TotalEnergies балансира между растежа и зелените амбиции

Френската петролна компания постигна нещо, което конкурентите не успяха

Компанията, управлявана от Патрик Пуян, планира да задели 30% от капиталовите разходи за нисковъглеродна електроенергия.
Компанията, управлявана от Патрик Пуян, планира да задели 30% от капиталовите разходи за нисковъглеродна електроенергия.
Компанията, управлявана от Патрик Пуян, планира да задели 30% от капиталовите разходи за нисковъглеродна електроенергия.    ©  Shutterstock
Компанията, управлявана от Патрик Пуян, планира да задели 30% от капиталовите разходи за нисковъглеродна електроенергия.    ©  Shutterstock

"За нас Тексас е Ел Дорадо, енергийно Ел Дорадо", заяви Патрик Пуян, шеф на TotalEnergies, миналия месец на CERAWeek, годишното изложение на енергийната индустрия в Хюстън. Той разкри разширяване на шистовите холдинги на френския гигант в южната част на щата. Това е сделка, предназначена да укрепи позицията му на водещ износител на американски втечнен природен газ. По-рано компанията закупи три тексаски газови електроцентрали и отвори нов офис за търговия с електроенергия в Хюстън.

В същото време в Бразория, брулен от вятъра окръг на час път с кола от града, TotalEnergies изгради соларен парк, способен да произведе 380 мегавата (MW) чиста енергия и да запази някои от получените количества в литиево-йонни батерии, произведени от Saft, неговото поделение за съхранение на енергия. Стотици овце и някоя друга газела пасат сред 700 хил. фотоволтаични панела на 2300 акра (930 хектара). "Вие обичате енергията тук под всякаква форма, от газ до възобновяеми източници", каза Пуян на петролните работници на празника в Хюстън.

Преодоляване на разделението

Тази икономическа стратегия е опитът на TotalEnergies да преодолее трансатлантическото разделение на своята индустрия, когато става въпрос за енергиен преход. Големите европейски конкуренти на френската компания - BP и Shell, инвестираха сериозно в "електронни" бизнеси като вятърна и слънчева енергия, докато слабата възвръщаемост и падащите цени на акциите не ги принудиха да направят смущаващи обратни завои. Американските конкуренти, ExxonMobil и Chevron, вместо това удвоиха инвестициите си в петрола и газа, като същевременно подкрепят бизнеси с "чисти молекули" като улавяне на водород и въглерод. Това доведе и до по-високи пазарни капитализации.

Г-н Пуян смята, че може да обхване двата свята. Компанията ще продължи да инвестира в "Система А", както той нарича петрола и газа, от които светът все още се нуждае. Примерите включват нейните скорошни въглеводородни проекти в Бразилия, Суринам, Намибия и Обединените арабски емирства. Тук императивите на Пуян са намаляване на количеството въглерод, отделено при извличането на суровия петрол и, което е критично, намаляване на производствените разходи до "по-малко от 20 долара за барел", казва той. Ако барелите продължат да се търгуват за около 90 долара, това би трябвало да осигури много пари за инвестиране в "Система Б" - нисковъглеродния бизнес, който трябва да расте бързо, ако трябва да бъдат постигнати глобалните климатични цели.

TotalEnergies има или изгражда около 5000 MW капацитет за чиста енергия само в Тексас, което го прави един от най-големите поддръжници на подобни начинания в Америка. Компанията планира да задели 30% от своите капиталови разходи, или около 5 млрд. долара годишно в световен мащаб, за нисковъглеродна електроенергия - два пъти повече от типичната сума. До 2030 г. иска да произвежда над 100 тераватчаса годишно, достатъчно, за да освети Аризона. Може би една четвърт от това количество ще бъде генерирано в Америка.

Добра печалба

Това, което прави зелените планове на TotalEnergies отличителни, е, че компанията е намерила начин да печели добри пари от тях. Миналата година възвръщаемостта на капитала беше близо 20%, по-висока от всички негови големи конкуренти. В резултат на това от 2019 г. акционерите се радват на обща възвръщаемост на фондовия пазар, включително дивиденти, от близо 80%, приблизително в съответствие с тази на Chevron и около два пъти по-висока от тази на BP и Shell.

Една от големите причини, поради които възобновяемата енергия страда на пазара, е периодичността. След време много повече батерии с мащаб на мрежата, като тези, инсталирани в Бразория, чисто ще допълват вятърната и слънчева енергия на компанията. Дотогава TotalEnergies ще използва газови турбини като "гъвкав" резерв за управление на безветрени дни и безслънчеви нощи. Голяма част от печалбите от бизнеса с нисковъглеродно електричество миналата година дойдоха благодарение на тези активи за "гъвкаво производство".

Двойната стратегия е страничен продукт от историята на TotalEnergies - CFP, в оригиналния си френски акроним, е основана преди 100 години, за да гарантира енергийната независимост на Франция. Първоначално това включваше сондиране за въглеводороди в Ирак. Този печеливш бизнес приключи, когато иракската петролна индустрия беше национализирана през 1972 г. През 2021 г. компанията се завърна в Ирак по грандиозен начин, като си осигури водеща роля в енергиен проект на стойност 27 млрд. долара. Пуян смята, че е изпреварил конкурентите, защото е предложил финансова и техническа помощ, за да помогне на Ирак да генерира електричество, използвайки газ, който иначе би бил изгорен, както и изграждането на 1000 MW слънчева енергия. Подобен подход намери одобрение в Либия, Мозамбик и други страни с изобилие от въглеводороди и слаби енергийни сектори. Сега, на фона на енергийния преход, той се налага дори на места като Америка.

Някои борци за климата поставят под въпрос тази стратегия. Те гледат на газа, който гори по-чисто от петрола или въглищата, не като на мост към по-зелено бъдеще, а като на изкопаема задънена улица. Плановете за капиталови разходи на TotalEnergies предполагат, че тази гледна точка е твърде цинична. От неговите 5 млрд. долара годишни инвестиции в нисковъглеродна енергия 93% отиват за възобновяеми източници и само 7% за газ. До 2028 г. делът на печалбите на гъвкавото производство се очаква да спадне до една четвърт, тъй като нарастващата "система B" започне да съответства и след това да надмине намаляващата "система A". До 2050 г. само 25% от продажбите на TotalEnergies ще идват от нефт и газ, според климатичния план на компанията, което е спад от 90% днес. Компанията предвижда, че производството на електроенергия и възобновяемите енергийни източници ще съставляват половината от нейните приходи, като на водорода и възобновяемите биогорива ще се пада останалото. Дотогава тя ще се опита да докаже, че печалбите и планетата не трябва да са в противоречие дори за петролна компания.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved