Професия: Интериорен дизайнер

За професията разказва Румяна Стоянова, собственик на RS design studio

Румяна Стоянова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интериорен дизайнер. Това е човекът, който съчетава функционалност, безопасност, естетика и икономичност в обзавеждането на дома, офиса, поредното заведение или търговски център например.

Интериорният дизайнер изработва идейния проект и следи за изпълнението му до окончателния вид на помещението или сградата. За целта той си партнира със строители, архитекти, инженери, производители и търговци на бои, подови настилки, облицовки, мебели, осветителни тела, текстил и на ред други предмети и детайли, определящи уюта и уникалността на пространството.

От гарсониерата, която трябва да "прекрои" поне в двустайно жилище, до механизмите в кухненските шкафчета, от повдигащата се маса във всекидневната до плочките в банята и цвета на завесите - за всичко това (може да) се грижи интериорният дизайнер. Експертите в бранша казват, че за да бъдеш добър в тази работа, не е достатъчно само да имаш усет към цветове и да познаваш стиловете за обзавеждане.

Професията изисква много познания - по математика, геометрия, физика, ергономия, планиране, изкуство... Нужни са и специфични знания - например по моделиране и формообразуване и как цветовете въздействат върху емоцията и пространството.

Интериорният дизайнер трябва да е на "ти" и със специализирани софтуерни програми и инструменти (AutoCad, 3ds MAX), с чиято помощ представя идеите си чрез чертежи и реалистични 3D визуализации.

Много е важно също интериорният дизайнер да има добри комуникативни умения. Освен това трябва да бъде и добър психолог, за да успее да "разгадае" нагласите и очакванията на възложителя за това как иска да изглежда неговият дом или офис, дори когато не може да формулира съвсем конкретно исканията си. Интериорният дизайнер трябва да е наясно с навиците, интересите и дори мечтите на клиента, за да му предложи най-подходящите решения, при това без да налага мнението си.

В крайна сметка интериорът трябва да съчетае претенциите на този, който "поръчва музиката", и възможностите на неговия портфейл, но в същото време и да носи индивидуалния професионален почерк на добрия дизайнер. Задачата не е лесна, затова, казват, добрите интериорни дизайнери се учат и усъвършенстват цял живот.

Визитка

Румяна Стоянова е завършила "Инженерен дизайн" в Лесотехническия университет в София. Работила е като мебелен проектант, продавач-консултант в мебелна компания, управител на дизайнерско студио. През 2018 г. създава собствена дизайнерска компания - RS design studio. Има множество допълнителни квалификации за работа със специализирани софтуерни продукти.

Моята професия

Моята професия обхваща широк кръг от знания и отговорности. Сред основните определения може да се каже, че е проектирането на пространства, съчетавайки важни функционални зависимости с естетически качества. Изключително перспективна и предизвикателна, защото сферата се развива всеки изминал ден, следи най-различни тенденции и поддържа интереса както на дизайнера, така и на клиента.

Моето образование

Завършила съм Лесотехнически университет - София, специалност "Инженерен дизайн". Специалността дава изключително добра подготовка най-вече в сферата на материалознанието, конструирането и технологии за обработка на мебелни интериорни материали и механизми. Други добри предложения за бакалавър интериорен дизайн са НБУ, НХА и УАСГ. Както всяко образование и в тази специалност има плюсове и минуси. Например някои университети наблягат повече на софтуера (AutoCAD, 3DSMax и пр.), други - на естетиката, трети - на техническото образование. Освен бакалавър в днешно време се предлагат и чудесни курсове по интериорен дизайн, но е важно младите хора да знаят, че те са само и единствено начални. Ако решат да изберат сертифициран курс като началото на кариерата си, трябва да се запасят с огромно количество мотивация и търпение, за да продължат след това - има много да се учи. Истината е, че съм завършила вече преди известно количество години и се надявам тези фактори да са се попроменили, но кой знае.

Моят път дотук

Мисля, че по-скоро професията избра мен. Още в гимназията знаех, че трябва да избера нещо, свързано с математика и рисуване, но проблемът беше, че никак не ми се занимаваше с архитектура. Когато бях на 16 години, установих, че има и други неща, които съчетават двата ми любими предмета, както и основното ми качество - организираността. Когато видях програмата на ЛТУ "Инженерен дизайн", се влюбих и после всичко беше ясно - кандидатствах, влязох и завърших. В началото беше трудно, защото исках да се занимавам с цялостен интериор - да проектирам както мебели, така и всичко останало в едно пространство, но бях наясно, че колкото и да учиш в университета, от него излизаш "гол и бос", без сериозна пазарна практика. Започнах да работя в мебелна фирма, където проектирах мебели за производство, после в мебелен магазин, където се занимавах с продажба на италиански бутикови мебели, после се върнах отново към мебелното производството, но вече като управител на дизайнерски екип. Всичко беше прекрасно до момента, в който спираш да учиш нови неща на работното място и започваш да губиш инерция. Това беше и моментът, в който осъзнах, че с вече натрупания опит мога да се занимавам самостоятелно с цялостен интериор и да менажирам всички процеси, свързани с партньори и подизпълнители. С малко морална подкрепа от близки и приятели създадох собствено студио за интериор - RS design, и определено намерих себе си. За мен винаги е било важно да участвам дейно в развитието на интериорния дизайн в България, което беше и причината, след като създадох студиото си, да започна да преподавам към сертифициран от МОН курс по интериорен дизайн. Така имам възможността да споделям ежедневния си опит със следващото поколение интериорни дизайнери.

