🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вяра Чангърова, Business Adviser & Change Agent | Infrastructure and Specialized Vertical Solutions: Fujitsu прави важна стъпка в модернизирането на сегмента хроматография

като предлага на пазара решение, базирано на изкуствен интелект, способно да ускори хроматографските анализи до пет пъти и да елиминира човешките грешки

Вяра Чангърова, Business Adviser & Change Agent | Infrastructure and Specialized Vertical Solutions: Fujitsu прави важна стъпка в модернизирането на сегмента хроматография
Вяра Чангърова, Business Adviser & Change Agent | Infrastructure and Specialized Vertical Solutions: Fujitsu прави важна стъпка в модернизирането на сегмента хроматография
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво представлява хроматографският анализ в здравеопазването и с какво е важен той за пациентите, лекарите и фармацевтичната индустрия?

Значителен сегмент от лабораторните анализи зависи от хроматографията, метод, усъвършенстван през 60-те години на миналия век, за разделяне и анализ на химични вещества и остатъци в смеси. В здравеопазването хроматографията е с широк спектър на приложение, както в рутинната клинична диагностика, така и в академични и клинични проучвания. Основните предизвикателства, пред които са

изправени хроматографските лаборатории, са ръчната обработка на анализите и дългият срок за това, както и кратката времева рамка, необходима за получаване на резултати, особено в токсикологията. Точността на резултатите и времето, за което са готови, са с много голяма важност за пациенти, лекари и всички останали участници по веригата. Във фармацевтичната индустрия този анализ е важен при стандартите за качество на лекарствата и при идентифициране на фалшиви фармацевтични продукти.

Хроматография при поискване или придобилото гражданственост у нас понятие on Demand - какво означава името на последната ви иновация и какъв е приносът за потребителите на Fujitsu? Кои нови потребности покривате в здравния сектор и какво показват анализите ви към момента - за повишаване на ефективност, качество и обсег?

Fujitsu Chromatography On Demand (COD) е решение, предназначено за нуждите на лаборатории, които използват системи за масспектрометрия и хроматография. То работи с всякакъв вид оборудване на различни производители, анализира данните и предоставя резултати и оперативна статистика за възможно най-кратко време.

Fujitsu COD генерира множество предимства:

- Високоскоростната производителност, предоставена от изкуствения интелект, намалява средното време за получаване на резултати до пет пъти. Процесът на хроматографски анализ е толкова по-бърз, защото вместо да наблюдавате 400 молекули, вие проследявате само тези, които представляват интерес за вас.

- Решението ограничава човешкия фактор при анализа и интерпретацията на необработени данни, генерирани от машините, и намалява грешките. Това означава повишена ефективност за бенефициентите и намаляване на разходите, свързани с операциите по лабораторни анализи.

- Fujitsu COD дигитализира ръчната работа чрез AI, постига оптимизация на разходите, позволява автоматично отчитане и дава възможност за отдалечена работа.

- Fujitsu предлага възможност за безплатно тестване преди покупка. Така потенциалните потребители могат да се убедят във функционалностите на решението и могат директно да наблюдават генерираната от него добавена стойност, както и хоризонта на възвръщаемост на инвестициите.

Как точно се използва изкуственият интелект в тази висока технология - бихте ли ни дали примери от лабораторните изследвания в лечебните заведения например и от фармацевтичния сектор?

В момента лабораториите събират проби от целевите вещества, етикетират ги и ги обработват с помощта на хроматографски машини. В края на анализа тези устройства доставят необработени данни в специфични формати (MassLynx, ChemStation, Xcalibur, LabSolutions и др.), които трябва да бъдат анализирани и интерпретирани. Тази дейност обаче изисква опит и напреднали познания, отнема много време и може да доведе до грешки.

Fujitsu COD се намесва точно на това ниво, като взема данните и ги анализира с помощта на изкуствен интелект. Благодарение на високата скорост за обработка резултатите се получават бързо и се доставят на бенефициентите под формата на отчети, статистики и анализи. Тази информация изисква само валидиране и потенциални проверки на качеството от лабораторни специалисти. Освен това резултатите могат лесно да се споделят между потребителите, включително за получаване на вторични мнения.

Решението може да има интерфейс, внедрен директно на сайта на бенефициента или достъпен в облака през интернет. Лабораториите имат унифицирана работна среда, дори ако притежават оборудване от различни производители, а резултатите ще бъдат достъпни от всяко място в дългосрочен план. Лабораториите могат да използват решението независимо от типа или марката на хроматографа/спектрографа, който притежават (Shimadzu, Bruker, Waters, Agilent, Jeol, Thermo Fisher, Sciex и т.н.). По желание на клиента решението може да бъде интегрирано и с други производители.

Във фармацевтичния сектор Fujitsu COD може да играе съществена роля при анализирането на активни фармацевтични съставки, за да отговарят на формулите и да гарантират стандартите за качество на лекарствата. Решението осигурява достъп до данни в реално време и може да се използва за непрекъснат мониторинг на състава на фармацевтичните продукти и корекции на производството. Освен това решението на Fujitsu може да се използва за идентифициране на фалшиви фармацевтични продукти.

Колко по-бързо и прецизно е хроматографското изследване благодарение на изкуствения интелект в хроматографията при поискване? Опишете ни работата на една лаборатория със и без внедряване на вашата технология Fujitsu COD.

Fujitsu COD значително редуцира времето за получаване на резултати при различни анализи на токсини, дози на стероиди или антидопингови анализи. Токсикологичният скрининг включва проверка на над 400 молекули, а решението на Fujitsu автоматично идентифицира и класифицира само молекулите, представляващи интерес за бенефициента. Това означава намаляване до 20 пъти на броя на молекулите, необходими за проверка, и следователно намаляване на времето за проверка на проба от 15 минути до само 3. За стероидни дози решението на Fujitsu намалява необходимото натоварване с до 70%.

Специалистите в лабораторията получават интуитивен работен инструмент с удобен и унифициран интерфейс. Получените анализи са лесни за достъп независимо от местоположението и могат да се споделят с други екипи, лаборатории или потребители. Изключително важно е, че Fujitsu COD не е ограничено от марката или вида на хроматографа, притежаван от бенефициента, като работи с повечето

марки, налични на пазара.

Какви са следващите стъпки на развитие на Fujitsu, които целят да правят здравния сектор по-достъпен за хората, и кога да ги очакваме в България?

Fujitsu предстои да представи на пазара в България едно ново решение, базирано на генеративен изкуствен интелект - Private GPT. Компанията се фокусира върху създаването на GPT, който е едновременно суверенен и защитен за данни, като в същото време е удобен за потребителите, давайки безпрецедентни предимства в ефективността, креативността и вземането на решения. Това решение е изградено върху собствената база данни на организацията и работи на място. Този подход позволява да се поддържат собствените данни, информация и знания актуални, както и възможността да се вземат много по-бързи и много по-точни решения.

Освен това Private GPT улеснява достъпа до правилните знания и информация на всеки в организацията и/или на външните потребители, в случай че се провизира слой за публичен достъп. Private GPT е пригодено да защити знанията и скритата стойност в една организация. В общност като здравния сектор това би довело до редица предимства при вземането на решения, повишаване на устойчивостта и спестяването на време, ресурси и разходи.

телефон за контакт: +359 88 615 26 53