🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проф. д-р Асен Дудов: Здравето ви е във вашите ръце, няма кой да ви заведе на лекар

Въпреки множество нови терапии срещу рак пациентите все още стигат до лечение късно

Проф. Асен Дудов
Проф. Асен Дудов
Проф. Асен Дудов    ©  Vasily Fedosenko
Проф. Асен Дудов    ©  Vasily Fedosenko
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Проф. д-р Асен Дудов, дм, е началник на Клиниката по медицинска онкология към "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост", медицински директор на лечебното заведение и председател на Българското онкологично научно дружество. Специализирал е в Saint John's College, University of Oxford, Великобритания; Institut Jules Bordet, Белгия; Thoraxklinik Heidelberg, Германия; Gustave Rossy Institute, Франция; San Francisco Comprehensive Cancer Center, САЩ; Harvard Medical School, САЩ; Massachussetts General Hospital, САЩ; MD Anderson Cancer Center, САЩ. Проф. Дудов е член на Европейската организация за изследване и лечение на рака (EORTC); Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO); Европейската организация за изследване и лечение на невроендокринни тумори (ENETS); Американската асоциация за изследване на рака (AACR). Интересите му са насочени към терапия на солидни тумори и в частност подходи за преодоляване на лекарствената резистентност. Специалист е и в областта на прицелната терапия на рака на млечната жлеза, невроендокринни тумори на дебелото и правото черво, бъбрека и простатата.

Как се справяте с вълната нелекувани пациенти след пандемията? Продължавате ли да се срещате с късно диагностицирани и трудни за лечение пациенти, какъв е техният профил?

За съжаление броят на пациентите значително се увеличи в последната около една година, което, от една страна, е резултат от забавеното диагностициране след COVID перипетиите, които преживяхме, но ми прави впечатление, че има и допълнителна вълна от забавени в диагнозата си пациенти поради на практика напълно липсващия път на пациента в страната. Такива пациенти са основно тези с тумори на белия дроб, защото те по принцип дават късно симптоматика, изискват поне провеждането на компютърна томография, но често пъти остават само до обикновена рентгенова снимка, която дава късна и неточна информация.

В същото време се забавят и пациентки с тумори на яйчниците, които също изискват по-специфична диагностика, пациенти с рак на млечната жлеза, което вече е абсурдно, защото все пак сме с толкова много възможности за диагностика и лечение. Там проблемът се оказва, че е по-скоро в получаването на резултатите от биопсичен материал, тъй като съвременната медицинска онкология изисква и наличието на допълнителна информация, която е свързана с имунохистохимията, рецепторния статус, BRCA1/2 мутационeн статус, Ki-67, разбира се, HER2 при всички тези жени с тумори на млечната жлеза, и отнема много време и обикаляне от лаборатория на лаборатория, понякога с недостатъчно качествени резултати. Така че, ако трябва да се обобщи популацията от болни, които ние посрещаме, от една страна, е все още с усложнени и напреднали болни заради COVID епидемията и други, които може би са вследствие на тази неблагоприятна организация на онкологичната помощ.

Профилът на пациентите, които се забавят за лечение, е много странен. Често пъти това са доста интелигентни хора, в активна възраст, ангажирани със сериозни професии и може би именно това е една от причините да не се обърнат към лекар за установяване на причините за техните оплаквания или пък да извършат своите профилактични прегледи. Всъщност хората трябва да разберат, и мъже, и жени, че те държат в голяма степен своята съдба в ръцете си.

Мъжете трябва да ходят поне веднъж годишно, да дават за две минути венозна кръв за изследване на простатно-специфичен антиген, или PSA, за да се проверява вероятността за наличие на рак на простатата от 45- до 75-годишна възраст. Жените трябва да преглеждат млечните си жлези, като, разбира се, не само да бъдат подлагани на ехография, а да се провежда мамография, която е рентгеново изследване и което може да се прилага и при по-млади жени, ако има някакво съмнение по отношение на техните гърди. Разликата е там, че жените в по-млада възраст имат по-плътен паренхим, по-плътна тъкан на млечните жлези и често пъти рентгеновото изследване може да не даде достатъчно информация.

Трябва да се отбележи, че друга важна възможност, бих казал, една от най-информативните за изследване на двете млечни жлези и подмишници, това е провеждането на ядрено-магнитен резонанс. Това е най-безобидният метод на изследването, тъй като работи само с магнитно поле, в което трептят ядрата на клетките, и дава в пъти превъзхождащ обем информация спрямо изследването чрез рентген, наречено мамография. Магнитният резонанс е и средство на избор при проследяването на жени във висок риск, които имат сестра, или майка или дъщеря, които са били с рак на млечната жлеза, както и жените, които имат различни други заболявания на млечните жлези, които биха могли да маскират развитието на карцином и затова се налага прецизно изследване.

