🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изолирани от Запада, Русия и Китай демонстрираха по-голямо сближаване

Си Цзинпин подкрепя позицията на Путин срещу разширяването на НАТО

Въпреки демонстрацията на единство Путин и Си внимателно заобиколиха области, където техните интереси не са напълно съгласувани
Въпреки демонстрацията на единство Путин и Си внимателно заобиколиха области, където техните интереси не са напълно съгласувани
Въпреки демонстрацията на единство Путин и Си внимателно заобиколиха области, където техните интереси не са напълно съгласувани    ©  Reuters
Въпреки демонстрацията на единство Путин и Си внимателно заобиколиха области, където техните интереси не са напълно съгласувани    ©  Reuters

Владимир Путин и Си Цзинпин се обединиха срещу САЩ и техните съюзници по ключови въпроси за сигурността и обявиха, че "няма забранени зони" в приятелството между Русия и Китай. На първата си лична среща от повече от две години в петък Путин и Си заявиха в съвместно изявление, че Китай "се отнася с разбиране и подкрепя" искането на Русия за обвързващи гаранции за сигурност от САЩ и НАТО в противопоставянето на Украйна и подкрепя Москва в противопоставянето й на разширяването на западния военен съюз.

Русия от своя страна подкрепи политиката на Китай относно Тайван, заявявайки, че се противопоставя на тайванската независимост "под всякаква форма". Двете страни също така обявиха, че са "сериозно загрижени" за партньорството за сигурност на споразумението AUKUS, договорено между САЩ, Австралия и Великобритания, предупреждавайки за риска от надпревара във въоръжаването в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Срещата на върха, продължила почти четири часа в Пекин, беше знак на солидарност точно преди откриването на Зимните олимпийски игри, а руският лидер използва случая, за да ухажва все по-мощния си съсед.

Разговорът на четири очи между двамата дългогодишни авторитарни лидери се състоя на фона на предупрежденията от САЩ и Европа за налагане на тежки санкции, ако Русия нахлуе в съседна Украйна. С нарастващите политически, военни и икономически търкания между Китай и САЩ и Москва, и Пекин виждат предимство в сближаването на световната сцена, отбелязва Bloomberg.

Скоростно сближаване

Тъй като Западът се противопоставя на струпването на руски войски по границата с Украйна и отношението на Китай към уйгурите в Синдзян, Путин и Си формират единен фронт. Те затвърдиха и двустранните връзки с множество споразумения, включително нова сделка за доставка на руски газ. Докато Китай сигнализира, че подкрепя Русия в нейното противопоставяне със САЩ и НАТО през последните дни, съвместното изявление отива много по-далеч. "Това е първият път, когато Пекин изрично се противопостави на разширяването на НАТО", казва пред Financial Times Александър Габуев, експерт по отношенията между Русия и Китай в Московския център "Карнеги". Си е обявил, че Китай и Русия ще подкрепят взаимно суверенитета и интересите си, като същевременно ще се справят с външна намеса и заплахи за регионалната сигурност, според китайските държавни медии.

Нападайки САЩ, изявлението от над 5000 думи критикува опитите на "определени държави да наложат свои собствени "демократични стандарти" на други страни". Двете страни заявиха, че са "сериозно загрижени" за пакта за сигурност AUKUS, постигнат между Австралия, Великобритания и САЩ миналата година. Те също така обещаха да "увеличат сътрудничеството" за противодействие на опитите на външни сили да подкопаят сигурността и да се намесят "под всякакъв предлог".

Си Цзинпин потвърди подкрепата си за предложенията на Москва за разработване на правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа, каза руският външен министър Сергей Лавров пред репортери в Пекин в петък. "Съвместното изявление извежда китайско-руското споразумение до нивото на общ фронт за отблъскване на натиска на САЩ върху Русия и Китай в Европа, Азия и в световен мащаб. Важна еволюция на вече близките отношения", написа в Twitter Дмитрий Тренин, директор на Московския център "Карнеги".

Задълбочаващите се връзки между двамата авторитарни лидери се превръщат в стратегическо предизвикателство за президента на САЩ Джо Байдън, който се стреми да съсредоточи управлението си върху геополитическата конкуренция с Китай. Въпреки че Китай не призна анексирането на Крим от Путин през 2014 г. и призова всички страни да проявят сдържаност в настоящата криза около Украйна, външният министър Уан И е заявил на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен в телефонен разговор миналата седмица, че опасенията на Русия за нейната сигурност трябва да бъдат взети насериозно.

Руският газов гигант "Газпром" подписа споразумение с China National Petroleum Corp. за увеличаване на доставките за страната, която е най-големият потребител на енергия в света. Освен това най-големият производител на петрол в Русия - "Роснефт", постигна споразумение с CNPC да достави 100 млн. барела петрол през Казахстан в рамките на 10 години. Китай вече е най-големият търговски партньор на Русия и търговията скочи с една трета до рекордните 140 млрд. долара миналата година, движена от нарастващото потребление на енергия и цените на суровините. Китайският президент предложи на Путин да се стремят да повишат двустранния стокообмен до 250 млрд. долара.

Сътрудничеството се разширява и към високотехнологични области като аерокосмическата. На годишната си пресконференция през декември Путин подчерта съвместната разработка на модерни оръжия, включително самолети и хеликоптери, както и сътрудничеството в Космоса, където Русия и Китай планират да построят изследователска станция на Луната.

Разривът между Русия и Запада кара Москва да "ускори сътрудничеството" с Пекин, по-специално във високотехнологични сфери, застрашени от санкции, казва пред Bloomberg Анастасия Пятачкова, експерт от Висшето училище по икономика в Москва.

