Търсени професии в новите условия на работа

Основният въпрос е какви ще бъдат дългосрочните последици за пазара на труда след края на кризата с коронавируса и кои кадри ще се търсят най-много

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравна криза, икономически сътресения, сривове на пазарите по целия свят, прогнози за глобална рецесия, бързи изменения и нововъведения в корпоративния свят, стотици ограничения и забрани. Определено 2020 г. изненада света в много аспекти. Защото едва ли е имало държава или организация, която да е била подготвена за подобна пандемия. И така вече от няколко месеца насам всички сме принудени да привикваме към епидемичната обстановка. В новите условия на работа в тези нови времена ще оцелеят компаниите, който по-бързо и лесно се адаптират към средата и бързите промени. Политиките и процедурите за действия в подобни кризисни ситуации задават обща рамка, но конкретните мерки са твърде специфични за всеки случай.

Но сега всички хора се интересуват от бъдещето на пазара на труда след пандемията от новия коронавирус. Всички видяхме огромните опашки, които се извиха пред бюрата по труда не само в България, а и по целия свят. В краткосрочен план пандемията постави в риск 59 млн. работни места, или 26% от всички работни места в Европа. Омекотяването на удара в тази област беше и все още е сред основните цели на правителствата в овладяването на разразилата се криза. Именно в тази посока са и най-често обсъжданите мерки.

Анализаторите са категорични, че до този момент сме свидетели само и единствено на краткосрочните последствия. Тук попадат спиране на дейността на компаниите, съкращаване на работни места или закриване на част от предприятието, намаляване обема на работа и др. А най-застрашени от забавянето на европейската и световната икономика са хората с по-ниско образование и възрастните работници.

В същото време обаче здравната криза създаде и някои интересни професии. Хора, които мерят телесната температура, експерти по поддръжката на платформи и организатори за осъществяване на дистанционни разговори, "тестъри" за COVID-19, експерти по проследяване на контактни лица и контрольори по спазване на карантината.

Сега всички си задават въпроса какви ще бъдат дългосрочните последици за пазара на труда след края на кризата с коронавируса. Едно е сигурно - промени ще има и те няма да са малки. Дистанционната работа, дигиталната икономика, правата на работниците и виртуалните офиси неизбежно ще присъстват повече в живота на всеки, но кои са секторите, които ще искат да инвестират в човешки капитал през тази, следващата година и след това? Къде ще са възможностите? Какви умения ще изискват и как можете да се подготвите за новите предизвикателства при търсенето на работа?

Беше болезнено да наблюдаваме как търговията на дребно, туристическият, развлекателният, ресторантьорският и някои производствени сектори се сринаха още в самото начало на пандемията. Но като първи жертви те могат да бъдат и първите, които се възстановяват в света след пандемия, където хората са притеснени за завръщане към по-нормален живот. Въпреки това всички все още са доста по-предпазливи и консервативни относно избора си за пътувания и развлечения, докато увереността и банковите баланси не се възстановят, а това може да отнеме известно време.

Ако планирате кариерата си и искате да придобиете устойчиви умения, от които работодателите се нуждаят и искат, е важно да знаете актуалните тенденции на пазара на труда. Когато ги осъзнаете, можете да се подготвите за започване на работа на някои от най-търсените позиции. И така с оглед на постепенно влизащата в новия корпоративен свят дистанционна работа, развитието на технологиите, още по-силно роботизиращата се индустрия и засилване на електронните публични услуги ето кои сфери и професии ще бъдат най-търсени в следващите няколко години:

# Лекар/медицинска сестра

От доста време светът не се беше изправял очи в очи с подобна здравна криза. И ако организациите и държавите са научили своя урок, в следващите години може да очакваме големи инвестиции и фокус върху заетостта в здравеопазването.

Това е сфера, която трудно се ограничава до няколко позиции. Освен лекар и медицинска сестра може да прибавим и важни роли в публичния сектор, фармацевти, болногледачи, ръководители на здравните заведения и обслужващ персонал.

В САЩ все повече се търсят така наречените домашни здравни работници. Те предоставят грижите си в домашни условия на хора, които имат увреждания, хронични заболявания или са в напреднала възраст. А търсенето на подобни услуги се засилва на фона на отменянето на рутинните посещения и срещи в лечебните заведения.

# Вирусолог

Вирусологията е наука, пряко занимаваща се с изучаването на вирусите. Тя изследва точните механизми и начин на функционирането им в живата клетка. Оттам идва и професията вирусолог.

Това е млада наука, която се развива паралелно с развитието на молекулярната биология. През последните 10 години сферата бележи забележителен успех, съсредоточавайки в себе си ресурси за изучаването и унищожаването на вирусните агенти в човека, животните и растенията.

А инвестиции в сектора определено не липсват. Съединените щати например удвоиха финансирането до почти 1 млрд. долара, за да ускорят напредъка в работата по потенциална ваксина за COVID-19.

