Зелените инвестиции на бизнеса в Девня

Трите големи завода в града влагат десетки милиони за енергийна ефективност и намаляване на емисиите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Солвей Соди" намалява дела на конвенционалните горива в котлите си
  • "Агрополихим" произвежда пара само от биомаса
  • "Девня цимент" заменя част от въглищата с алтернативни горива

През последните години компаниите в Девня насочиха усилията и инвестициите си към намаляване на парниковите емисии заради европейските цели за въглеродна неутралност. Голяма част от проектите са свързани с въвеждане на нови технологии за замяна на изкопаемите горива с алтернативни, както и с нови продукти, които спестяват емисии. Освен че има екологичен ефект, това се отразява положително и на разходите на предприятията за квоти.

"Солвей Соди"

Като част от плановете си за замяна на изкопаемите горива и съвместно изгаряне на биомаса през миналата година заводът за сода модифицира един от котлите си за производство на ток и пара, с което увеличи дела на използваните растителни отпадъци до 30% за сметка на въглищата. Проектът спестява повече от 200 хил. тона въглеродни емисии и е първата конкретна стъпка в пътната карта за енергиен преход на компанията, чиято цел е да прекрати използването на въглища до 2030 г. и да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

Дъщерното дружество "Провадсол" в Провадия, което осигурява разсол за производството на сода в Девня, пък вече разполага с 4 мВт фотоволтаична централа за собствени нужди. Соларният парк беше изграден за ползване от компанията като съвместен проект на френската GreenYellow и "Соларпро" и работи на базата на дългосрочен договор за наем на оборудване. Капацитетът й за производство е 5300 мВтч зелена енергия годишно.

Освен калцинирана сода от миналата година "Солвей Соди" произвежда вече и натриев бикарбонат, след като изгради инсталация за 60 млн. лв. Познат като сода за хляб, новият продукт на компанията на практика има индустриални приложения. Той се използва за очистка на димни газове в промишлеността, тъй като улавя киселинните газове и ги обезврежда, както и като фуражна добавка.

Един от най-амбициозните и мащабни проекти предстои да се случи, след като миналата есен чрез дъщерното си "Девня енерджи" компанията подаде инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за производство на пара с използване на алтернативни горива (RDF и биомаса). Целта е тя да замести един от съществуващите котли на "Солвей Соди", който работи на петрококс и въглища. Това ще доведе до спестяването на 300 хил. тона въглеродни емисии годишно. Проектът задължително ще мине през оценка на въздействието върху околната среда, като очакванията са строителството да започне тази година и да приключи до началото на 2026 г. Инвестицията се оценява на 150 - 200 млн. евро.

"Агрополихим"

Торовият завод работи по различни проекти за енергийна и ресурсна ефективност, както и за намаляване на емисиите и отпадъците от производството. Преди няколко години на площадката беше изградена инсталация за производство на пара чрез изгаряне единствено на биомаса, като в проекта бяха инвестирани над 12.5 млн. евро. Интересно решение е и използването на електромобили за вътрешнозаводски транспорт.

За първи път в Европа пък през 2005 г. "Агрополихим" въведе иновативна технология за каталитична редукция на диазотен оксид при производството на азотна киселина. С това емисиите на парниковия газ, който има 265 пъти по-голям потенциал за глобално затопляне от този на въглеродния диоксид, бяха намалени с 95%.

Големият план обаче е за нова зелена производствена платформа за азотни торове, базирана върху използване на зелен амоняк и зелена електроенергия. Проектът се очаква да бъде изпълнен до 2027-2028 г., а инвестицията се оценява на 450 млн. лв.

Заводът вече разполага и с фотоволтаична инсталация за собствено потребление, а ефектът е намалена консумация на конвенционални горива с над 95%. След цялостно обновление на технологичните съоръжения и сгради предприятието понижи потреблението на електроенергия на тон продукция с над 40%. В напреднал етап е проект за оползотворяване на отпадъчна топлинна енергия от производството чрез преобразуването й в електрическа.

По пътя към кръгова икономика в плановете на компанията е изграждане на инсталация за оползотворяване на фосфогипсов отпадък. Проектът все още е в начален етап, като в момента заводът участва в научни проекти и технологични разработки за установяване на ефективни възможности за оползотворяване на отпадъка в промишлен мащаб, така че той да се превърне в суровина за производство на торове или строителни материали. Очакванията са инсталацията да бъде проектирана през 2025 - 2028 г. Досега в модернизация на производството компанията е инвестирала над 500 млн. лв.

"Девня цимент"

Въглеродната неутралност е особено предизвикателство за циментовата индустрия заради самия химичен процес на производството, при който се отделя въглероден диоксид. За да реши този проблем, "Девня цимент" има ясна стратегия, която включва намаляване на емисиите до технологично възможния минимум чрез въвеждане на алтернативни горива и нисковъглеродни продукти и последващо улавяне на въглеродния диоксид, който не може да бъде избегнат.

От 2015 г. компанията започна да заменя въглищата с RDF (горива, получени от отпадъци), като през тази година очаква делът на алтернативните горива в енергийния микс да достигне над 70%. Процесът обаче тече постепенно, тъй като непостоянната калоричност на RDF създава риск от компрометиране на качеството на продукта. За да го избегне, заводът подлага всяка отделна партида на лабораторни тестове по различни показатели.

Проблем за момента обаче се оказва липсата на достатъчно RDF в страната. Доставчик на завода е "Екоинвест", която преработва отпадъците на Варна, както и на още няколко области в района, като благодарение на това партньорство Варна е един от малкото градове в страната, който успява да изпълни целите на ЕС за намаляване на депонирането. Капацитетът на инсталацията обаче вече е практически изчерпан и за да повиши нивото си на заместимост на традиционните горива, "Девня цимент" работи по проект за инсталиране на шредер. Той ще й позволи да раздробява различни видове отпадъчни потоци до нужните размери, така че да ги оползотворява оптимално в пещта си. В момента проектът е в предтестова фаза и се очаква да влезе в експлоатация от следващата година.

Наскоро компанията спечели 190 млн. евро финансиране от Иновационния фонд на Европейската комисия за проекта си ANRAV, който предвижда улавяне на остатъчните въглеродни емисии и складирането им в изчерпаното находище "Галата" в Черно море. Технологията е нова и за първи път ще се изпълнява в Източна Европа.

Събитието "Среща на бизнеса във Варна и региона" ще се проведе на 6 юни 2023 г. Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темата и участниците.
Все още няма коментари
Нов коментар