🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Последният шанс за преговори беше отхвърлен от ГЕРБ, идват служебен кабинет и избори

Борисов отхвърли офертата на ПП-ДБ да предложи премиер с техния мандат

Бойко Борисов не прие офертата на Кирил Петков за продължаване на ротацията с премиер, посочен от ГЕРБ, и същия състав на правителство
Бойко Борисов не прие офертата на Кирил Петков за продължаване на ротацията с премиер, посочен от ГЕРБ, и същия състав на правителство
Бойко Борисов не прие офертата на Кирил Петков за продължаване на ротацията с премиер, посочен от ГЕРБ, и същия състав на правителство    ©  Георги Кожухаров
Бойко Борисов не прие офертата на Кирил Петков за продължаване на ротацията с премиер, посочен от ГЕРБ, и същия състав на правителство    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ГЕРБ няма да подкрепи правителство нито с втория, нито с третия мандат
  • Всички възможности за разбирателство в този парламент изглеждат изчерпани
  • Дали парламентарните избори ще са заедно с европейските зависи от бързината, с която ще се движи процедурата по връчването на мандатите и сформирането на служебно правителство

Шансовете за правителство в рамките на този парламент вече изглеждат практически нищожни след последните развития от понеделник вечерта и вторник.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложиха на ГЕРБ те да излъчат премиер с втория мандат, като се запази сегашният състав на Министерския съвет. Офертата беше отправена от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна по време на дебата за проекторешението на Народното събрание във вторник, с което беше обявен първият мандат с кандидат за премиер Мария Габриел за неуспешен. То беше одобрено от парламента с 226 гласа. Само един депутат - Бойко Рашков от ПП-ДБ, "се въздържа" при гласуването.

Гласуването на отказа на Габриел от изпълнението на мандата стана в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, от чиито изявления пред медиите преди това се разбра, че двамата лидери са категорични за предсрочен парламентарен вот. А малко след гласуването на решението за неуспешния мандат на Габриел от ГЕРБ разпространиха и официалния отговор на предложението на ПП-ДБ, в който се казва, че партията няма да участва в разговори нито с втория, нито с третия мандат. Той е подписан от Борисов и три от дамите от преговорния екип на ГЕРБ без Габриел - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Отказът на Борисов партията му да преговаря за правителство означава, че почти сигурно се отива на предсрочни парламентарни избори. А на коя дата ще са те зависи от две неща. Едното е бързината, с която президентът Румен Радев ще връчи вторият и третият мандат, както и от това колко дни получилите го формации ще го задържат. Другото е дали е възможно в кратки срокове да се състави служебен кабинет по новите правила, приети с последните промени в Конституцията.

Какво предложиха от ПП-ДБ

По време на изказването си в пленарната зала Атанасов предложи вторият мандат на ПП-ДБ да бъде общ с ГЕРБ и те да предложат кандидат за премиер. Той не посочи конкретна номинация за поста, а използваната от Атанасов формулировка беше "взаимно приемлива" кандидатура за министър-председател. Освен това офертата предвиждаше съвместното управление между ПП-ДБ да продължи със същия състав от министри, както и да се подпише споразумението за съвместно управление, което беше обсъждано по време на провалените преговори за втория ротационен кабинет и според изявления и на двете страни почти договорено. Атанасов призова ГЕРБ да отговорят, като уточни, че при отказ ПП-ДБ ще върнат на президента втория мандат неизпълнен.

Подобна оферта към ГЕРБ беше отправена в неделя, когато окончателно се провалиха преговорите за сформиране на правителство с първия мандат и Мария Габриел обяви, че ще се откаже да го реализира. Тогава премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ да подкрепят кабинет начело с Габриел като премиер, същия състав на Министерския съвет, както и двете формации да подпишат споразумението за съвместно управление.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни, че преди девет месеца двете формации са се договорили да управляват заедно 18 месеца с "една-единствена промяна - ротация на премиерите". "Трябва да си спазвате думата", каза Петков и добави, че разликата между сегашното предложение на ПП-ДБ и това, направено от Мария Габриел преди седмица по време на преговорите, е само "споразумението", намеквайки, че преговорите са се провалили заради нежеланието на ГЕРБ да подпишат документа.

