🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Магазин ИКЕА Варна: Мястото за иновации с бързи темпове

Обектът във Варна е номиниран за международната награда "Магазин ИКЕА на годината за 2022"

Магазин ИКЕА Варна: Мястото за иновации с бързи темпове
Магазин ИКЕА Варна: Мястото за иновации с бързи темпове
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато всеки детайл е воден от идеята "По-добро ежедневие за възможно най-много хора", то няма как бизнес моделът да не бъде отличим сам по себе си. А ИКЕА със сигурност е компания - емблема в това отношение вече почти 80 години: със собствен почерк, послание и отпечатък по света и в България.

Отличителни практики

Концептуалният магазин на шведската верига за обзавеждане във Варна бележи възходящи резултати oще от самото му откриване през недалечната 2020 г. А растежът се дължи на ръководната визия на отдадения екип, който работи в неразривна синергия, за да отговори на очакванията на своите клиенти.

За създаването на стойност и по-доброто клиентско преживяване разказва Александър Васков, управител на ИКЕА Варна: "Амбицията ни да внедряваме иновации съответства на визията на ИКЕА да създава по-добро ежедневие за мнозина. Това, разбира се, е свързано и с потребителското изживяване. Затова постоянно се стремим да подобряваме методите си на работа. Така разработихме софтуера за автоматизация на поръчки, който улеснява целия процес. С негова помощ сега успяваме да обработим средно от 140 до 200 клиентски поръчки на ден.Но не спряхме дотук.

Поради засиления поток от посетители и по-голямо удобство инсталирахме нови касови станции на самообслужване. Терминалите се приеха изключително положително и видимо подобриха преживяването в магазина."

Александър Васков открехна завесата и за новостите в асортимента във варненския обект. "Само за последната година увеличихме избора от артикули за пазаруване на място с 1000 нови. Специално внимание обръщаме на представянето на нови продуктови предложения и стилови комбинации, които да бъдат съобразени с предпочитанията на варненци. Така например реорганизирахме отдел "Дивани", който е ключов в нашия концептуален магазин. С това, от една страна, даваме готови интериорни решения на своите клиенти, а от друга - представяме възможностите на скандинавския дизайн за по-красиво и уютно домашно пространство.

Разбира се, няма как да не поставим под светлините на прожектора и кухните - съвсем скоро стартирахме нов пилотен проект, който предвижда сформиране на вътрешно звено за монтаж на кухни. Така варненци ще бъдат още по-улеснени, когато планират своя проект."

Обект за подражание

Постиженията на ИКЕА Варна, приковават вниманието и на глобалната сцена - обектът е номиниран за международната награда "Магазин ИКЕА на годината за 2022". Резултатите са красноречиви: увеличение на посетителите през 2022 със 70% спрямо 2021 г. и ръст на продажбите над 50% за същия период. Вътрешният конкурс в Швеция откроява най-бързо развиващите се магазини, които се отличават от всички 460 обекта във веригата.

"Участието на магазин ИКЕА Варна, в надпреварата само по себе си е признание за усилията и положения труд на нашите сътрудници. За няколко дни в Швеция се потопихме в атмосферата на ИКЕА, усетихме, че сме част от нещо голямо, и сега повече от всякога вярваме, че всеки един от нас може да допринесе за това да направим всеки ден по-добър за хората", заключава с усмивка Александър Васков.

Все още няма коментари
Нов коментар