Светлина от Варна за ускорителя на частици в Дармщат

"Поларис лайтинг" спечели доставката на лампи за колайдера, след като над 30 години прави дизайнерски продукти

Вече повече от 30 години "Поларис продукт" произвежда осветителни тела за градски, офис и домашни среди
Вече повече от 30 години "Поларис продукт" произвежда осветителни тела за градски, офис и домашни среди
Вече повече от 30 години "Поларис продукт" произвежда осветителни тела за градски, офис и домашни среди    ©  Надежда Чипева
Вече повече от 30 години "Поларис продукт" произвежда осветителни тела за градски, офис и домашни среди    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Варненската "Поларис продукт" ще достави 5400 осветителни тела за германския ядрен колайдер
  • Планирани са две разширения за производството до 2024 г.
  • С получената сертификация по ENEC от "Поларис продукт" ще търсят да навлязат в нови пазари в Европа

В ядрения колайдер на FAIR в Дармщат, Германия, частиците се ускоряват до скоростта на светлината, но лъчението в него ставало толкова голямо, че изгаряло всяка електроника и осветително тяло в него за около седмица. Това естествено не се харесало на учените и те започнали да търсят решение на този проблем. Намират го във Варна и то се казва "Поларис продукт". Българската компания с повече от 30 години история, която стои зад марката "Поларис лайтинг" - производител на дизайнерски лампи по поръчка и осветителни тела, успява да осигури осветление за колайдера, което издържа месеци.

Идеята за този бизнес хрумва на Мариан и София Маринови през 1991 г. И фирмата им вече 32 години е едно от познатите имена в този сектор. Другото направление, в което работи "Поларис продукт", е търговията със строителни материали и дистрибуция на KNAUF, Armstrong Rofix, Mapei, Austrotherm и продукти на други водещи марки.

Управителят на компанията инж. Сами Исак казва пред "Капитал", че вече осветяват средно по 10 големи хотела на година. Други големи техни скорошни проекти в България са офисът на SAP в Park Lane Sofia, офисът на "Шварц груп" в София, сградата на "Биовет" в Разград, както и подмяната на осветлението за всички хипермаркети на Mr. Bricolage в страната.

Ядрено светило

Осветлението на ускорителя на частици FAIR (повече за него в карето) обаче е тяхното признание и най-интересният проект, по който варненската компания работи. За целта те трябва да произведат 5400 осветителни тела за колайдера.

"Това е много специфичен обект, при който ускорението на частиците в самия ускорител достига скоростта на светлината, поради което има много голямо лъчение. Заради това всяка електроника изгаря за около 1 седмица. Това поражда и нуждата за нестандартно мислене, когато се търси решение на този проблем", казва Сами Исак.

Когато научават за този проект, от "Поларис продукт" започват свои проучвания и отправят запитвания директно към CERN в Женева, където е първият колайдер. Благодарение на отговорите им и опитите те достигат до изработка на лампа, която според Исак е по-стара като технология, но се явява единственото дълготрайно работещо решение. Компонентите за всички 5400 осветителни тела ще идват от производители в Европа.

"FAIR взеха мострите от няколко компании и казаха, че ще направят тестове, като сложат всичките лампи в едно помещение и след тримесечен срок ще започнат да преговарят само с компаниите, чийто продукт все още работи. Оказа се, че само нашите работеха след 3 месеца, а всички други бяха изгорели", разказва инж. Исак. Така печелят проекта, който ще е за еднократна доставка на материали, но самото му изпълнение добавя допълнителна достоверност към възможностите на компанията, споделя нейният управител.

Германският ускорител

FAIR (Facility of Antiproton and ion Research) е интернационален акселератор с финансиране от 1.8 млрд. евро, който ще бъде и един от най-големите видове съоръжения от този тип в света и ще има уникалната способност да осигурява лъчи от частици на всички химични елементи (или техните йони), както и антипротони. Откритията тук ще помогнат в сферата на ядрената, адронната физика и физиката на частиците, атомната физика и физиката на антиматерията, физиката на плазмата с висока плътност и приложения във физиката на кондензираната материя, биологията и биомедицинските науки. Изграждането на съоръжението започна през 2017 г. с очакването това да завърши през 2025 г. Бордът на директорите е от проф. Д-р. Паоло Джубелино, д-р Улрих Бройер и Йорг Блаурок и се извършва от компанията FAIR GmbH.

Инвестиции за повече растеж

"Поларис продукт" е семейна собственост на Мариан и София Маринови, които държат по 50% от дяловете, а София прави това чрез своята фирма "ЛСМ-2000". За 2021 г. приходите на компанията са 21.3 млн. лв., печалбата е 520 хил. лв., а заетите са 93.

