🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плодовете на износа

Секторът е разделен между италиански и български инвеститори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Анализът за сектора е част от специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България през 2014 г. Подредени са 25-те най-големи производителя в 25 категории бързооборотни стоки, класирани по приходи от продажба на продукция в за 2014 г. В някои сектори анализите слизат до ниво сегменти и класират топ 20 или топ 10 на производителите в тях. Класациите са на базата на данни от Търговския регистър, фирмени и експертни данни, информация от НСИ и други бази данни.

"Регал 500+", което излезе в началото на декември, може да бъде поръчано на адрес regal.bg/500 – на хартия или като pdf.
Три четвърти от преработените плодове се продават зад граница.

За производителите на консервирани плодове изминалата 2014 г. не е сред най-успешните. Като цяло продажбите са намалели с почти 4% до 163 млн. лв., а 16 от дружествата в топ 25 (двадесет и петте компании правят 89% от оборота в сектора) отчитат спад в приходите. Продажбите на всички участници в класацията идват основно от преработените плодове, а зеленчуците имат малък дял в продуктовите листи. За износ отиват 76% от продажбите в категорията в стойност. Броят на компаниите, отчели приходи от продажбата на преработени плодове, е нараснал от 91 на 93.

Италианска сладка хегемония

"Агри България", което е дъщерно дружество на италианската Ferrero Group, е безспорен лидер не само в категорията, но и на пазара на консерви като цяло. В завода в с. Радиново, Пловдивско, се произвеждат спиртовани череши, които носят 80% от приходите. "Агри България" работи изцяло за износ, като черешите са за влагане в захарни изделия от продуктовата група на Ferrero, която притежава марките Ferrero Rocher, Kinder, Tic-Tac и Nutella. През 2014 г. дружеството отчита малък спад на приходите от 1.6% до 37.7 млн. лева.

Черешите са в центъра на дейността и на "Куминяно фрут" (на братята Роберто, Джовани и Микеле Санторелле), което е на второ място по приходи в групата с 24 млн. лв. за 2014 г. Дружеството от с. Катуница, област Пловдив, е специализирано в изкупуването, преработката и консервирането на череши като суровина за хранителната промишленост. Резултатите на компанията за 2014 г. са малко по-слаби от година по-рано, като продажбите са спаднали с 9%. От приходите 79% идват от продажби зад граница.

Четвърта по продажби е "Ековита", Пазарджик, собственост на братята Андреа и Антонио Ригони от Италия. Дружеството е част от холдинга Rigoni Da Asiago (най-големият европейски производител на биоконфитюри), който има дъщерни дружества също и в Япония и САЩ. В Пазарджик групата стъпва през 2002 г. Занимава се с преработка на биосертифицирани плодове и зеленчуци за предприятията в Италия, където се произвеждат конфитюрите. Малък ръст от 3.5% и 100% износ отчита "Ековита" за 2014 г.

Повече за пазари извън страната работи и "Балкан фруит" - София, собственост на италианеца Микеле Мастропаскул. Компанията запазва петата си позиция въпреки отчетения незначителен спад на приходите от почти 3%. Дружеството има база в монтанското село Копиловци, където през 2006 г. купува някогашната преработвателна фабрика. Притежава и база в село Николичевци, Кюстендилско. Освен с череши се занимава и с производство на картофи, моркови и лук. От приходите 67% са от продажби зад граница.

Български производители за износ

С продажби за почти 16 млн. лева "Фрукто Сливен" запазва третото си място в класацията. Приходите на дружеството растат с 3%. Компанията е най-големият производител на компоти от праскови в България - във всички разфасовки те представляват 80% от продуктовата му гама. В предприятието се произвежда и почти цялата серия от традиционни компоти - череши, вишни, кайсии и сливи. "Фрукто Сливен" поддържа и малки линии за производство на консервирани зеленчуци - около 5-6% от производството. Дружеството изнася 96% от продукцията си основно в Европа. На руския пазар компанията продава все по-малък процент от произведеното. Акционери в дружеството са "Арк" (40%), "Саха трейд", "Исо транскомплект" и Карлен Адраникович.

