🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планираме да изградим 5G свързаност и в по-малките селища в Бургаска област

Димитрина Апостолова - регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Бургас

Димитрина Апостолова - регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Бургас
Димитрина Апостолова - регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Бургас
Димитрина Апостолова - регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Бургас
Димитрина Апостолова - регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Бургас
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви са новите проекти, по които работи "Виваком" в Бургас и региона?

- "Виваком" ЕАД е част от United Group и плановете на групата са в следващите 3 години да се инвестират около 600 млн. евро. Инвестициите ще са предимно в оптична мрежа, 5G, както и телевизионно съдържание. Към момента сме изградили най-голямата 5 G мрежа в страната* и осъществяваме свързаност за близо 80% от населението. Започнахме внедряване на 10GIGA оптична мрежа, като тя достига близо половин милион домакинства, докато общият брой домове, които имат достъп до свързаност от следващо поколение, е повече от 1.4 милиона и изграждането продължава.

Бургас и регионът са от първостепенно значение за компанията ни поради високата концентрация на населението в Бургас, увеличаването му неколкократно през летните месеци и нарастващата нужда от качествена услуга, необходима както за крайния клиент физическо лице, така и за бизнеса в района. Затова се развиваме и толкова бързо. През следващите 2 години планираме да изградим 5G свързаност не само в големите градове, където тя е факт, но и в по-малките населени места в Бургаска област, както и да развием оптичната си мрежа в новообразуваните квартали и бизнес зони на Бургас. Там, където доставка по оптична свързаност е трудно реализуема, от началото на април предлагаме 5G Home Net и 5G Office internet, който представлява надежден, неограничен интернет трафик през 5G мрежата ни. За безпроблемното ползване на услугата предоставяме и безплатен 5G рутер от 6-о поколение.

В началото на април се проведоха поредица от срещи на Николай Андреев - изпълнителен директор на "Виваком България" ЕАД, Никола Гечев - директор "Корпоративни продажби" на "Виваком", с ръководството на община Бургас, както и с водещи компании в града, които се интересуват от умни решения, приложими в градска и бизнес среда. Югоизточен дигитален иновационен хъб бяха домакини и активни участници в среща, на която присъства и Весна Балтина - зам.-кмет на община Бургас. Основен фокус на срещата бяха плановете на компанията за развитие на 5G инфраструктурата в Бургас и възможностите, които се разкриват пред община Бургас и бизнеса след внедряване на 5G в региона.

На какъв етап е развитието на технологиите, свързани с "умен град" в Бургас? Какво точно е реализирано и какво все още е в етап на разработване?

- "Виваком" е доставчик на оборудване, както изгражда и поддържа голяма част от градското видеонаблюдение. Към момента са монтирани и се поддържат над 400 камери, от които 30 са за разпознаване на номера, доведена е инфраструктура (оптични влакна/ 4G/5G) и се осъществява 24/7 мониторинг на услугата. В допълнение "Виваком България" ЕАД поддържа система за видеонаблюдение на територията на общината, като подпомага и работата в центъра за видеонаблюдение на община Бургас. Системата е синхронизирана с националната система на България чрез ANPR камери, разположени на всички входно-изходни артерии на града и прилежащите населени места, както и има отведен сигнал до спешна медицинска помощ. През последната година се изгради видеонаблюдение на ключови точки в града - кв. "Сарафово", кв. "Ветрен", кв. "Горно Езерово", кв. "Долно Езерово", кв. "Акациите" и Рибарско селище "Ченгене скеле".

"Виваком" участва активно в изграждането на интегриран градски транспорт на града, като за целта осигурява свързаност до всички спирки с оптична мрежа и 4G. Вече няколко години системата за транспорт на Бургас работи безпроблемно благодарение на синергията между различните изпълнители в проекта, така че в крайна сметка гражданите на Бургас да получават качествена услуга. В допълнение - системата за закупуване на билети е с преносна среда от "Виваком", както и контрольорите в автобусите използват оборудване, ползващо преносната среда на "Виваком България" ЕАД. Поддържаме и BRT линията на бургаския транспорт (31 км), като при нужда съдействаме за отстраняване на проблеми, свързани с комуникацията по нея.

