🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация: Икономическата логика налага спешни промени в здравния сектор

Адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация: Икономическата логика налага спешни промени в здравния сектор
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация: Икономическата логика налага спешни промени в здравния сектор
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Адв. Свилена Димитрова е председател на Българската болнична асоциация (ББА). Тя е с над 22 години опит в корпоративното право и преговорите, а последните 12 години специализира и медицинско право. От 2015 г. до 2019 г. адв. Димитрова е заместник-председател на ББА, а през 2018 г. е председател на ЦСМ при Софийски районен съд и Софийски градски съд, член е на европейските правни мрежи ULN и GEMME.

В първата половина на 2024 г. отново на дневен ред е смяна на управлението в страната, както и в частност на Министерство на здравеопазването. В тази ситуация има ли решение за нерешените проблеми в здравния сектор?

Здравният сектор, без значение каква е политическата ситуация в страната, трябва да бъде приоритет на управляващите. Всички ние и като граждани, и като пациенти трябва да изискваме здравеопазването да се развива и да привлича повече инвестиции, като предлага все по-качествена услуга. От скорошно проучване на IQvia по инициатива на Български лекарски съюз стана ясно, че здравеопазването е сред топ 5 на работодателите в България. Необходимо е да си дадем сметка за сериозното икономическо въздействие на лечебните заведения в България и за това, че те имат право да участват пряко във вземането на решения за сектора, както и в преговорния процес за сключване на Националния рамков договор. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-добри решения ще се взимат в ползва на пациента.

Говорите за инвестиции и за повишаване на качеството, но откъде да дойдат още средства според вас?

Към момента политическата логика не предполага увеличаване на здравната вноска, която е все така закотвена на 8% от години. Но икономическата логика е категорична - нещо трябва да се промени в тази посока. Инфлацията в здравеопазването от началото на пандемията е около 20%. Цифрите говорят сами за себе си. Дисбалансът се допълва с малко под един милион здравно неосигурени лица и с това, че държавата не внася пълния размер на здравната осигуровка за определени категории служители. Вноската, която всеки от нас внася за здраве, е една от най-ниските в Европа. Трябва да променим това или да ползваме другата опция, която се е наложила и в Турция, и в много европейски държави - допълнително застраховане. Ще допълня само, че ако такава промяна не се планира, сигналите, които можем да очакваме в болничната помощ при тази политика на НЗОК с орязани бюджети и неясна визия в Националната здравна стратегия, ще бъдат все по-тревожни за пациентите.

По какви проекти работи Българска болнична асоциация в последната година?

Сред приоритетите на ББА винаги е било да работи за промяна на модела на здравеопазването, като направим системата по-модерна и достъпна за всички пациенти. Една от целите ни е чрез повече превенция и повишаване на здравната култура на населението да успеем да се доближим до световните стандарти в здравния сектор. В края на 2023 г. успяхме за поредна година заедно с фондация bCause и болници от ББА да осъществим прегледи на възрастни хора в отдалечени населени места. В момента сме концентрирали усилия заедно с Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания да откроим важността на един все по-остър здравен проблем, а именно хроничното бъбречно заболяване. Изключително сме удовлетворени, че имаме съмишленици в каузите ни и работим за създаването на едно по-добро здравеопазване.

Като стана въпрос за световни стандарти, има ли според вас условия в България да развиваме медицински туризъм?

Считам, че отдавна сме готови в определени специалности да предложим висококачествена услуга, която да привлича пациенти от други страни да се лекуват у нас. Това би се отразило положително както на имиджа на страната като цяло, така и ще спомогне за развитие на лечебните заведения. Българското здравеопазване има възможности да покаже висок стандарт и да се отличи с лесен достъп до медицински услуги и високо професионално ниво на специалистите. В същото време обаче трябва да работим и в обратна посока - да предоставяме достатъчно информация на българските пациенти, защото в много от случаите, когато се насочват да се лекуват в чужбина, всъщност успешно могат да направят това и у нас.