ГЕРБ отхвърли офертата

Малко след края на извънредното заседание на парламента от пресцентъра разпространиха писмения отговор на ГЕРБ. На седем страници от партията на Борисов проследяват хронологично как са протекли от тяхна гледна точка преговорите между двете формации през последните две седмици. "Намираме за неуместно да се предлага реализация на втори мандат с участието на ГЕРБ- СДС и с предложения за министър-председател в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков. Мария Габриел беше поставена във фактическа и обективна невъзможност да реализира правителство в мандата, който принадлежи на партията, спечелила изборите. Нещо повече - тя беше групово бламирана от министрите, излъчени от ППДБ. Росен Желязков, който е един от най-успешните председатели на Народното събрание, човек с безспорен политически, управленски и административен опит, беше отхвърлен за министър от ППДБ, но пък с изненада научихме, че същите нямат против, той да е министър-председател", пишат в писмото си от ГЕРБ. В него се декларира и че партията няма да участва в преговори за правителство нито с втория, нито с първия мандат. Накрая дългият отговор завършва така: "Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България", пишат в писмото си Борисов и преговорния екип.

Преди това лидерът на ГЕРБ разказа пред журналисти в парламента как според него са протекли последните разговори между партньорите от почивните дни. Борисов посочи, че е направил компромис с Асен Василев и с министрите на отбраната и на енергетиката Тодор Тагарев и Румен Радев, като се е отказал от предложението те да бъдат заменени с кандидати за министри от ГЕРБ. "Лидерски задрасках голяма част от това, за което се бори преговорният ми екип", заключи Борисов. Той повтори тезата на преговорния екип от неделя, според която преговорите са били прекратени заради искането на ПП-ДБ да бъде сменен вътрешният министър Калин Стоянов. Борисов дори се оплака от "международен натиск". "Започват да се обаждат от името на г-н Петков да ме натискат за вътрешния министър. Министри от други държави включително", каза Борисов.

След Борисов в полза на отиване на предсрочни парламентарни избори се изказа и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Направихме всичко, което можахме, да няма избори. Но те не се разбраха. Според мен ПП-ДБ изчерпаха всички възможности да не се отива на избори", каза той. И за пореден път повтори, че ДПС няма да подкрепи правителство с втория мандат и няма да се опитва да реализира третия мандат, ако президентът го връчи на движението.

Какво следва

Сега големият въпрос е на коя дата ще са извънредните парламентарни избори и дали изпълнението на конституционната процедура по връчването на останалите два мандата ще се движи в бързо темпо, така че предсрочните избори да могат да се проведат заедно с европейските, които се очаква да бъдат на 9 юни. За да се случи това, всичко около процедурата по връчването на мандатите, както и по сформирането на служебно правителство трябва да приключи най-късно до 8 април, или в следващите 13 дни.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ahj21578679 avatar :-?
    ahj21578679
    • + 4

    А защо Борисов трябва да предлага с втория мандат същата, която те отказаха да подкрепят с първия?

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 5

    Безпомощността на авторите на конституционните "поправки" Христос Иванов и Делян Пеевски тепърва ще светне!
    Защото освен абсурдното набутваан на служебните кабинети в ръцете на Герб и сервирането на бацевите хора да готвят изборите, има още една "тайна лимонка": законовото заличаване на президента Радев като най-сериозния опонент на Герб.

    За Пеевски е обяснимо да играе за Герб, но Христос Иванов да сервира цялата власт на Борисов е проява или на несподелена неудържима любов още от първото му министерстване при баце, или непобираща се в ум глупост.

    Нередност?
Нов коментар