През последните 2 години работи умен светофар на ул. "Гурко", като за целта "Виваком" достави, монтира и поддържа контролер, както и изгради преносна среда за безпроблемното действие на светофара.

През последната година община Бургас със съдействието на "Виваком" разшири и системата си от буларди, които се управляват дистанционно и се очаква да се интегрират в SMART BURGAS платформата на града, на която "Виваком България" ЕАД е основен технологичен партньор.

"Виваком" е партньор на община Бургас по проекта WiFi4EU, с което се осигуряват и безплатни WiFi зони в града. През изминалата година се увеличиха безплатните интернет зони с дарени от наша страна smart пейки с възможност за зареждане на телефони, тротинетки и инвалидни колички.

През настоящата година един служител на община Бургас с подкрепата на "Виваком" се обучава в специалност "Управление на интелигентни градове" към УНСС - София, с което ще повиши своята квалификация, така че ще бъде полезен на общността с новопридобитите си знания.

Кой беше най-лесният за вас проект за внедряване и защо?

- Няма трудни проекти, които да се реализират в Бургас. Срещаме пълно съдействие от страна на общината, независимо дали става въпрос за проект на самата община или за проект за наш бизнес клиент. Общината съдейства във всички случаи, в които има интерес от страна на бизнес инвеститори, желаещи да открият бази и офиси в Бургас, така че партньорите да получат качествена услуга и да се развиват в Бургас.

Увеличава ли се интересът от страна на бизнес клиентите в Бургас и региона, които искат да си сътрудничат с "Виваком", и в каква област конкретно?

- Бизнес клиентите вече проявяват интерес към много от нашите умни решения. Интересуват се от Back-up as a service решения, които предлагаме съвместно с фирма Mainstreem от групата на United Group. В последно време има много голям интерес към Smart monitor и Smart locator, като например едно такова специализирано решение сме направили за клиент, който следи местоположението на контейнери за отпадъци от дървесина.

Друг клиент в складовете си за рибни продукти монтира наши сензори, с които отчита температура, влажност и всякакви други показатели, за да следи качеството на продукцията и да гарантира годността й. Датчиците на всички решения са свързани в умна система, алармираща при промени, които биха повлияли негативно на качествата на стоката. Преносната среда в единия случай е 4G, а в другия случай е през специално изградената в Бургас LoRa мрежа на "Виваком". Все повече клиенти питат за възможността колокация, която предлагаме. Тя позволява клиентите да разположат IT оборудването си в професионалните Data центрове на "Виваком", намиращи се в различни сеизмични зони и отговарящи на всички международни изисквания за сигурност и резервираност.

И, разбира се, най-голям интерес предизвиква нашият продукт Vivacloud. Клиентът разполага със собствена виртуална инфраструктура, може да си направи сам конфигурациите, файъруол, частната си мрежа, IP адресите и правила за балансиране на натоварването. Предимството на самообслужване и достъп отвсякъде дава свобода и гъвкавост на нашите бизнес клиенти.

Предвиждате ли нови проекти/услуги, свързани с предстоящия туристически сезон?

- Много нови и интересни неща имаме в помощ на туристическия бизнес. Все повече хотелиери например искат да ползват лицензирана телевизия с права за публично излъчване. Ние имаме разработени специални решения, включващи както многоезични канали за чуждестранните туристи, така и български новинарски и развлекателни канали. Основният ни пакет съдържа около 50 канала с права за публично излъчване и още толкова, които по заявка могат да се добавят специално според нуждите на хотелиерите за конкретен период, в зависимост от националността на туристите.

В допълнение на телевизионната ни услуга продължаваме да доставяме високоскоростен интернет по оптична свързаност, контрол на достъп, следене на натоварвания и още много умни решения за туристическия бизнес. Съвсем нова услуга в нашето портфолио е и мениджмънт система за управление на хотели. С нея предоставяме цялостно решение, включващо контрол на достъпа, температура, енергия чрез сензори за отворен прозорец, аларма в банята, сензори за наводнение, сензори за отворена врата. Предлагаме и система за управление на енергийната ефективност, вътрешно осветление и всичко това, комбинирано с мобилно приложение.

*Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 12.10.2022 г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Повече инфо на vivacom.bg.