🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Целта е да достигнем 300 камиона до две години

Радостин Панков - оперативен мениджър на "Прима 91" ЕООД - Варна

Радостин Панков, оперативен мениджър на "Прима 91" - Варна
Радостин Панков, оперативен мениджър на "Прима 91" - Варна
Радостин Панков, оперативен мениджър на "Прима 91" - Варна
Радостин Панков, оперативен мениджър на "Прима 91" - Варна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Радостин Панков ръководи "Прима 91" ЕООД от над 15 години. Развива успешно бизнеса през последните години с фокус върху иновации, подобрения и повишаване на качеството на предлаганите услуги.

Повече от 30 години "Прима 91" активно работи на вътрешния и международния пазар с разнообразни и висококачествени транспортни дейности. Кои са конкурентните предимства на фирмата?

- Дружеството се развива благодарение на установените добри практики и успешни партньорства с големи и стабилни спедиции. "Прима 91" е утвърдила своите позиции на коректен и надежден партньор с високото качество на предлаганите услуги и гъвкавост на решенията. Разполагаме със съвременен автопарк от над 200 тежкотоварни автомобила с ремаркета тип "Мега". Обучените ни екипажи извършват експресни доставки, изискващи бързина и високо качество. Предлагаме и качествено сервизиране в Германия и България, както и мобилен сервиз на разположение 24/7. Тези услуги са достъпни и за външни фирми. Горди сме, че работим предимно с млад и мотивиран екип от специалисти както в офиса, така и на пътя. Нашият най-ценен актив са служителите ни. Ежегодно отбелязваме юбилеи на служители с 10, 15 и дори 20 години стаж при нас. Считаме това за сериозно преимущество и доказателство за успешното партньорство.

Каква е бизнес стратегия за развитие на компанията?

- "Прима 91" е ориентирана към развитие, усъвършенстване и разширение на дейността. За нас това означава нови бази и техника, IT иновации и развитие на човешкия ресурс. Насочваме вниманието си към нови директни клиенти от нашия регион във връзка с новите регулации на ЕС. В допълнение, планираме и изграждане на складова база във Варна. Работим и по разширяване на портфолиото от услуги в Германия.

На финален етап е проектът ни за преместване на бизнеса в база с повече удобства и възможности. Ситуирана на ключово място - в близост до Франция, Белгия и Люксембург, тя ще може да предложи на нашите партньори и клиенти възможност да ползват услуги на европейско ниво на достъпни и конкурентни пазарни цени. Поетапно увеличаваме и осъвременяваме автопарка, а целта е да достигнем 300 камиона до две години.

Успоредно с това продължаваме да обучаваме нови служители. Това е от изключително значение в транспортния бранш поради увеличаващата се средна възраст на международните шофьори на пазара на труда и ежегодно растящите нужди на бизнеса.

Какви услуги предлагате сега и успявате ли с тях да отговорите на промените в търсенето и развитието на пазара?

- Наша основна цел е услугите, които предлагаме, да са пряк отговор на търсенето и развитието на пазара. "Прима 91" разполага с голямо портфолио от услуги: превози на цели и групажни товари с мегаремаркета; експресни доставки; експресни превози на малки пратки всяка седмица от Германия до България и обратно. Предлагаме също външна 24/7 подвижна реклама, разположена върху ремаркетата ни. Предоставяме складови площи и ремонтни услуги в базите ни в България и Германия. Част от услугите ни са свързани с отдаване под наем на висок клас офис помещения във Варна, както и с продажба на помощни съоръжения за самоасистенция при авария на пътя. Имаме и автосалон за продажба на употребявани леки коли, камиони и ремаркета.

Как набирате служители, какви са изискванията към кадрите?

- "Прима 91" осигурява работа на над 320 служители. Постоянно сме в процес на набиране на нови кадри, тъй като с разширяването на бизнеса имаме нужда и от нови служители. Имаме отворени позиции на почти всяко работно ниво - шофьор, монтьор, диспонент, мениджър екип, HR специалист, отчетник и асистент маркетинг. Наемаме и кадри и без опит, на които предлагаме въвеждащо обучение и постоянно подпомагане чрез менторски програми.

За нас на първо място при избора винаги е било желанието за развитие и работа в динамична среда. Предлагаме работа в млад екип, в офис на европейско ниво, с европейско възнаграждение и възможност за всекидневна комуникация с наши партньори в цяла Европа.

За разлика от колеги в бранша, които разчитат на готови кадри, ние работим с млади шофьори, като инвестираме в обучението и развитието им. Даваме им шанс да придобият опит в една изключително доходоносна професия и по този начин им предоставяме много добър старт в живота.

Ние ценим и уважаваме труда на своите служители и им го показваме, което ни носи предимство пред останалите работодатели.

Транспортният сектор е изправен пред нови европейски изисквания, свързани със зеления преход и намаляване на замърсяванията от превозните средства, както и пред трудности заради повишени цени на горивата. Как "Прима 91" отговаря на тези икономически предизвикателства?

- В последните няколко години предизвикателствата са неразделна част от ежедневието ни. Бяхме изложени на пандемията от ковид-19, криза на доставките, забавяне на икономиката, намаляване обемите на работата. Всичко това ни учи да сме гъвкави.

Фирма "Прима 91" има ясна политика във връзка със зеления преход още от 2015 г. Свързана е с постоянно обновяване на автопарка с по-висок екологичен клас камиони и оборудване на офисите и базите ни с фотоволтаични системи.