Какво прикрива дружелюбието между двамата

Въпреки демонстрацията на единство Путин и Си внимателно заобиколиха области, където техните интереси не са напълно съгласувани. Докато руските официални лица говорят за създаване на по-официален съюз за сигурност, Китай продължава да омаловажава перспективата и неговият договор за сигурност със Северна Корея остава единственият такъв пакт. Всяка конфронтация между Русия и Запада също така би довела до рискове за зависимата от търговията икономика на Китай в една чувствителна политическа година за Си. Китайският външен министър каза през декември, че създаването на безопасна и стабилна глобална среда за партийния конгрес, на който се очаква Си Цзинпин да си осигури трети мандат на управление, ще е неговият основен фокус през 2022 г. Китай призова всички страни да спазват олимпийско примирие, докато в Пекин се провеждат зимните олимпийски игри и параолимпийските следващия месец. Русия одобри този ход, но Путин преди е пренебрегвал подобни предложения - през 2008 г. войната между Русия и Грузия започна в деня на откриването на Летните олимпийски игри в Пекин.

Съществува и риск Русия да стане прекалено зависима от своя голям съсед и статутът й да бъде сведен до доставчик на енергия и суровини за далеч по-мощната икономика на Китай. "Дисбалансът в икономическата мощ може да създаде определени трудности за двустранното сътрудничество, в случай че Китай в даден момент престане да възприема Русия като партньор със специален статут и се опита да окаже натиск върху нея", смята Пятачкова.

Изявлението на двамата лидери не споменава Украйна, Южнокитайско море или границата на Китай с Индия. Украйна е труден въпрос за Китай, защото териториалната цялост е един от ключовите принципи на външната политика на Пекин. За Русия подкрепата на оспорваните претенции на Китай в Южнокитайско море би изложила на риск връзките на Москва с други азиатски държави като Виетнам. Граничният спор между Китай и Индия е проблематичен, защото Москва се стреми да засили отношенията си и с Ню Делхи.

САЩ и много западни страни отказаха да изпратят официални лица на игрите заради нарушенията на човешките права от страна на Китай в Синдзян, където бяха интернирани повече от 1 млн. уйгури, и репресиите на Пекин в Хонконг. Това е в рязък контраст с приблизително 80-те държавни лидери и кралски особи на летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г., включително тогавашния президент на САЩ Джордж Буш.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qno19646691 avatar :-|
    qno19646691
    • - 1
    • + 4

    Как може да "изолираш" половината свят? Звучи абсурдно във всеки един смисъл.

    Нередност?
  • 2
    samoedin avatar :-P
    samoedin
    • - 5
    • + 4

    " Китай вече е най-големият търговски партньор на Русия и търговията скочи с една трета до рекордните 140 млрд. долара миналата година"


    То май Китай да не се окаже единствения голям търговски партньори на Русия, след като ЕС и САЩ категорично застанаха зад Украйна !

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "qno19646691":

    Твърдението за "изолирането" ми припомни стария виц за степените на пиянство, като една от върховите е, когато, клатейки се, се облегнеш на уличен стълб и след като го обиколиш един-два пъти, опирайки се на него с раце, викнеш: Помощ! Зазидан съм!

    Е, това представлява прогласената тук проамериканска реакция на руско-китайското Съвместно заявление за международните отношения - забележете! - в НОВАТА ЕПОХА...

    Ето линк към документа, който си струва да се чете в цялост, а не в тенденциозен преразказ:
    https://colonelcassad.livejournal.com/7428041.html

    В обемния документ пунктуално са изброени стратегическите единомислия на Русия и Китай, неприкрито насочени срещу западащия хегемонизъм на САЩ в трите му проявления:
    - идеологическо - с налагането на своето разбиране на света и ценностите му;
    - икономическо - със санкционния диктат срещу противниците му;
    - военно - с агресиращите стари и нови военни съюзи около САЩ.

    Това е пътната карта за изтласкването на диктата на отмиращия хегемон и заробващата му фиксация над международните отношения и навлизането им в нов етап. Без съобразяване с неговото мнение.

    И като чета тук опорките, че Китай неминуемо ще погълне "бензиностанцията" Русия, за неминуемите им противоречия и т.н. се чудя така ли в ония години Фьолкише беобахтер е описвал създаването на Антихитлеристката коалиция? Няма начин да не са писали, че западните демокрации са се продали на комунистите, или че Сталин е измамил болния Рузвелт, или за еврейски заговор... А всъщност са били пределно наясно, че срещу нацизма се изправя непреодолима сила. Но как да го признаеш на пушечното месо, което трябва да разсипе кръвта и червата си по земята за оцеляването на хегемона?

    Всъщност - за щастие - никой не помни пропагандните опорки, на които са се облягали Гьобелс и другарите му, докато са опитвали да неглижират смъртоносния за нацизма съюз.

    Защото резултатът нулира пропагандното писане.
    Винаги!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    P.S. И както винаги в приличните медии трябва да присъства и другата гл.т. В случая тази на Александър Дугин:
    https://www.geopolitica.ru/article/poslednyaya-shvatka-atlantizma-i-evraziystva

    P.S.2 Google translate се справя.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    P.S.3 И още едно различно от мнението на Кирил. Това на Димитри Саймс, президент, издател и главен изпълнителен директор на The National Interest:
    https://nationalinterest.org/feature/why-biden-should-give-diplomacy-russia-chance-200390

    P.S.4 Недоумявам защо е по-лесно да откриеш мнение, противно на разказваните тук, отколкото съпътстващи им? Или може би не посягам към другите войнстващи неолиберални газети?

    Нередност?
Нов коментар