Най-големите PR агенции

Как се отрази пандемията на участниците на пазара

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Пандемията и последвалите ограничения от нея силно засегнаха PR бизнеса в страната. Приходите на почти всички най-големи агенции на пазара намаляват с двуцифрени проценти през 2020 г. Те достигат общо 16.8 млн. лв., или с над 19% по-малко в сравнение с 2019 г., която беше една от най-силните години за PR сегмента. Именно добрите резултати, с които агенциите посрещнаха кризата, им помогнаха да преминат през пълната със сътресения година.

Няма размествания на първите места в класацията, заемани традиционно от агенции, които от години оперират на пазара. Лидер е APRA Porter Novelli, следвана от United Partners, които разполагат с разнообразно портфолио и обслужват едни от големите клиенти в страната. На предна позиция въпреки спада излизат и Broks vision, които се връщат на обема си приходи от 2018 г.

Напред в подреждането излиза агенцията Dinstinkt (бившата Intelday solutions), чийто бизнес остава стабилен през 2020 г. Новo попълнение в клaсацията е PR Play, единствената с двуцифрен ръст на оборотите, което се обяснява и с по-ниската начална база. "Клиентите ни са основно във фармацевтичния сектор и техните нужди от активна комуникация с обществото и лекарското съсловие рефлектираха пряко върху работата ни", обяснява изпълнителният директор на агенцията Камелия Димитрова.

Сред основните причини за по-ниските приходи от агенциите посочват намалените или изцяло спрени бюджети за организиране на събития. "Нашият бранш беше един от най-пострадалите, изчезнаха цели сектори като Event Management. Това, че успяхме да се променим достатъчно бързо и да предложим някои нови услуги като Change Management Communications, беше ключово за запазването на позициите ни", коментира Любомир Аламанов, основател и управляващ директор на SiteMedia Consultancy.

Подобно на останалите комуникационните сектори и PR агенциите разширяват портфолиото си от услуги, насочвайки усилия в дигиталните решения. "Клиентите станаха по-взискателни и оценяват всеки инвестиран лев в PR, а ние успяхме да пренасочим инвестиции и креативност от организиране на събития към консултантство и дигитален маркетинг - услуги, които са все по-търсени от клиентите", казва Максим Бехар, главен изпълнителен директор в M3 Communications. Това логично увеличава и постъпленията към онлайн каналите. "Над 72% от маркетинговите бюджети вече се инвестират в чисто дигитални канали. Все повече се залага не само на маркетинг през съдържание, но и на ефективното му налагане чрез инструменти като гарантирани прочитания и сегментиране на аудиторията за дисциплини, където това до момента не е било възможно, например PR", допълва още Боян Иванович, главен изпълнителен директор в Distinkt. По думите на Моника Станишева, главен изпълнителен директор на Active Group, през 2021 г. се засилва интересът на компаниите към нейтив форматите за сметка на традиционната реклама като банери и спотове.

Разделението в обществото и липсата на доверие в институции и лидери поставя предизвикателства пред агенциите и засилва отговорността им за начина, по който комуникират с потребителите. "Всяка комуникация трябва да се прави със стратегия и морал. Важно е как се образоваш и информираш каква медийна диета прилагаш и как общуваш с хората около себе си", категорична е Светлана Савова, главен мениджър във V+O.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Сори, ама мисля че сте пропуснали Pi Ar Sevi Boiko, която излъчваще най-редовно от ДжипкаТВ. А и се носеше мълвата, че след като напусна администрацията на МС заради онази къща за милион и нещо на кредит, е била човекът за контакт с някаква израелска ПР фирма, ня която се плащало по 1 милион на месец. Е, и това не помогна на ГЕРБ

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Pi Ar Sevi Boiko за кратко назначена за съветник в Парламента и набързо уволнена, явно като се е разбрало за това
    https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10165715303070510

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Спретнатата къщурка на Pi Ar Sevi Boiko
    https://bivol.bg/shehrezada-1.html
    ПАЛАТЪТ НА ШЕХЕРЕЗАДА – ГОЛЯМ, ЕВТИН, С МНОГО ИЗГОДЕН КРЕДИТ

    Нередност?
Нов коментар