Другото, което могат да направят хората за себе си, това е да изследват дебелото си черво. Това важи и за двата пола, като поне през две години да провеждат колоноскопия и гастроскопия. Жените, разбира се, трябва да изследват маточната шийка чрез цитонамазка, изследване с микроскоп, който се нарича колпоскоп, и изследването за човешки папиломен вирус. Всъщност това са видовете рак, за които може да се направи профилактично изследване, и всеки трябва сам да поеме отговорността за това да проведе своите профилактични изследвания. При колегите общопрактикуващи лекари има сериозна сума, отделена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за такива изследвания, както и за изследването на простатно-специфичен антиген. И всички хора трябва да знаят, че е уместно да се възползват от тази възможност за покрито чрез касата изследване за тези най-чести форми на рак, за да получат ранна диагноза.

Разбира се, при хора, които са дългогодишни тежки пушачи или техни близки - брат, сестра, майка, баща, са имали рак на белия дроб, ако желаят, могат да се подложат на нискодозов скенер на гръден кош, който да покаже дали има наличие на някаква ранна форма на рак на белия дроб. За съжаление такава сертифицирана апаратура с необходимите лицензи не съществува навсякъде, тъй като тя не се заплаща, т.е. реимбурсира от страна на НЗОК. В нашата болница има такава, много пациенти ние активно насочваме, а и е радостно, че и доста търсят активно подобни изследвания.

Но въпреки тези възможности, които описах, за съжаление това забързано ежедневие, особено при по-ангажираните с работата си хора, води до едно забавяне и идването в късен стадий при онколозите. Всеки, който се съмнява за онкологично заболяване в тялото си, съветвам да се срещне с медицински онколог. Съвременното разбиране за биологията на злокачествените заболявания изисква първата среща да е именно с медицински онколог, който да подскаже най-точните изследвания, които да докажат или да отхвърлят някакво съмнение за раково заболяване. Разбира се, когато се открие такова заболяване, се тръгва към неговото лечение, ранно или късно, за щастие вече има много иновативни методи и иновативни лекарства, като само през тази година имаме 12 нови индикации или нови лекарствени продукти, които са свързани с лечението на болните със злокачествени заболявания.

Какви са иновациите в лечението на онкологични заболявания?

Това са нови възможности за лечение на рака на стомаха, това са възможности за лечение на рака на матката, на рака на жлъчните пътища. Искам да направя едно голямо разграничение между рак на панкреаса и рак на жлъчните пътища, тъй като тези нови възможности са насочени към жлъчните пътища. Имаме нови възможности при лечението на рака на уротела - това е този слой, който покрива пикочния мехур, уретерите и бъбречните легенчета. Все локализации на рака, които бяха много трудни, почти невъзможни за лечение или можехме с не особено голям ефект да прилагаме само възможностите на известната, конвенционалната химиотерапия. Сега вече имаме тези биологични лекарства, които позволяват по уникален механизъм да се постигне контрол и при тези локализации, но искам да направя и една много ясна уговорка, защото всеки ден се срещам с хора, които са дочули за подобно лечение, идват на консултации, интересуват се, искат да получат подобно лечение. Винаги едно такова биологично лечение се предхожда от търсенето на определени маркери, които ние наричаме биомаркери, т.е. едни невидими ключалки, които трябва да се потърсят в техния индивидуален тумор, за да се прецени дали той ще бъде податлив на някои от тези нови лечения или на индикациите на вече известни лекарства, които са показали изключителен ефект в лечението на рака. Тези невидими ключалки понякога се намират от нашите прекрасни колеги патолозите, а повечето от тях се търсят от другите колеги, с които ние имаме много пряка връзка. Това са генетиците. И е много важно какво точно ще поиска медицинският онколог, за да може да получи информация дали едно или друго съвременно лечение е приложимо при конкретния болен. Тоест ние имаме едно персонализиране на лечението на конкретния вид рак при дадения пациент. Тоест между рак на пикочния мехур при един болен и рак на пикочния мехур при друг болен понякога има огромни генетични разлики. И ако при един от тях е възможно лечение с тези най-съвременни лечения, при другия това да не е така. Тези изследвания в една част са покрити като плащане от фармацевтичните фирми, в друга част - от самите пациенти, но такава е ситуацията в момента. Ние нямаме реимбурсиране от здравната каса, всъщност и не всички страни в Европа имат реимбурсиране на биомаркерите, които показват кои биологични лечения са възможни или не. Това в известна степен представлява финансово бреме за пациентите, но по-скоро бреме представлява организацията, тъй като те трябва да обикалят с материалите в много лаборатории в България и понякога материалите се свършват, без да е получен краен резултат, и се налага нова биопсия. Ние предвиждахме в противораковия план да бъдат разработени механизми, с които да се избегне тази ситуация. Самите изисквания към подготовката на пробата, преди тя да отиде при генетиците, също не съществуват разписани някъде, но така или иначе вече става втора година, в която ние изработихме, предадохме антираковия план и получател на средства по него така е самото Министерство на здравеопазването. И то би трябвало да кандидатства и да получава средства по Плана за възстановяване и устойчивост, което към момента не се случва в обема на тези дейности, които са най-важни: превенцията, т.е. предпазването от рак и здравословния начин на живот, както и ваксинацията срещу човешки папиломен вирус на момичета и момчета, което би предпазило от много видове рак като туморите на главата и шията, ракът на маточната шийка, рак на пениса, някои други карциноми, които с HPV ваксинацията в много страни почти са почти отстранени и са голяма рядкост. Докато в България дори честотата им се увеличава, а те са много трудни за лечение и инвалидизират в голяма степен пациентите,