Така с оглед на засилващите се страхове определено може да очакваме динамично развитие и търсене на работна ръка в сектора в новите условия.

# Софтуерен инженер

Софтуерните разработчици имат отлични перспективи за работа и са сред първите в списъка на най-търсени професии в бъдещето. Без технологиите организациите и отделните лица биха се борили за оцеляване в социалното разделение, което пандемията наложи.

И ако на пръв поглед софтуерните разработчици измислят технологиите, които понякога приемаме за даденост, всъщност в тях се инвестират стотици милиони всяка година. А в бъдеще инструментите за сътрудничество, комуникация, развлечения, информация, преносът на данни и множеството други услуги, предоставяни от технологиите, ще станат още по-важни за начина, по който се развиват обществото и икономиката.

А сферата на технологиите вероятно ще предоставя все повече врати и възможности за професионално развитие.

# Логистика в транспорта на стоки

Разбрахме колко критично важна е бързата и ефективна доставка на стоки и материали. Веригите за доставки често са дълги и сложни, с много центрове и препятствия. А сега, когато прибавим и трансграничните ограничения, все повече се вижда, че се нуждаем от някой, който да опрости и организира по-добре доставките на основни продукти. И в това число влизат всички стоки - от храни до медицинско оборудване.

Тук може да изтъкнем ролите не само на транспортните работници, доставящи стоката, а и на анализаторите и логистиците, които могат да осигурят бърза и безпроблемна доставка, която да се осъществи във всяка точка в зависимост от търсенето.

Логистичните роли обхващат управление на изпълнението, складирането, транспорта и доставката. Всички разчитаме на способността на компаниите да транспортират стоки от източника до самия клиент, а това се нуждае от добро разпределение, производителност и мениджъри на данни и анализатори, за да бъде операцията успешна.

Наскоро например Amazon обяви, че предстои отварянето на близо 100 000 работни позиции, които да се справят с повишаването на търсенето, което сигнализира за огромна нужда от специалисти в тази сфера.

# Учители/обучители

Наблюдава се бърза трансформация в начина, по който се осъществява обучението. И тук говорим за училища, университети и учебни заведения, които трябва да отговарят с бързи темпове на търсенето на дистанционно обучение, нуждата от средства за съвместно образование и за проверката на квалификацията след месеците или годините на обучение.

Изглежда, че дистанционното образование ще заема все по-голяма роля в сферата и ще даде тласък за различен подход в обучението, което от своя страна ще изисква нов набор от умения за учителите и нови роли за тези, които осигуряват учебната инфраструктура.

# Икономист

Очаква се икономистите да бъдат доста търсени в следващите няколко години с оглед на очертаващата се икономическа и финансова криза. Мнозина смятат, че тя ще е много по-зловеща от тази, която удари света през 2007 - 2009 г.

И защото всяка държава се стреми да съживи своята икономика, търсенето на специалисти за насоки към правителството, банките, научноизследователските институти и към самия бизнес ще се увеличи. Така че определено в банковото дело и финансите ще има много проблеми за решаване.

# Ръководители на проекти и мениджъри

Напълно логично е работодателите да търсят и залагат съществуването на техния бизнес на хора с опит, защото те ще помогнат на компаниите отново да заработят както преди. За всички е ясно, че това изисква време, но ако процесът се движи от вещи в управлението лица, периодът на възстановяване ще бъде минимален.

Тези позиции придобиват още по-голямо значение, тъй като компаниите трябва в движение да се справят с безпрецедентната нестабилност на икономиката.

# Човешки ресурси

Т.нар. HR-и са хората, които се грижат за най-ценния капитал на всяка компания. Те са тези, на които се разчита да направят правилния подбор на точните кадри, които да допринесат за успеха и развитието на организацията.

При постоянно променящата се ситуация, премахването на някои позиции и въвеждането на други служителите в човешки ресурси са тези, които трябва да предложат на ръководството сигурен анализ и конкретни решения. HR-ите трябва да се приспособят, ако е възможно, по-бързо от другите служители, за да отговорят на новите корпоративни предизвикателства. А те не са никак лесни за преодоляване.

Тяхна е преценката за предлагане на нужните обучения за преквалификация, която да запази дългогодишните опитни служители, осигурявайки спокойствието както на застрашените от бързите промени колеги, така и на ръководството.

Промяната е постоянна

но за пръв път много от нас усещат скоростта, с която всичко около нас се мени. Независимо дали искаме, ние изградихме устойчивост, адаптивност и находчивост през последните няколко месеца. Същото се отнася и за компаниите. Тепърва те ще започнат да търсят служители, които могат да внедряват креативни решения, оставайки мотивирани и продуктивни в лицето на неяснотата, такива, които да бъдат находчиви в прилагането на своите умения и изграждането на нови способности.

Все още няма коментари
Нов коментар