Анализ | Иран подаде спасителен пояс на Нетаняху

Израелският премиер до този момент бе критикуван заради Газа, но директната атака на Техеран сега затруднява съюзниците му да ограничат своята подкрепа

Нетаняху сега разполага с нови доводи да представи войната в Газа като борба за национално оцеляване срещу добре въоръжения геостратегически враг
Нетаняху сега разполага с нови доводи да представи войната в Газа като борба за национално оцеляване срещу добре въоръжения геостратегически враг
Нетаняху сега разполага с нови доводи да представи войната в Газа като борба за национално оцеляване срещу добре въоръжения геостратегически враг    ©  Reuters
Нетаняху сега разполага с нови доводи да представи войната в Газа като борба за национално оцеляване срещу добре въоръжения геостратегически враг    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джейми Дитмър, редактор мнения,

Гейбриъл Гавин, репортер в Брюксел, и

Крисчън Оливър, директор новини, в анализ за европейския Рolitico.

Иран вече не е само виртуално плашило. И това е добре дошло за израелския премиер Бенямин Нетаняху, който сега може да обърне атаката на Техеран с дронове и ракети в своя политическа полза, докато продължава войната си в Газа и евентуално в Ливан.

Нетаняху отдавна е възприеман с насмешка, когато съзира дългата ръка на моллите в почти всяка заплаха за сигурността на Израел. И често е обвиняван, че преувеличава риска от директно нападение от страна на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Сега израелският премиер може да твърди, че маските най-после са паднали и че истинският враг е ясен, след като безпрецедентната атака на ислямската република пресече това, което от десетилетия бе немислима червена линия. За първи път Иран предприе директно нападение срещу еврейската държава.

Тази нова динамика до голяма степен подсилва позициите на Нетаняху в подсигуряването на международна военна подкрепа и му позволява да продължи с кампанията си срещу подкрепяната от Иран групировка "Хамас" в Газа, а след това и срещу ливанската "Хизбула", която е друго иранско прокси. Израелският премиер сега разполага с нови доводи да представи войната в Газа като борба за национално оцеляване срещу добре въоръжения геостратегически враг - ислямски фундаменталисти, искащи да се сдобият с ядрено оръжие.

Иран трудно можеше да се прояви в по-подходящо време, като подаде спасителен пояс на Нетаняху точно когато международното търпение към израелския премиер висеше на косъм. Заради огромния брой цивилни жертви в Газа дори американският президент Джо Байдън разкритикува начина, по който Израел действа в ивицата.

Иран трудно можеше да се прояви в по-подходящо време, като подаде спасителен пояс на Нетаняху.

Сега изглежда, че Техеран е напът да откачи Нетаняху от кукичката. Нощната атака направи подкрепата за Израел почти неизбежна. Подкрепата на Байдън за Израел вече е "желязна", британският премиер Риши Сунак обяви, че Великобритания "ще продължи да защитава сигурността на Израел". Франция и Великобритания - двете европейски ядрени сили на НАТО, участваха в отбраната срещу иранските бомбардировки. В САЩ членове на Конгреса и от двете партии искат допълнителната международна помощ за Израел да бъде одобрена час по-скоро.

Яков Амидрор, бивш съветник по националната сигурност на Нетаняху, е на мнение, че Техеран е дал на Нетаняху златна възможност. "Бяха му дадени две добри опции, а това рядко се случва. Той може или да тръгне към отсичане на главата на октопода, който е Иран, като твърди, че разполага с легитимността да го направи. Или може да каже на американците: Разбираме, че вие не искате ние да ескалираме ситуацията с Техеран, и сме готови да направим този компромис, но искаме в замяна САЩ да дадат на Израел цялата необходима помощ за унищожаването на военните мощности на "Хамас" в Газа", посочва Амидрор.

Първата опция - директна атака по Иран, ще бъде огромно начинание само за Израел, а САЩ вече дадоха да се разбере, че искат да избегнат тази ескалация. Макар вътрешната подкрепа за иранския режим да е крехка, една директна атака може да рискува нарастването и затягането на патриотизма, който е дълбоко вкоренен.

Иран представя своята провалена атака срещу Израел като калибриран контраудар и казва, че с това се изчерпва необходимостта на ислямската република от отмъщение след смъртоносното нападение срещу нейното консулство в Дамаск по-рано този месец. Атаката нанесе слаби поражения на израелска военновъздушна база и Техеран заяви, че сега нещата са "танто за танто". Иранското твърдение, че дроновете и ракетите са били прецизно настроено послание, а целта им не е била да предизвикат тежки щети, не хваща вярата на Израел, но може да има добри стратегически причини Тел Авив да играе в тази постановка.

