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ тя ОЩЕ ОТ СЕГА сложи там и други ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ ПО МЕЖДУИМ НА ПАРТИЙТЕ още ПРЕДИ ДА Е УСПЯЛа ДА ПРИЛОЖИ самата тя ПЪРВО ЕДНА БЯЛА ОБЩА ЛИНИЯ ДОРИ! То тя самата ЩЕ ИЗГОРИ още ПРЕДИ ДА СВЕТНЕ заболяха ни очите от светкавици ВЕЧЕ СТИГА! - защото САМИ си предначертават и предварително и то сам САМи бъдещето си с една пО дЕБЕЛа КАФЕНА ДИРЕКТНА линия от НАРОДА УТРЕ!!! !!! Музинките дето свирят на уше на Бойко и пускат една хубава песен за Лека Нощ всяка вечер... Там се пее за едно УЛИГОФРЕНСКО разделение преди съединение... - на което ФАНТАСТИЧНО ТВОРЕНИЕ той самият се спуква от смях радост и доста анал.н кекс... Внимавайте с ГЛУПОСТИТЕ.

    Нередност?
Нов коментар