🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Виваком" и е-революцията на малките общини

Малки и средни населени места край Варна, Шумен и Добрич са пример как средата може да се подобри чрез smart технологиите на "Виваком"

"Виваком" и е-революцията на малките общини
"Виваком" и е-революцията на малките общини
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако само до преди няколко години някой ви беше казал, че част от малките населени места ще се превърнат в дигитални конкуренти на големите градове, едва ли щяхте да повярвате. Но решенията тип "умен град", както и първите стъпки за "по-цифрови" общини вече са факт и населените места в регионите Варна, Шумен и Добрич доказват, че промяната не е просто пожелание. В последните две години всички те все по-активно се дигитализират, а това прави живота на хората там много по-лесен и удобен.

Тази тиха революция се случва благодарение на smart технологиите на "Виваком" за подобряване на публичната среда, като част от процеса включва видеонаблюдение, иновативни проекти в сферата на образованието, интелигентно сметосъбиране и др. "Виваком" работи и по серия от проекти, свързани с дигитализираното общуване на местната власт с гражданите, което допълнително топи дистанцията между гражданите и властта.

"Работим много усърдно с местната власт по проекти, свързани с изграждането на т.нар. кол центрове в общините. Нашата цел е да се улесни обслужването на гражданите и да се подобри организацията на дейностите в общинските администрации", разказва Пламена Иванова, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на "Виваком" за региони Варна и Шумен. Компанията от години работи по имплементирането на цифрови решения, базирани на основата на виртуалните телефонни централи. "Виваком" е доверен партньор на общините и затова им предлагаме интелигентно, комплексно телекомуникационно решение. То обединява предимствата на фиксираната и мобилната ни мрежа, за да се оптимизират разходите и да се създаде алтернатива на традиционната телефония с всички допълнителни функционалности и гъвкавост, която притежават IP реализираните решения", казва Иванова.

Как става това

Въпросното софтуерно решение се базира на три основни компонента: така наречените SIP услуги, виртуални централи и отдалечено съхранение на информацията на "облачен" сървър. А предимствата на виртуалните кол центрове са безброй. От една страна, те са от голяма полза за гражданите, а от друга - преобразуването на стандартната в IP базирана чрез виртуални централи прави местната власт по-гъвкава и пести средства.

Например при виртуалната централа потребителите не само нямат разходи за поддръжката на хардуер, но и не се налага да има човек, който да се занимава с подобна дейност, защото тя изцяло се поема от "Виваком". Освен това софтуерът разполага с функционалности, които са лесни за имплементация. "И, разбира се, не на последно място е облачното съхранение на информацията. Това е най-сигурният начин за запазване на данните, който също така гарантира резервираност на сървърите и непрекъсваемост на електрическото захранване", разяснява регионалният мениджър на "Виваком".

Допълнителен плюс е, че служителите могат да работят дистанционно. Така дори и да не са в офиса, благодарение на специално приложение, което може да бъде инсталирано на компютър или на телефон, те могат да работят от вкъщи и дори от всяка друга точка на света. Всичко това обаче би било невъзможно без високоскоростен пренос на данни. "Както за проектите за виртуални кол центрове в общините, така и за останалите ни иновативни решения основата е оптичната свързаност, която осигурява достатъчно надежден и сигурен интернет", обобщава Пламена Иванова.

Гласуване от разстояние

"Като цялото клиентите започнаха все повече да ни се доверяват и да търсят нашите решения, защото телекомуникациите са от ключово значение за икономиката", казва Радосвета Петрова, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на "Виваком" за регионите Варна и Добрич. И допълва: "В последните години наистина разбрахме, че без смартфон, компютър и интернет не може да продължим напред както в личната си комуникация, така и в служебната." Според нея в момента "Виваком" се фокусира именно върху по-малките общини, "защото като че ли там има все повече иновативни хора, което е много похвално". Един от добрите примери идва от Балчик. Точно преди втората ковид вълна "Виваком" помогна на общината с дигитални решения за дистанционно гласуване.

"За да се случи всяко действие в дадена община, то трябва да мине за съгласуване през общинския съвет - трябва да се гласува, да се приеме и т.н. Предвид форсмажорните обстоятелства обаче той често не можеше да събере необходимия кворум от присъстващи. И в този момент ние подпомогнахме дейността с дигитално решение за дистанционно гласуване", разказва Петрова. Така местната власт в Балчик успява да работи без прекъсване по време на всички локдауни. Заедно с това "Виваком" имплементира въпросното решение и в община Вълчи дол, където местната управа също е търсила решение на проблема.

Решения и за отпадъците

Едно от най-новите решения, които "Виваком" предлага, е умно сметосъбиране (smart waste management), свързано с управление на сметосъбирането. Какво означава всичко това? Поставят се датчици за измерване на количеството отпадък в самите кофи за боклук, в камионите, които ги извозват, и в депата, където се събират отпадъците. Благодарение на това решение се плаща такса смет на база реално изхвърлен отпадък. Това като допълнителен резултат води до спестяване на гориво, защото не се правят празни курсове.

Интелигентното сметосъбиране и сметоизвозване вече е реализирано на територията на община Балчик. "Поставихме GPS-и на цялата механизация, която оперира този процес. По този начин улеснихме нещата и организационно, и чисто счетоводно. Системата работи добре, хората са изключително отворени за всякакви нови предложения", разказва Радосвета Петрова.

Като продължение на доброто партньорство подобен проект е реализиран и при общинските училищни автобуси - при тях има законови изисквания за скоростта, с която трябва да се движат, тъй като превозват деца. По този начин местната власт може да следи поведението на водачите, както и дали спазват графиците, тъй като в региона на Балчик има доста сборни училища, до които децата пътуват всеки ден.

Ами е-образованието?

В областите Варна и Шумен "Виваком" работи много активно за дигитализация на образованието. Wi-Fi зоните и STEM стаите например са две инициативи, в които компанията си партнира с местната власт. Става дума за проекти, финансирани по линия на Министерството на образованието и науката. Основната цел на изградените от "Виваком" Wi-Fi зони е предоставянето на интернет, който обаче да не е съсредоточен единствено в кабинета по информатика, а на територията на цялото училище. Оборудването, което е инсталирано във всяко училище, е съобразено с броя на учениците и учителите, така че да се осигури достатъчен капацитет. Не е задължително всички те да могат да се свържат едновременно, но това трябва да е възможно.

Важни са и т.нар. STEM стаи, или изграждане на интерактивни класни стаи в зависимост от профила на училището. Целта е максимално доближаване на учениците до реалната среда в сферата, в която искат да се развиват, обясняват от "Виваком". Става въпрос за оборудване със специални проектори, с 3D принтери, с VR очила, със специални софтуери, чрез които учениците да могат наистина да се докосват до това, което им предстои в професионалната им реализация.