През поне последните 14 години тя не е била на загуба нито веднъж. По-високото търсене на продуктите им, както и финансовите показатели на "Поларис продукт" довеждат и до следващата голяма стъпка - разширяване на производството, което започва към края на 2022 г. Инвестицията в новата база е 2.2 млн. лв., от които 1.2 млн. са за строителството и 1 млн. за ново оборудване.

Разширението ще е със сграда на два етажа с обща площ общо 990 кв.м, от които 600 ще бъдат складова база, а производството ще е на два етажа от по 390 кв.м.

"В новата база ще разположим новите металообработващи машини, като това включва машина за лазерно рязане, цифрова машина за огъване на профили, автоматизирана машина за заваряване, CNC фреза, както и новата координатна фреза за обработване и разкрой на акустични пана, с който произвеждаме предимно акустични лампи, тавани и стенни панели", коментира инж. Исак.

Строежът е започнал още през ноември 2022 г. и се очаква да влезе в пълна експлоатация към юни тази година. Заедно с това от компанията са запланували и още едно разширение за 1000 кв.м със складова база и производство, което да се изпълни догодина.

"Нашето производство е за средно между 200 и 300 лампи на ден и очакваме с първата инвестиция това да се повиши с около 30-40%, както и впоследствие с второто разширение. Ние не правим чисто серийно производство, тъй като голяма част от нашите продукти са за дизайнерски лампи, произведени по индивидуален проект", коментира Исак.

За главна причина за разширението управителят на компанията посочва недостига на складова и работна площ, както и за обработващите машини, което е следствие и от увеличение на поръчките с около 20-30%.

"Предполагам, че това се получи заради съотношение цена - качеството на нашите продукти. От няколко години наблюдаваме, че хората са по-взискателни към качеството, когато си купуват осветителни тела, а ние залагаме на висококачествена продукция", коментира инж. Исак.

Къс ток в жицата

Новата сграда ще позволи разширяване на персонала, като най-много се очаква то да бъде в производството - с около 50%. В момента в това звено има около 37 работници, но целта е те да стигнат до 60 до юни, за да могат да започнат производството в новите помещения на пълни обороти. Компанията се сблъсква и с един от главните проблеми - с липсата на работна ръка.

"Обръщаме се предимно към Техническия университет във Варна, катедра ЕСЕО (Електроснабдяване и обзавеждане - бел. ред) за студенти, които имат желание да се развиват в областта, която учат. Около 50% от служителите ни са именно от тази катедра, както и аз самият съм от там. Много рядко успяваме да наберем служители чрез обяви, предимно ги намираме чрез познати и референции", коментира Исак.

От компанията споделиха, че предлагат и стажове през летните месеци за студенти от ТУ - Варна, когато е и най-натовареният им производствен период - от април до септември.

Ковид не помрачи развитието

Когато става въпрос за стабилен растеж, единствената година, в която "Поларис продукт" отбелязват спад в приходите, е през 2020 г., когато те стигат 18 млн. лв. и печалба 820 хил. лв. Което показва, че варненската компания е успяла да се справи адекватно с непредвидените условия от пандемията.

В годината на ковид нямахме намаление на дейността, нямахме и растеж, но сме изключително щастливи, че не се наложи да съкратим персонал. Негативният ефект от войната беше, че имахме забавяне на някои от компонентите, защото европейските ни доставчици бяха зависими от Украйна и Русия

инж. Сами Исак
инж. Сами Исак

Управител "Поларис продукт"

Доставките на частите според управителя се извършва главно от страни от ЕС и Турция. А когато става въпрос за пласирането на произведеното във Варна, главните пазари за момента са Румъния, Македония и от миналата година Германия. Интересното е, че в случая с Германия това се случва чрез една българска компания, която ги препоръчва на тамошните фирми, а впоследствие те успяват да спечелят и поръчки, върху които в момента работят, като осветлението в Техническия университет в Дармщат и една гимназия във Висбаден.

Плановете на компанията за бъдещето са да успее да завърши разширенията на своите бази през следващите две години, като по този начин да може да достигне и до производствен капацитет около 400-520 лампи на ден. От "Поларис продукт" тази година са получили и сертификация по ENEC, което е европейският знак за високо качество на електрически продукти по европейските стандарти.

"Сертификацията ще ни позволи да се разраснем и в нови пазари, като целта за това засега са Хърватия, Черна гора, Сърбия и Австрия", завършва инж. Исак.

Все още няма коментари
Нов коментар