🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съвременно изкуство | На хоризонта има БУНА

Акценти от програмата на първото издание на форума за съвременно изкуство, който ще се проведе между 24 и 28 май

Изложба на фотографите Никола Михов и Михаил Новаков в ReBonkers, част от програмата на Буна
Изложба на фотографите Никола Михов и Михаил Новаков в ReBonkers, част от програмата на Буна
Изложба на фотографите Никола Михов и Михаил Новаков в ReBonkers, част от програмата на Буна
Изложба на фотографите Никола Михов и Михаил Новаков в ReBonkers, част от програмата на Буна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвременното изкуство си проправя път във Варна още през 80-те години, напук на идеологическата цензура и ограничените културни влияния - напоследък все по-често се припомня историята на ателиетата "Вулкан", които като период съвпадат с появата на една от първите инсталации у нас ("Терен и конструкции" на Веселин Димов от 1982 г.) и първата частна галерия ("Галерия 8" на Борис Стателов през 1988 г., активна до днес). Това дава основа за активна сцена и поява на множество галерии през 90-те години, а тази инерция продължава и в началото на новия век, за да затихне подозрително през последното десетилетие. В началото на 2020 затвори и едно от малкото останали пространства за съвременно изкуство - contemporary space.

Сега градът рязко отскача и отново излиза на повърхността. През последните две години екипът на културния център ReBonkers започна все по-интензивна програма на събития, а скоро в града ще се случи и най-амбициозната инициатива в тази посока от известно време насам.

На 24 май започна първото издание на форума за съвременно изкуство БУНА, организиран от кураторката, антроположка и председател на сдружение "Таляна" Ралица Герасимова, художничката София Димова и Калина Жечева, и трите обвързани и с дейността на ReBonkers.

Идеята им е да докажат, че изкуството у нас не се случва на няколко познати места, артистичната сцена може да е по-малко фрагментирана и че във Варна всъщност има публика, гладна за нови събития.

Акценти от програмата на БУНА:

26.05. Концерт на КАКЕ? в клуб "Ментол", 21 ч.

27.05-28.05. Инсталация ан Гьонюл Нухоглу, "Ментол".

27.05. Кокимото, Мартина Вачева и Мич Брезунек представят участията си от 14 ч. в Дома на архитекта.

28.05. Архитектурна разходка из Варна с Християн Облаков между 15-16 ч. Начало: хотел Роял.

28.05. Фотографът Никола Михов ще разкаже за изложбата Death Valley в Rebonkers от 17 ч.

Децентрализацията на изкуството като мисия възможна

БУНА (по името на бетонните блокове по крайбрежието, често ориентация в посоката за местните и

"защото буните разбиват вълните и променят брега") ще предложи повече от 15 изложби с участието на художници и гостуващи галерии от цялата страна, над 20 дискусии, лекции и разговори (включително семинар на 26 май), пърформанси и артистични намеси на различни места из града, предимно в ReBonkers и на различни пространства около улица "Преслав".

Програмата предвижда и пространства, в които рядко се поставя съвременно изкуство - например Калоян Илиев-Кокимото, един от художниците, с които Варна е най-често свързвана, ще участва с изложбата си "Дюрер срещу дюнер" в Дома на архитекта, която представи в София преди две години - серия от графика, рисунка, живопис и обекти, в която той поставя въпроса има ли все още автентичен бунт срещу традицията.

Ще участват още проф. Владимир Иванов, Доника Йорданова, както и стрийт арт художниците Алекси Иванов и Виктория Георгиева-Mouse.

За първи път варненската галерия Largo ще покаже съвременно изкуство, в случая от Жанина Маринова. Случаят е и възможност за по-голямо внимание към иначе дългогодишни галерии като основаната през 2000 г. Le Papillon.

София акостира във Варна

Ще гостуват почти всички значими пространства за визуални изкуства в столицата: "Аросита" (с творби на Анна Бачева, Александър Вълчев, Елена Назърова, Катя Гецова, Сашо Стоицов, Сияна Шишкова), Aether, DOZA, Little Bird Place, ONE (Богдан Александров, Георги Янков, Иван Костолов, Свилен Стефанов), Swimming Pool (с инсталация на крайбрежния минерален басейн Moonlight), Институтът за съвременно изкуство (с лекция на Лъчезар Бояджиев и работи от Калин Серапионов и Мария Налбантова), КО-ОП, галерия Synthesis, Structura, ПОСТА (с проект за преобразяване на витрината на ключарското ателие на улица "Цариброд" 12), студио за звук и форма "Белка" (Валентина Шарра, Петър Сапунджиев, Мила Янева-Табакова, както и Мартиан Табаков и Мартин Пенев, които ще участват на фестивала и с групата си КАКЕ? в "Ментол" в петък вечер), DOMA Art, дигиталната галерия gallery gallery на Албена Баева и Рене Беекман, която ще представи скулптура с добавена реалност от Петя Боюкова в Work del Mar Premium Coworking,

Галерия +359 ще допринесе с едно от няколкото чуждестранни участия - изложбата Home is Where You Make It на турската художничка Гьонюл Нухоглу.

За първи път извън София ще излезе и проектът "Изкуство - дела и документи", в който кураторките Вера Млечевска и Весела Ножарова ще представят интерактивната акция "Бистро Майстора", в която публиката ще има възможност да получи безплатна порция храна срещу създаването на рисунка на тема Варна.

В самия ReBonkers ще има фотоизложба със снимки на Никола Михов, Михаил Новаков, Цветан Кръстев, Никола Стоянов, Вероника Досева и Людмила Миланова. В друго ключово място, The Bookstore, ще бъде представен архивът на независими арт книги на платформата "Тираж".

Обиколки, свързани с архитектурата на Варна от 20-те и 30-те, ще направи екипът на "Български архитектурен модернизъм".

И още гости

Ще участват и бургаският фестивал ВОДА, който ще представи берлинския художник Абел Кoрински, както и ТАМ от Велико Търново, които ще покажат какво Радостин Седевчев, Коста Каракашян, Невена Екимова, Гергана Димитрова, Женя Калева, Калин Михов и Момчил Енчев са създали в рамките на резидентната им програма през последната година.

Пловдив ще бъде представен от галерия Sarieva и от фондацията на художниците Мартина Вачева и Мич Брезунек, които подготвят първа изложба под знака на проекта си (с участието на Ива Вачева, Quentin Alcayna, Радослав Маринов, Вълко Чобанов, Тодор Рабаджийски, Цветомира Борисова, aariel136).

Цялата програма на bunavarna.com и facebook.com/BunaVarna. Повече около предстоящите събития в ReBonkers на rebonkers.com.