Две стъпала по-надолу в класацията слиза "Цима 99", като продажбите й през 2014 г. намаляват с 23% на годишна база. Дружеството има собствена фабрика в с. Струмяни, Пловдивско. Под марка CIMA 99 то произвежда конфитюри, сладка, мармалади, десертни сосове, боров екстракт, компоти и пълнежи за сладкарската промишленост, общо над 80 артикула. Към 45% тях се изнасят за САЩ, Израел и страни от ЕС. Собственици на дружеството са Цветан Жеков и синовете му Георги и Николай Жекови.

Върху експорта се фокусира и вторият по ръст (с 45%) на продажбите в категорията - "Хладилна база за дивечово месо", построена в гр. Лозница, Разградско, през 1989 г. До 1999 г. предприятието се занимава със замразяване на дивечово месо, но се преориентира към замразяване на малини (соло и брух), ягоди, вишни без костилка, както и диворастящи видове като трънка. Собственици на капитала на дружеството са Кирил Търев (75%) и Петър Петров (25%).

Макар че слиза само с едно стъпало в класацията, "Авиус 2003" отчита намаляване на продажбите с почти 30%. Специализираното в производство на плодови консерви дружество е регистрирано в Пловдив. Негов собственик е Велин Беляков, който осъществява дейността си в собствен цех в с. Царацово, община Марица. Тук се извършва консервиране и преработка главно на череши. Продукцията се продава основно на вътрешния пазар.

"Джем и Джем", Пловдив, също отбелязва спад на продажбите (16%) за миналата година. Дейността на семейната фирма, създадена от Илиана и Стойко Кировски, е изцяло фокусирана върху преработката на плодове. Дружеството произвежда над 150 вида продукти под едноименната марка - желета, джемове, конфитюри, топинги, сладка, мармалади и плодови пълнежи като полуфабрикати за сладкарската промишленост. Разработва и продукти на основата на натурални екстракти – борови и билкови, както и екстракт от маслодайна роза.

Шарени резултати

Продажбите в категорията на "Булгарконсерв Рупите", част от международна компания, която има фабрики в Русия и в България, са нараснали с 46%, като почти цялото продадено количество е изнесено главно на руския пазар. Дружеството е специализирано в производството на компоти в буркан или кутия и зеленчукови консерви. Производствената база е близо до Петрич. Собственици на капитала са Александър Гордеев и Йордан Вятров.

"Екоплод-бг" е производител и доставчик на замразени плодове, зеленчуци и зеленчукови смеси за търговската мрежа и хранителната индустрия. Приходите на дружеството, собственост на Валентин Ламбрев, от продажбата на преработени плодове през 2014 г. са малко над 3 млн. лева, като отчетеният спад е почти 13%. По-слабите резултати от компанията обясняват с лошата селскостопанска година. Дружеството работи основно за износ, на който се падат 92% от приходите.

Останалите 14 участника в топ 25 са отчели през 2014 г. приходи от продажби на преработени зеленчуци под 3 млн. лв. всеки. Само три от дружествата постигат ръст за периода, като най-голямо процентно увеличение на продажбите отчита "Ленокс Фроузън фууд". Фирмата е част от "Ленокс", Германия, и има производствена база в село Добродан, община Троян. Положителен ръст на приходите са постигнали още "96 Агрогруп" и "Булмед 2002".

"Капитал Daily" вече представи водещите компании в производството на хляб. В следващите броеве ще бъдат публикувани и лидерите в още две подреждания - ядки и сушени плодове и козметика.

Годишна класация Регал 500+

Най-големите производители в 25 категории на бързооборотни стоки в страната. Изданието съдържа информация за:

Най-големите 25 компании от всяка категория

Обем и стойност на продажбите на всяка от тях

Износ и пазарни дялове

Още информация може да намерите на

www.regal.bg/500

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал