🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургас подготвя много по-силно и разнообразно фестивално лято на 2023

Градът отново заема челно място в страната по брой културни събития и за поредна година ще бъде "фестивалната столица на България"

Бургас подготвя много по-силно и разнообразно фестивално лято на 2023
Бургас подготвя много по-силно и разнообразно фестивално лято на 2023
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С новите Remotion Fest Burgas, насочен към дигиталните номади, фрийленсъри и IT специалистите, и "Егаси феста", утвърдените Spice music festival и Teen boom fest, изложби и киноакценти Бургас привлича туристи на всички възрасти и от всяка точка на света

И през лятото на 2023 г. в Бургас ще има толкова много фестивали и мероприятия, че градът отново заема челно място в страната по брой културни събития и за поредна година ще бъде "фестивалната столица на България". Тази година ще бъде още по-силна с присъствието на популярни изпълнители от страната и чужбина. Още една от причините да посетите фестивалното лято в Бургас по време на лятната си почивка е това, че в програмата са включени разнообразни по характер събития, които отговарят на всеки вкус и предпочитания.

Безспорно сред най-очакваните музикални събития и това лято ще бъде Spice music festival. Петото издание на фестивала ще се проведе на 4 и 5 август на Морска гара. Меломаните ще се срещнат с много любими изпълнители от 90-те години до днес. На сцената отново ще видим SNAP, C-Block и NANA. Те ще участват за втори път на Spice music festival, след като публиката поиска отново да ги види на сцената в Бургас. Заедно с тях това лято гостуват Alexia, Apache Indian, Culture Beat, DJ Quicksilver, S.T.S.B. FKA Fun Factory, Kate Ryan, Lucenzo, N-Trance, Paradisio, U96, както и специалното завръщане на "Гумени глави".

Сред топ събитията във фестивалната програма е Teen boom fest, който ще се проведе на 19 и 20 август. Той е единственият по рода си фестивал в Европа, насочен към подрастващото поколение. Проявата събира на едно място най-обичаните инфлуенсъри, актьори, влогъри, спортисти и певци. Те излизат от виртуалното пространство, за да се срещнат очи в очи с последователите си. Фестивалът не е просто форма на забавление. Във всяко свое издание той изпълнява своя кауза и отправя послание към младите хора.

На 11 август Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs идват в Бургас за своите първи концерти в България. Гостуването им в морския град е част от поредицата на Fest Team BURGAS SUMMER LIVE, която се провежда на пристанището в партньорство с "Културно-масова дейност" и с подкрепата на община Бургас.

Българската следа на BURGAS SUMMER LIVE са Hayes & Y. Благодарение на години отдаденост на музиката те се превръщат в най-успешната инди поп-рок група на родната сцена. Първоначалният състав на групата - Благо, Иво и Радо, са приятели още от гимназиалните си години в София. През 2015 г. са съпорт на Kasabian, а на следващата година се местят във Великобритания, където срещат настоящия си барабанист - финландеца Dennis Hallback.

Специална изненада за меломаните това лято е новият рап фестивал в Бургас, който организаторите са нарекли с нестандартното име "Егаси феста". Това е първото подобно събитие, което се провежда в България от 2000 година насам. Фестивалът ще се проведе в рамките на три дни от 25 до 27 август. В първите два дни на сцената ще се качат най-известните български рапъри. В третия ден програмата на феста продължава с международни изпълнители. Новият рап фестивал обогатява палитрата от музикални събития в Бургас и със сигурност ще внесе нови незабравими емоции по време на предстоящия летен сезон.

Фестивалната програма на морския град тази година се разширява с още едно интересно събитие. То ще се проведе в дните от 21 до 25 юни. Първият по рода си Remotion Fest Burgas е насочен към дигитални номади, фрийленсъри и IT специалисти. Събитието е предназначено за онези, които имат възможността да работят от всяка точка на света в сферата на дигиталните технологии. Фестивалът ще включва развлекателна и конферентна част. Целта му е да покаже потенциала на Бургаския регион сред хората, които могат да работят дори от плажа.

Участниците ще имат възможност да посетят местните забележителности, да участват в различни активности, да се запознаят с възможните места за работа на открито и закрито, за да усетят духа на Бургас и да припознаят града като място за отдалечена работа занапред.

"Джаз в Бургас" вече е утвърдено име сред музикалните събития не само в Бургас, но и в страната. През 2023 г. ще бъде отбелязано неговото 10-о юбилейно издание. Джаз кралиците Йълдъз Ибрахимова и Камелия Тодорова вече потвърдиха своето участие в събитието. Програмата включва български джазмени от световна класа, чуждестранни музиканти и ще обхване цели 5 дни през юли и август. Първата част е в периода 13 - 15 юли, а втората на 11 и 12 август.

През 2023 година Националният конкурс за забавна песен"Бургас и морето" ще отбележи 40-ото издание и 50 години от първото провеждане на фестивала. На 29 юли на сцената на Летния театър в морския град публиката ще чуе нови авторски песни на български композитори. Фестивалът е един от най-авторитетните и популярни конкурси от този вид в страната.

Специално място в културната програма в града и през тази година ще заемат Дните на австрийската култура и изкуство в Бургас. Те ще се проведат в периода 14 - 20 юни, а организатори на събитието са посолството на Австрия и община Бургас.

Почитателите на класическата музика отново ще имат възможност да се потопят в атмосферата на "Бургаски музикални празници - Емил Чакъров". Срещите с класическата музика ще бъдат на: 6, 13, 21, 27 юни; 3, 11, 18 юли; 2, 11, 21, 24 август. Закриването на фестивала ще се състои в началото на септември.

На 16 септември в Летния театър е концертът "Обичам Бургас". Той събира на една сцена бургаските изпълнители, артисти и хора на изкуството, които винаги изнасят от сцената горещ спектакъл като подарък за бургазлии и гостите на града.

Наред с организираните събития от община Бургас в културната програма присъстват още много известни имена. Свои концерти ще изнесат примата на българската естрада Лили Иванова, група "Сигнал", дует "Ритон", "Легендите", "Великите гласове на България", Любо Киров, Тони Димитрова.

В града със свои представления през лятото ще гостуват още актьорите Камен Донев - "Лекция №1 за народното творчество", Виктор Калев - "Грамофонът", и Димитър Рачков - "Забраненото шоу на Рачков".

Дори и след края на отпускарския сезон Бургас предлага интересни забавления за своите жители и гости. Сред тях е набиращият все по-голяма популярност Фестивал на рибата и виното. Тази година той ще се проведе в дните от 7 до 10 септември. Организаторите на събитието отново подготвят интересна програма от събития. Фестивалът дава уникалната възможност да дегустирате различни на аромат и вкус вина и да опитате морски деликатеси на брега на морето.

Топ флорист от Унгария ще изнесе специална презентация за професионалисти на Национална изложба на цветя "Флора Бургас 2023". Тя ще се проведе от 28 април до 8 май, а флорист майсторът Péter Pánczél (европейски шампион по флористика за младежи) идва в България специално за изложението. Темата на събитието тази година е "Природата - творец и вдъхновител". Вдъхновени от нея флористи от страната ще изработят атрактивни цветни аранжировки и арт инсталации.

Каквото и да ни е настроението, винаги усмивка се изписва на лицето, когато видим щастливи детски очи или нещо ни провокира да се обърнем назад към нашите спомени от безгрижните ни дни. Един такъв малък свят отваря врати всяко лято - вече цели 15 години в Морската градина на Бургас. Той не е обикновен или измислен - съвсем реален си е, нищо че е сътворен целия от пясък. Уникалният по рода си Пясъчен фестивал и тази година ще очаква малки и големи от юли до октомври.

Бургас ще е домакин на десетото издание на международния фестивал "Дни на куклите", който ще се проведе от 30 юли до 5 август в Морската градина. В рамките на събитието ще има театрални представления на трупи от страната и чужбина, изложби, детски работилници, игри и премиери на книги.

Второто издание на фестивала за българско кино "КиноВаканция" отново ще представи най-доброто от родното изкуство в Културен дом НХК от 17 до 21 юни. Входът е свободен.

"Международен филмов фестивал Бургас" ще зарадва киноманите за осма поредна година от 15 до 21 юли. Той ще зарадва публиката си с чисто нов сегмент Secret cinema. Това са класически алтернативни филми, които ще се представят от 22:30 до 03:00 часа след полунощ. Програмата ще предложи премиери на документалния филм за Тео Ушев и българско-финландско-шведската продукция "Добрият шофьор", която е финансирана с подкрепа на община Бургас.

И това лято остров Света Анастасия ще е гореща дестинация за културни събития. По традиция от 23 до 25 юни ще се проведе "Биле фест", а July Morning ще посрещнат всички меломани с парти Solar Island (30 юни - 1 юли). Сред ивентите това лято ще са постановки на ДТ "Адриана Будевска", музикални спектакли на Държавна опера Бургас със звезди като Орлин Павлов и Орлин Горанов. На островната музикална сцена ще излязат обичани изпълнители като Графа, Deep Zone Project, "Остава", Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", братя Аргирови и много други.

И този летен сезон Бургас ще е единствената община в България, която ще предложи тематични уикенди, изпълнени със събития. Те стартират още на 12 май със "Зелен уикенд", сред очакваните с нетърпение от жители и гости на града ще са "Дълъг уикенд на децата" (1 - 4 юни), "Миден уикенд" (9 - 11 юни), фестивал "Бургас - вълнуващ и артистичен" (23.06 - 25.06), "Рибен уикенд" от 7 до 10 септември. Тематичните уикенди ще изпълнят без изключение почивните дни до края на септември в Бургас.