Филантропията има нужда да бъде устойчива

Как да направим така, че трудът ни да не носи полза само на нас, но и на поколенията след нас

Задачата е как да направим така, че трудът ни да не носи полза само на нас, но и на поколенията след нас, казва предприемачът Тенко Николов, дарил 100 млн.лв. за развитие на образованието
Задачата е как да направим така, че трудът ни да не носи полза само на нас, но и на поколенията след нас, казва предприемачът Тенко Николов, дарил 100 млн.лв. за развитие на образованието
Задачата е как да направим така, че трудът ни да не носи полза само на нас, но и на поколенията след нас, казва предприемачът Тенко Николов, дарил 100 млн.лв. за развитие на образованието    ©  SiteGround
Задачата е как да направим така, че трудът ни да не носи полза само на нас, но и на поколенията след нас, казва предприемачът Тенко Николов, дарил 100 млн.лв. за развитие на образованието    ©  SiteGround
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През септември тази година Ивон Шуинар, основател на компанията Patagonia и човек, на когото от години се възхищавам заради визията му за съвременния начин на работа и смисъла на икономическия прогрес, дари целия си бизнес в полза на борбата с климатичните промени. Какво ще рече това? Че той и семейството му прехвърлиха цялата си собственост върху компанията на специално създадени за целта фонд и неправителствена организация, чиято задача е да подсигурят, че всички приходи на Patagonia оттук насетне - около 100 милиона годишно - ще бъдат използвани за преодоляване на проблемите на климата и опазването на природните площи по света. И ако някой от модерните скептици побърза да се усъмни, че целта на тази стъпка е да се избегнат данъци, нека да отбележим, че сделката умишлено е сключена така, че Шуинар и семейството му няма да се възползват от никакви данъчни облекчения при прехвърлянето.

В официалното изявление към служителите на компанията се казва, че преди да се стигне до това решение, семейство Шуинар обмисля други две опции. Първо, компанията да бъде продадена и с парите да се финансират екологични проекти. Но при този вариант остава съмнението дали новият собственик ще продължи да се грижи за ценностите на компанията, както и за служителите й по света. Другата алтернатива за излизане на борсата пък крие рискове, че под натиска на инвеститорите дори компании с добри намерения променят фокуса си към генериране на печалба във възможно най-кратък срок вместо отговорност и ангажираност с проблемите на човечеството. Тъй като и двете опции не изпълняват дългосрочно и в пълна степен целта на основателя на Patagonia, управителният съвет на компанията се заема да намери ново, уникално решение, а в изготвянето на новия план съветник е Уорън Бъфет.

Основното в проектите, които подкрепяме, ще е дългосрочна визия в няколко направления: образование, здравеопазване и спорт.

Самият Шуинар, който в момента е на 83 години, аргументира намерението си така: "Сега знам, че ако утре си отида от този свят, компанията ми ще продължи да функционира по правилния начин, без значение дали съм наоколо." Тези думи изразяват и моето разбиране за бъдещето на филантропията: Как да направим така, че трудът ни да не носи полза само на нас, но и на поколенията след нас? Защото, както всяко друго нещо във времето, в което живеем, и филантропията има нужда да бъде устойчива. В крайна сметка ние можем да си представим само това, което познаваме, но в действителност начинът, по който работим и живеем, ще се променя по непредвидим начин и нашата мисия би трябвало да е да измислим механизъм, който да работи в полза на оригиналните ценности и цели, които са в основата на решението да дариш или правиш нещо в полза на обществото. Когато с Иво Ценов решихме да основем своя фондация в обществена полза тази година, си казахме, че ще определим рамка, спрямо която да даряваме между 80% и 90% от приходите си в бъдеще, а основното в проектите, които подкрепяме, ще е дългосрочна визия в няколко направления: образование, здравеопазване и спорт.

Разбира се, нашите усилия са в много по-малък мащаб в сравнение с дългогодишната филантропска дейност на Patagonia например. Но стремежът и принципът са същите - да намерим устойчив начин да подпомогнем живота на обществото ни. От началото на фондацията всеки ден получаваме стотици съобщения и предложения за каузи, които имат нужда от подкрепа, и е много трудно да не можем да отговорим и оправдаем очакванията на голяма част от тях, в които липсва елементът на устойчивост във времето.

Стремежът и принципът са същите - да намерим устойчив начин да подпомогнем живота на обществото ни.

Обикновено първият въпрос, който си задаваме, е, дали тази идея или проект може да продължи да съществува и след последната стотинка от нашето дарение и да умножи средствата, които сме вложили в нея, за да подсигури своето собствено съществуване и развитие във времето. Както се казва в една поговорка, ако дадеш на човек една риба, той ще има храна за ден. Но ако го научиш как се лови риба, ще има храна за цял живот. Вярвам, че това е бъдещето на филантропията - да устоява на времето и да намери начин да продължи ценностите, на които стъпва от създаването й, дълго след нас.

Все още няма коментари
Нов коментар