"Това не беше символична атака от Иран, а голяма атака", коментира Чарлз Фрейлич, бивш израелски съветник по националната сигурност. Но допълва, че това не прави директния отговор неизбежен: "При нормални условия Израел щеше да отговори на атака от този вид и мащаб. Но в този случай Израел може да спази американските предпочитания, което определено е против някои от фундаменталните принципи на израелската стратегия за национална сигурност."

Израелски правителствен представител обаче заявява пред Politico, че ще има отговор, като допълва, че ще бъде съобразен така, че да се избегне пълномащабна близкоизточна война. В резултат сега се увеличава възможността израелската реакция да бъде усетена по-близо до дома - като продължаващите атаки на палестинска територия и вероятно повече действия в Ливан.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 6

    Подобни текстове разчитат на късата памет на улицата.

    На 1 април израелски изтребители Ф-35 от над незаконно окупираните от Израел сирийски Голански Възвишения изстреляха ракети въздух-земя с които унищожиха сградата на иранското дипломатическо консулство в Дамаск, убивайки 13 души, от които седем висши ирански военни.
    Този акт е форма на международен тероризъм и в абсурдно незачитане на Виенската конвенция за дипломатическите отношения (1961), според която сградите и територията на дипломатическите представителства са суверенна територия на страната, която представляват. Т.е. израелските ВВС са нанесли военно поражение по иранска територия, убивайки ирански граждани.

    Иран се позовава при вчерашния си удар срещу Израел на правото на самоотбрана, съгласно чл.51 от Устава на ООН.
    На какъв текст от международно правен документ се основава Израел в своята агресия?

    Биби Нетаняху от десетилетие е разследван по три дела за корупция и злоупотреба с власт, които са в съдебна фаза пред Върховния съд. Единствено имунитетът на премиер го отърва досега да го водят с белезници пред съдебния състав.
    А единственият начин Нетаняху да избетне това и да остане министър-председател, крепян от крехко мнозинство в Кнесета, е да мобилизира надпартийна (националистическа) подкрепа.
    Как? Чрез въвличане на страната във военни действия и внушаване на евреите, че без него са загубени - справка историята с прабабите и прадядовците им.
    Разбира се, като велитик политик Биби е съвсем наясно, че сам Израел няма как да удържи на международния пресинг без подкрепата на Вашингтон, в много па-малка степен на Лондон и на нестройната масовка на ЕС, защото след Ирландия и Испания се присъедини към групата на страните, които ще внесат в ООН предложение за приемане в организацията на Палестина.

    Демократите не се нуждаят от нова война половин година преди изборите, които и така, и така ще загубят, но мощното еврейско лоби в САЩ не се интересува от политически сметки и им диктува своя дневен ред.

    Така че Биби е така смел, защото може да каже на всеки, който му се изпрачи на пътя: "Само погледни баткото зад мен..."

    Та в този смисъл е прекалено наивно да се смята, че отвъщайки на агресията на евреите Иран е продал индулгенция на Биби.
    Той си я има по подразбиране. ОТ САЩ.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 4

    P.S. Един изключително добър анализ на дипломата Симеон Николов от Българско дипломатическо дружество, който ни дава самочувствие, че има български експерти във външните отношения, пред които репортери като горните изглеждат нелепо със заключенията си:

    https://expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2805 :2024-04-14-13-47-57&catid=16&Itemid=35

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#2] от "masay":

    Докторе, нападението над посолство било акт на агресия или тероризъм, казваш. Така си е. Отговори ми обаче на въпроса: какво беше нападението над Израел на 07.10 миналата година??? Разнос на банички и пирожки може би?

    Нередност?
  • 6
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 2

    Наистина, погледнато отстрани изглежда сякаш Иран се явява "спасител" на Нетаняху и го циментира на власт.

    Изглежда сякаш Иран прави голяма глупост. Но дали е така наистина?

    Мисля си, че подобно развитие на събитията е предвидено от аятоласите. Нетаняху е одиозна личност, силно корумпиран и недолюбван в САЩ и Европа. Ако не е премиер, трябва да ходи в затвора.

    Дали целта на брадатите дядовци в Техеран не е именно да поддържа хаоса и раздора между фракциите в израелското правителство, и по-широкия разлом в обществото, който го прави неспособно да се обедини около една партия и да излъчи стабилен кабинет?

    Нередност?
  • 7
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 1

    Вашингтон ще принуди Израел към мир почти както Москва принуждава към същото Киив. САЩ и РФ не искат да воюват. И не искат да воюват заради чужди комплекси за малоценност/величие.

    Нередност?
Нов коментар