🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната попари приключенското дърво на "Уолтопия" в Бургас

Компанията планираше да изгради парк с атракции в града, но замрази проекта заради оскъпяване

Приключенското дърво на "Уолтопия" трябваше да бъде изградено в местността Езерото
Приключенското дърво на "Уолтопия" трябваше да бъде изградено в местността Езерото
Приключенското дърво на "Уолтопия" трябваше да бъде изградено в местността Езерото    ©  Уолтопия
Приключенското дърво на "Уолтопия" трябваше да бъде изградено в местността Езерото    ©  Уолтопия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бургас печели отворения конкурс на "Уолтопия" и двете страни започват да планират своя проект.
  • Вместо две отделни идеи от компанията комбинират в една по-мащабна.
  • Глобалната финансова ситуация и политическа криза в България слагат спирачки на "Дървото".

"Приключение" рядко е дума, която се свързва с общински проекти. Един от малкото градове, готови да разбият тази представа, стана Бургас. Преди време общината привлече вниманието на производителя на катерачни стени и съоръжения за активни забавления "Уолтопия", който предложи да инвестира в атракции за местните жители и туристите. Проектът обаче наскоро беше замразен от компанията, след като различни забавяния го отложиха във времето, а променената икономическа ситуация го направи нерентабилен.

Победителят в конкурса

Историята започва преди около две години, когато "Уолтопия" обявява конкурс за два отделни проекта, в които да инвестира - приключенско дърво и ролглайдер атракция (съоръжение за свободно летене, подобно на зип лайн). Състезанието е отворено за всички населени места в страната, а условията са ясни - минимален брой пречки от административна гледна точка и възможност за развитие на проектите като бизнес. Според Таня Кишкин, управител на "Адвенчър фасилити консептс енд мениджмънт" - фирмата на "Уолтопия", която впоследствие трябва да стопанисва обектите, постъпват над 160 различни предложения от цяла България.

"След като завърши подаването на кандидатурите, започнахме да обикаляме локация по локация, за да ги оценяваме - процес, който продължи два-три месеца. Има много подходящи места в България, но за мащаба на проекта и възможностите за посещаемост те бяха само ограничен брой. Целта на "Уолтопия" е това да е не само красив атракцион и знаково съоръжение за общината, но и да работи на печалба. След дълбок анализ на цялата информация установихме, че Бургас е най-подходящ за такъв проект", коментира Кишкин.

Възможности за растеж

Разглеждайки размера на площта, която общината им предлага за проекта, Кишкин и екипът на "Уолтопия" преосмислят визията си за два отделни парка и виждат възможност да ги комбинират в един. Това води и до разрастване на проекта откъм инвестиция и цялостна визия.

"Във времето инвестицията се покачи над предвидените 2.3 млн. лв. Растеше след всяка нова преоценка и накрая надмина 4 млн. лв. Това се дължеше не само на икономическите предпоставки, но и на наши добавяния към първоначалния план. Идеята прерасна към това да стане един цял затворен парк със собствена ландшафтна архитектура, за да е по-атрактивно и да се обогати", коментира Кишкин.

Това, което по думите й прави крайбрежният град толкова привлекателен, са големият туристически поток и демографските му данни. За допълване на своята оценка тя се обръща и към бизнеси в града, като данните им показват ясно растежа на посещаемостта през последните години. Това затвърждава решението Бургас да се превърне в мястото, където приключенското дърво да "поникне".

"В повечето други градове съществуваше и проблемът с административната тежест, т.е. процесите щяха да текат много по-бавно и щяха да са много повече. Това не е нещо необичайно, но едно от нашите изисквания за проекта беше да няма административни утежнения", коментира Кишкин.

Променена ситуация

Въпреки положителната оценка обаче проектът е спрян. Причината за това не е технологично неразбирателство или липса на комуникация - и общината, и Кишкин споделят, че с другата страна се работи лесно и всяко недоразумение бързо се отстранява. Пречка се оказват войната в Украйна и последиците от нея.

"В много добри отношения сме с община Бургас, която разполага с млад и енергичен екип. От там не сме срещнали спънки. Войната обаче промени икономическата ситуация в света и се отрази малко или много и на "Уолтопия", което ни накара да преоценим проекта. Крайното решение беше, че на този етап инвестицията ще е финансово неоправдана. Ако се беше случило по-рано, нямаше да имаме такива притеснения", коментира Кишкин.

Към финансовите утежнения на проекта тя посочва и нуждата от поддръжка на цялата структура и свързаните с нея околности. Това включва и зимния период, когато интересът към тях ще е много по-малък.

Друга потенциална пречка, която е била посочена като причина за прекратяването на проекта, е липсата на довеждаща инфраструктура, която общината трябва да осигури. Въпреки това Кишкин признава, че това се дължи и на постоянно променящото се естество на проекта.

Потвърждават и от общината. "До този момент информация, от която да стане ясно какви са необходимите мощности за присъединяване към техническата инфраструктура, не е постъпила. В хода на съвместните предварителни обсъждания компанията няколко пъти промени параметрите на съоръжението. В такава ситуация няма как да се стартира изграждане на довеждаща инфраструктура", коментира главният архитект на Бургас Тихомир Райчев. От своя страна общината споделя надеждата и желанието си този проект да се случи, но цялостното му изпълнение би било невъзможно без участието на "Уолтопия".

Може би, но не сега

Въпреки желанието и на двете страни проектът да се случи засега изглежда, че в най-добрия случай той ще бъде замразен, а в най-лошият - изцяло прекратен. Надеждата той да бъде подновен споделя и Кишкин, но подчертава нуждата от стабилна икономическа и политическа среда. На този етап компанията предвижда да се фокусира върху по-малки проекти и да работи предимно с участници от частния, а не от публичния сектор, тъй като това носи по-голяма сигурност.

"Възобновим ли тази инициатива, ще разгледаме първо Бургас. Склонни сме да работим и с други общини, но в много по-малки проекти и при условие че е ясно, че има финансиране за тяхното реализиране", коментира Кишкин. Такава възможност може да се появи по линия на европейските програми, много от които предоставят такива опции.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    soanonymous avatar :-?
    anonymous
    • - 1
    • + 2

    Как може първо да обявят конкурс и после чак да смятат колко пари ще им струва катерушката? Мн аматьорско звучи.

    Нередност?
  • 2
    brunhild avatar :-|
    Харвардски Многокнижник
    • - 3
    • + 1

    Нормално. Без руските туристи няма как да е рентабилен проекта. С кого да ги заместим? С немски туристи и украински бежанци? Те са са стиснати…

    Нередност?
Нов коментар