Моите професионални задачи и отговорности

Основната задача на всеки интериорен дизайнер е да решава проблеми, колкото и банално да звучи това. Изключително важно е да проектираме пространството възможно най-комфортно и естетически издържано, съобразявайки се с изискванията на клиента. Това включва двуизмерни проекти, аранжировки на помещението, триизмерни визуализации, инсталационни схеми, избор на материали и механизми и десетки други неща. Ние съветваме крайния клиент как да подходи към своето пространство, ние го свързваме с различни подизпълнители, които да могат да изпълнят идеите ми (или идеите на клиента), ние и решаваме казуси, които излизат по време на осъществяването на проекта. С други думи - колкото по-голяма свобода ни даде клиентът, толкова по-добър ще бъде крайният резултат за него.

При мен всяка сутрин започва с емоции от обекти и с няколко въпроса като: "Защо избрах точно това, има толкова по-спокойни професии", но до края на деня виждам резултат от действията си, щастливи партньори, готови обекти и най-вече доволни клиенти и си казвам: "Да, ето затова."

Нужните умения и опит

Задължителен опит е работата с проектиране и с продаване на мебели и мебелни аксесоари. Смятам, че това позволява на дизайнера да затвърди теоретичната си подготовка с практическа и му дава широк поглед за артикули, предлагани на пазара. Много колеги смятат, че това не е толкова важна крачка, защото естетиката е водеща в нашата професия, но аз лично не съм съгласна. Дори и някой дизайнер да избере само естетическата част на професията (т.е. идеен проект, без да се ангажира с изпълнение), пак е важно да има технически знания. В противен случай може да се получи изключително неприятна ситуация - клиентът е решил да произведе този идеен проект, той не е издържан технически, следователно трябва да се коригира, след като се коригира, не изглежда като триизмерните си визуализации и клиентът остава разочарован от мебелистите, дизайнера и професията ни като цяло.

Моите предизвикателства

Определено работата с хора е едно от най-големите предизвикателства в професията. Трябва да може да се намери правилен баланс между изискванията на клиента и това, което е възможно да се осъществи за бюджета му. Също така работата с всички подизпълнители означава определено количество телефонни разговори на ден за уточняване и решаване на най-различни казуси. Винаги сме между чука и наковалнята, но именно тези предизвикателства правят работата ни още по-интересна.

Моето удовлетворение

Крайните резултати и доволните клиенти са най-голямото удовлетворение. Едно от най-хубавите неща в тази професия е, че крайният резултат радва клиентите години наред. Добрият дизайн подобрява и качеството на живот.

Заплащането

Основното начално заплащане е сравнително ниско и варира в зависимост от работодателя, но след определен период от време към тази заплата се добавят процентни бонуси от привлечени клиенти, комисиони и пр. Бих посъветвала младите хора, които се ориентират към тази професия, да си намерят дизайнер/студио, който ги вдъхновява и мотивира, и да преглътнат каквато и да е заплатата първата година. Много по-ценни ще бъдат знанията, които ще натрупат.

Моите планове за развитие

Собствените ми професионални планове са свързани с развитието на интериорното ми студио RS design. Работя за изграждането и утвърждаването на добре познат и уважаван бранд, с широка, но стабилна мрежа от партньори и подизпълнители, които да задоволяват изцяло нуждите на клиентите ми. Не на последно място, искам да изградя и екип, който да обича работата точно колкото аз я обичам (за момента съм намерила една такава колежка). Всичко това звучи трудно, но с оглед на изминалите почти две години съм уверена, че вървя в правилната посока.

Моите източници на информация

В днешно време всичко може да бъде източник на вдъхновение, има десетки сайтове и страници за интериорен дизайн - и професионален, и любителски. Когато става въпрос за качествена и точна професионална информация, винаги се обръщам към dibla.com и architecturaldigest.com. Тук е моментът да вметна, че dibla.com е чудесна българска платформа за дизайн, която свърза клиенти с дизайнери, публикува актуални новини от сферата, следи изкъсо развитието на дизайна в България и какво ли още не. Аrchitectural digest е изключително известен сайт, така че се съмнявам, че има нужда от представяне.

Търсени умения

- Пространствено мислене

- Техническа подготовка

- Естетически усет

- Владеене на софтуери като AutoCAD, 3DSMax, Vray, Sketchup

- Отлични комуникативни умения

- Организираност

- Мотивация за постоянно развитие.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jjr47491524 avatar :-|
    Златан Дапчев
    • - 1

    http://www.interiordesigner.bg

    Нередност?
  • 3
    trendoffice avatar :-|
    Trendoffice

    Преди да овладее програмите за проектиране един добър интериорен дизайнер трябва да научи какво значи хармония и баланс, да познава материалите и изискванията за безопасност, да придобие познания за правилата и изискванията проектиране и т.н. ... Другото е декорация.

    Нередност?
Нов коментар