Каменната хартия – екологичният материал с голямо приложение

Анелия Пергот - управител на "Европак България М"

Каменната хартия – екологичният материал с голямо приложение
Каменната хартия – екологичният материал с голямо приложение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на каменна хартия е започнало преди 20 години в Тайван и тя постепенно измества традиционната хартия в различни източни пазари от местата, където се изисква издръжливост и непромокаемост на продуктите. Тефтерите от каменна хартия вече са масов продукт в Amazon. Тази хартия се използва и за производство на етикети и луксозни чанти. А неотдавна производител успя да произведе картон от каменна хартия, който се използва за опаковането на риби, свежи зеленчуци и плодове. Анелия Пергот - управител на "Европак България М", коментира характеристиките на каменната хартия, нейните предимства и приложение. "Европак" е официален вносител на няколко производителя на каменна хартия със складови наличности и финализира проект за производството й в района на кариерите на Девня.

Какво представлява хартията от варовик?

- Вместо да се прави от традиционна целулоза, каменната хартия се прави от комбинация от калциев карбонат и малко количество високоплътен нетоксичен полиетилен. Този материал е едновременно издръжлив и екологичен, което го прави отличен избор за тези, които търсят устойчиви алтернативи на традиционната хартия. Хартията от камък не пропуска вода, а при наличие на покритие не пропуска мазнина и киселина. Тя е бяла, рециклира се безкрайно, а вече е и финансово конкурентна. Производството е щадящо природата, в сравнение с това на конвенционалната хартия. Основната суровина за производството е варовик, който е отпаден материал от варовиковите кариери и се намира в изобилие.

Какви са нейните предимства?

- Едно от основните предимства на каменната хартия е нейната издръжливост. За разлика от традиционните хартиени продукти тя е устойчива на вода и разкъсване, изключително издръжлива и силно антибактериална. Това я прави подходяща за широк спектър от приложения, включително опаковане, печат и дори външна реклама.

Друго значително предимство е нейната екологичност. Тъй като е направена от калциев карбонат и високоплътен нетоксичен полиетилен, тя не изисква използването на дървета или други природни ресурси при производството й. При производството на един тон каменна хартия се спестяват 67% CO2, 17 GJ енергия, 60 000 литра вода спрямо еквивалентния конвенционален продукт. Всички ламинирани и екструдирани хартии или пликове с фолио са нерециклуриеми, докато хартията от камък е напълно рециклируема, което означава, че може да се използва отново и отново, без да се уврежда околната среда.

Какво е приложението на каменната хартия?

- Има редица различни приложения за каменна хартия и тя става все по-популярна като устойчива алтернатива на традиционните хартиени продукти. Потребителските възприятия за хартията и печата върху хартия започват да се променят към по-добро според изследването "Trend Tracker Research 2023" на Two Sides Europe. Ето само някои от начините, по които каменната хартия се използва днес.

Тя е подходяща за опаковане. Това я прави идеална за използване в транспортни пликове, опаковки за храни и други видове опаковки, които трябва да издържат на износване.

Използва се и за печатни приложения - от визитки до висококачествени брошури, а нейната дълготрайност означава, че печатните материали ще издържат по-дълго от тези, произведени от традиционна хартия. Възможно е нейното приложение и за външна реклама - в банери, билбордове и други видове знаци, които ще бъдат изложени на елементите. Каменната хартия е подходяща и за тетрадки и списания. Освен това, тъй като е направена от екологични материали, тя е устойчив избор за тези, които искат да намалят въздействието си върху околната среда.

Намира приложение и в лозарството като материал за протектори за млади лози - това е нов продукт на "Европак", и за замяна на фолиата се работи за заместител на полиетилена с биоразградима смола. От каменната хартия могат да се предложат и нетрадиционни продукти като сгъваща се ваза например.

А има ли недостатъци?

- Въпреки че има много ползи от използването на каменна хартия, има и няколко потенциални недостатъка, които трябва да бъдат разгледани. Например тя може да бъде по-скъпа от традиционните хартиени продукти, което може да я направи по-малко достъпна за някои потребители. Това е случаят с нас в България, където вносът е само от Азия, но в момента сме постигнали съвсем сравними цени с матовия офсет. Освен това, тъй като каменната хартия не е направена от традиционна целулоза, тя се рециклира в цикъла на полиетилена и затова трябва да се внимава. За сметка на това рециклирането е безкрайно за разлика от 7-те пъти на целулозата.

Има ли условия в България за производство на каменна хартия?

- Има държави, които отдавна не произвеждат хартия поради оскъдните запаси на дървесина, изключителната консумация на вода (60 000 литра за тон хартия), киселините и отпадъците, които се ползват и произвеждат. Такава е България, но такива са Тайван, Китай, Япония и много други. За разлика от нас, които сме заобиколени от доставчици, други страни са почнали в края на 90-те да търсят начин за производство на хартия от друг материал и са разработили технология за хартия от камък. А ние имаме милиони тонове чист варовик, вече изкопан за други производства.

Затова преди няколко години започнахме да внасяме първо мостри на каменна хартия, да тестваме, да правим пликове и да разпространяваме този продукт. Сега подготвяме инвестиционен проект за изграждане на завод за каменна хартия в близост до Девня. В момента сме на финалната права да осигурим първоначалното финансиране за 10 млн. евро. България разполага със стотици милиони тонове "излишен" варовик - остатък от други производства, и заводът в Девня ще разполага с квазибезплатен висококачествен материал на разположение, което ще позволи да се създаде евтин и качествен продукт.

В заключение, каменната хартия е сравнително нов и иновативен материал, който има голям потенциал като устойчива алтернатива на традиционните хартиени продукти и особено в страни като България без собствено производство, а богати на каменни кариери. Неговите издръжливост и устойчивост на разкъсване и вода го правят отлично решение за широк спектър от приложения - от опаковане и печат до външни надписи. Освен това, тъй като е направен от екологични материали, този материал е подходящ за всички, които искат да намалят въздействието си върху околната среда.