Тъкмо исках да ви попитам докъде стигна работата по антираковия план.

Както казах, ние сме единствената страна без скрининг и този скрининг би трябвало да бъде активиран по противораковия план, да се изискват средства не само за техника, а и техника за логистика, за уточняване на всички групи здраво поколение, здрава популация от хора, които трябва да преминат през това пресяване, или ако използваме чуждицата - скрининг, за да се намерят тези, които имат начални форми на болестта и биха се лекували най-успешно. Такъв скрининг има за млечна жлеза, за маточна шийка, за простатен карцином, дебело черво, а вече според Европейския противораков план навлиза от тази година и скринингът с нискодозов скенер при пациенти, които са високорискови за рак на белия дроб.

За съжаление има още много какво да се желае и активността от страна на Министерството на здравеопазването да е по-осезаема. Би трябвало онкологичните клиники и болници, които разполагат с пълния набор от лечебни възможности - лъчелечение, нуклеарна диагностика, оперативно-визуална диагностика, гастроентерологична диагностика, клинична лаборатория - да бъдат водещите в организацията си на работа чрез своите туморни бордове в установяването на това, което е най-нужно за страната.

Идеята е сега с дигитализацията на цялостния процес на здравеопазването, когато с един бутон ние получаваме информация за толкова много фактори за пациента и с процедура 5, която представлява онкологичната комисия, получаваме имената на пациента, стадия и хистологията, и биомаркерите, и това, с какво е лекуван. Ето тези неща трябва да се оптимизират и те да играят ролята на раков регистър, който е възложен на Националния център за обществено здраве и анализи. Всичко може да бъде контролирано, може те да екстраполират информация, но просто трябва да се знае, че тези източници съществуват. Информацията е налична в голяма степен, просто е необходима допълнителна дигитализация от хора, които наистина разбират от това. Просто трябва да се следват определени алгоритми и да се облегнем на опита на страни, които са около нас, например Австрия. Тя има прекрасни механизми, дигитални, удобни за ползване интерфейси. Но понеже говорим за рак и сме акцентирани върху него и върху иновациите, които за щастие ни се случват, аз искам отново да апелирам към всеки един български гражданин. Хора, знайте, здравето е във вашите ръце. Няма кой да дойде да ви хване за ръката, да ви заведе до личния лекар, да ви заведе на профилактичен преглед. Вземете здравето в своите ръце и поне направете тези профилактични прегледи, които биха могли да хванат рака в неговия ранен стадий, а ако имате някакво съмнение, което не може да се разсее директно, отидете в най-близкото онкологично лечебно заведение при медицински онколог, за да може той да ви насочи по най-благоприятния начин към най-достоверните за вашия случай изследвания и да се приеме или отхвърли някакво съмнение и оттам нататък да се изгради най-правилният индивидуален диагностичен и лечебен алгоритъм.

Материалът се публикува със съдействието на "АстраЗенека България" като част от образователната инициатива за ранна диагностика и превенция на ракови заболявания