Професия: Софтуерен консултант с React

За професията разказва Станимир Тодоров, старши софтуерен консултант във VMware

Станимир Тодоров    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

React се позиционира като де факто стандарт за реализиране на потребителски интерфейс за уеб приложения през последните няколко години. Създаден от екипа на Facebook, за да реши техните проблеми по елегантен начин, React със своята лекота и бързина става любим инструмент на много разработчици. Както глобално, така и в ИТ сектора у нас, React е сред най-предпочитаните уеб решения от компаниите.

Всичко това е предпоставка за търсене на добре подготвени специалисти и превръща React в следващата стъпка от развитието на един Front-End разработчик. Това е и причината "Телерик Академия" да организира първия цялостен практически курс по React. Програмата започва през октомври и е за програмисти с поне една година опит, които искат да надградят уменията си и да минат едно ниво напред в кариерата си.

Какво още прави ролята на React разработчика толкова важна? За да се създаде успешен потребителски интерфейс, който е полезен на потребителите, е необходимо да се премине през различни етапи. Започва се от анализирането на изискванията на потребителите и тяхното планиране. След това създаване на прототип и дизайн. Последната, но не по важност, стъпка е неговата реализация. По време на този процес участват различни роли, но като най-съществени са бизнес анализатор, UX/UI дизайнер и React разработчик.

React разработчикът участва във всички етапи и със своите знания, умения и опит е определящ за крайния резултат. Точно затова тази професия е критична за успеха на потребителския интерфейс, но е и една от предпоставките за кариерно израстване. Контактът с различни екипи, планирането и търсенето на решения за разнообразни потребителски нужди могат да развият техническите, личностните и управленските качества на разработчика. Някои от следващите кариерни стъпки могат да бъдат именно софтуерен консултант или архитект.

Визитка

Станимир Тодоров е старши софтуерен консултант във VMware и главен трейнър в програмата Telerik Academy Upskill React. Има повече от 13 години опит в софтуерната индустрия, израствайки до водещи позиции в международни компании. Изградил е над 5 големи екипа от разработчици с различни специализации - React, Angular, C# .NET, NodeJS и други. Ръководил е цялостното изграждане и развитие на множество успешни проекти, сред които и уеб приложение на React за оценяване на риска за пробив в корпоративна мрежа. Станимир е водил обучения за React разработчици, реализирали се успешно след курса. Той е сертифициран Scrum трейнър.

Моята професия

Софтуерният консултант трябва да демонстрира широка компетентност и задълбочени познания в различни технически области. Проектите, които изграждаме, са критични за нашите клиенти. Много често проблемите, които решаваме с тях, са широкообхватни и сложни. Те трябва да са проектирани и реализирани с високо качество. Работата често включва ръководене на екип и менторство на по-младши консултанти.

Като консултант трябва да предоставям технически насоки за използването на VMware продуктите на нашите клиенти, както и да разработвам добри практики за внедряването им.

Професията е интересна и перспективна, защото е свързана с изграждането на софтуерно дефинирани центрове за данни, ползване на публични и създаване на частни облаци, автоматизация, интеграция на корпоративни системи, Infrastructure as a code и още други разнообразни технологии, които се развиват бурно през последните години.

Моето образование и умения

Завършил съм бакалавър "Информатика" във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" и след това продължих с магистратура "Електронен бизнес и електронно управление".

Сред най-ценните умения, които придобих в университета, са: решаване на проблеми, алгоритмично мислене, принципи на програмирането, функционално и обектно ориентирано програмиране, работа в екип и комуникация.

Моят път дотук

Започнах да се занимавам с програмиране в гимназията. Беше естествено продължение да уча тази специалност в университета. В нашата сфера е изключително важно да започнеш да трупаш опит от рано. Така започнах да работя от втори курс почасово като Backend разработчик със C#. След това работих няколко години на свободна практика, правейки Backend за уеб сайтове на PHP. През 2011 г. се насочих към Front-Еnd разработване. Като част от софтуерната компания Infragistics, която се занимава с изграждането на компоненти за потребителски интерфейс с JavaScript, HTML, CSS и jQuery, израснах до ръководител на екип. След това имах възможност да ръководя различни екипи в SoftServe, с които изграждахме цялостни решения за нашите клиенти основно с React, TypeScript и NodeJS. В началото на 2020 г. направих голяма стъпка, с която да развивам повече уменията и знанията си на консултант и архитект. Присъединих се към Worldwide Center of Excellence - глобалната организация на VMware за професионални услуги, където се занимавам с автоматизация на IT инфраструктура и интеграция на различни системи в този процес.

Моите задачи и отговорности

Задачите ми са много интересни и разнообразни. От извличане и определяне на клиентските изисквания и определяне на времеви срокове, през изграждане на дизайн на решението (реализация, документиране и внедряване) и консултиране на клиенти, до ръководене на екипи. Разбира се, програмирането остава важен елемент от работата ми.

Нужните умения и опит

Преди всичко постоянство, мотивация и дисциплина.

Моите предизвикателства

Работата е разнообразна и динамична. Това има както добри страни, така и предизвикателства. Основното ми предизвикателство в момента е да съумея да предоставя правилната насока на клиентите в кратък срок. Понякога времето е недостатъчно, за да се навлезе в дълбочината на проблема или технологията.

Моите удовлетворения

В края на деня да получа удовлетворение от моя труд, както и той да бъде полезен на хората, към които е насочен.

Заплатата

Заплатата никога не е била самоцел. Много по-важно е с какви хора работиш и с какво се занимаваш. Дали се чувстваш удовлетворен. Разбира се, важно е да получаваш заслуженото възнаграждение за труда си. А колкото по-задълбочено владееш технологиите и уменията, които компаниите предпочитат, толкова по-високо ценен ще бъдеш.

Моите планове за кариерно развитие

Искам да натрупам още повече практически опит и знания в директната работа с клиенти и в продуктовата гама на VMware. Това е съществено за ролята, към която съм се насочил във VMware - архитект.

Моите източници на информация

Neal Ford - част е от екипа на ThoughtWorks. Поддържат технологичен радар за развитието на софтуерните технологии. Споделя интересна информация за архитектура.

Dan Wahlin - софтуерен консултант. Има полезни статии и курсове за уеб разработчици.

Dan Abramov - част от екипа на React и един от създателите на Redux. Споделя полезни насоки за ползването на React.

Mike Pfeiffer - основател на cloudskills.io. Има собствен подкаст, където неговите гости и той споделят своя опит основно с облачни решения като Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure и Google Cloud Platform.

Търсени умения

Работата ми изисква регулярно да влизам в ролята на технически интервюиращ. На база на опита ми с над 100 интервюирани кандидати досега мога да отлича няколко ключови умения и качества, които компаниите търсят. Те са:

- решаване на проблеми

- алгоритмично мислене

- умения за работа в екип и комуникация

- практично управление на времето

- ръководене на екип и консултиране на клиенти (ако ролята го изисква)

- мотивация

- дисциплина

- желание за постоянно развитие.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар