В Medical Dent лекарите работят фокусирано само по специалността си

Д-р Бранимир Кирилов, един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, основател на денталната клиника

Д-р Бранимир Кирилов, един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, основател на Medical Dent
Д-р Бранимир Кирилов, един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, основател на Medical Dent
Д-р Бранимир Кирилов, един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, основател на Medical Dent
Д-р Бранимир Кирилов, един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, основател на Medical Dent
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България, специализирана от 19 години в лечението с дентални импланти - Medical Dent.

Името му се свързва с изграждането, имиджа и развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика, а успешната му кариера се развива вече 25 години.

Като един от основоположниците на тази дисциплина в България днес зад гърба си той има повече от 19 хил. успешно поставени импланти и повече от 30 хил. благодарни пациенти по цял свят. Притежава множество отличия, член е на Българския зъболекарски съюз, ръководи първия учебен център по имплантология IFZI в България, преподава на свои бъдещи колеги и в момента.

Вече 19 години променяте съдби, като дарявате хората с красиви усмивки и ново самочувствие. По какви критерии трябва да избираме клиниката, на която да се доверим, когото решим, че искаме да променяме усмивката си?

За едно лечебно заведение са важни няколко неща - квалификацията на лекарите, апаратурата, оборудването и материалите, които се използват. Решаващи са и съществуващите работни процеси, как е организирана дейността и как взаимодействат помежду си различните специалисти. Това създава едно цялостно усещане за организираност в лечебното заведение. Съвременните технологии и апаратура от своя страна дават по-добри диагностични възможности, възможност за по-добро планиране и изпълнение на лечението. Материалите, които се използват, са също изключително важни за добрия краен резултат. Хигиената и стерилността са други важни фактори, които не трябва да се пренебрегват при избора на лечебно заведение. Към цялата тази съвкупност от изисквания към една клиника бих добавил и предразполагащата среда и комфортната атмосфера, за да се чувства пациентът спокоен по време на лечението му.

Д-р Кирилов, клиниката ви е известна като една от първите, събрала многопрофилни специалисти под един покрив. Когато говорим за естетична стоматология, с какво това улеснява пациентите?

Medical Dent все още е единствената клиника на българския пазар, в която лекарите работят фокусирано и ежедневно само една специалност. При нас всеки специалист работи само по специалността си. Фокусът в една дейност дава възможност на медицинския специалист да бъде на достатъчно добро ниво в специалността си. Така той навлиза в детайлите и проблематиката на това, което прави. Чисто мануално, тъй като работата ни е свързана с фина моторика, е много важно дейностите да бъдат разпределени правилно - например винаги разделям операциите си на меки тъкани и тези на кост в различни дни. Моториката за поставяне на имплант е една, а за ретиниране на мъдрец - друга. Не смесвам тези дейности, за да мога прецизно да настроя моториката си за всяка от тях. В този смисъл, ако един специалист работи всеки ден фасети, той е настроил въпросната моторика в тази посока. Ако се налага да се пренастройва от една дейност в друга, това не би дало оптимален резултат. В крайна сметка човек го лекува ръката на някого. Всяко оперативно лечение зависи от фината моторика на лекаря. Понякога хората лесно се подмамват с различни маркетингови трикове, но те не гарантират добрата фина моторика на специалиста, който ще ги лекува. В Medical Dent пациентите могат да са спокойни, че специалистът, който ги лекува, е с безупречно настроена фина моторика, точно поради тази специализираност на всеки от лекарите при нас.

Що се отнася за това, че при едно лечение пациентът може да открие всички специалисти, необходими за лечението му, под един покрив, това улеснява процеса изключително много. Цялата координация се поема от нас, всеки пациент има досие и ние носим отговорност за правилното и гладко протичане на лечението от началото до самия му край.

Тук държа да уточня, че съвременната стоматология, независимо за кой дял от нея говорим, е естетична. Тоест крайният резултат, без значение какво е лечението, трябва да бъде естетичен.

Можем ли да твърдим, че вече в България се предлага естетична стоматология на световно ниво? Необходимо ли е да отидем в чужбина, за да намерим добро качество на услугата?

В България може да намерим изключително високо качество на услугата в областта на денталната медицина. Много ясно искам да разгранича развитието на денталната медицина от медицината като цяло. Съпоставяйки парите, платени от българи за лечение в чужбина и тези, влезли от чужденци, които се лекуват в България, смея да твърдя, че в българската икономика влизат пари от здравен туризъм през лекарите по дентална медицина с положителен знак.

Какви съвременни методи за естетична корекция на усмивката предлагате вMedicalDent?

Предлагаме всички съвременни методи за естетична корекция на усмивката, като се започне от диагностика, планиране и се стигне до завършване на лечението. Работим с най-съвременните технологии, а процесът на работа е абсолютно дигитализиран. Постоянно следим новостите и инвестираме в тях ежегодно. През тази година една от тези новости е дигиталната лицева дъга, чрез която ще имаме възможност дигитално да планираме и правилната захапка.

Какви са тенденциите в естетичната стоматология и как успявате да сте в крак с всички новости на пазара?

В моята кариера проследих, че в естетичната стоматология много детайли, които дават възможност да бъдат постигнати естетични резултати, са описани ясно и точно, така че тя се превръща все повече в математическо правило как може една усмивка да изглежда добре. Резултатите, които можем да постигнем днес, нямат нищо общо с тези, които постигахме преди 10 години. Все по-ясните протоколи на работа и наборът от материали дават възможност чрез минимални намеси да постигнем оптимален резултат. Тенденциите са за минимална инвазия, такъв е бил винаги и нашият стремеж в Medical Dent.

Можем ли лесно и бързо да се сдобием с мечтаната усмивка, или независимо от съвременните технологии и методи на работа това е процес, който изисква определено време?

Все повече забелязвам тенденцията, особено сред по-младите пациенти, за стремеж към бърз резултат. Когато един зъб се нуждае от ортодонтско лечение, те предпочитат той да бъде изпилен и на него да бъде поставена фасета, за да се постигне естетичен резултат, независимо колко травматично е това за зъба. Това действие ще дава своите негативни последствия години след това, тъй като по този начин нарушаваме много целостта на зъба. Търпението и последователността са пътят към добрия резултат. Съвременното ортодонтско лечение дава много възможности да бъде постигнат желаният резултат сравнително бързо и съчетан с поставянето на фасети след това, той да е много по-дълготраен.

Моят апел към пациентите е да имат търпението и волята да постигнат добрия резултат. Както не можем да се сдобием бързо и лесно с хубаво, добре оформено и стегнато тяло, така и пътят към красивата и здрава усмивка изисква определени усилия - усилия да постигнем резултат и той да бъде поддържан. С последователност от страна на пациента красивата усмивка е лесно постижима!

Как съвременните технологии променят крайния резултат при естетичната стоматология?

Съвременните технологии променят крайния резултат чрез много добро взаимодействие между зъболекар, зъботехник и технология. Това, което ни дава технологията, е, че докато зъботехникът и зъболекарят избират подходящата форма зъби за конкретното лице и усмивка, един компютър работи с база данни от десетки хиляди форми. Разбира се, зъболекарят трябва да може да борави правилно с тази технология, за да направи прецизен избор. Наличието на модерни технологии, тяхното познаване и добрата екипна работа дават оптималния резултат.

Разбрахме, че избелването на зъбите е процедура, която сте изнесли в самостоятелна клиника, която се занимава само с тази манипулация и почистване на зъбите. Разкажете ни повече за този иновативен подход и с какво това повишава качеството на услугата.

Създаването на Dental Care Center беше мотивирано от желанието ни да дадем възможност на пациентите да посетят лечебно заведение, където екипът е фокусиран само и единствено върху първичната профилактика. Това означава, че там се работи върху това да се предотврати заболяването. В Medical Dent лекуваме вторична и третична профилактика или заболяването и неговите усложнения и точно заради това решихме да създадем клиника, в която пациентите да имат възможност да поддържат постигнатия резултат след лечение, както и да предотвратяват възникването на проблем със зъбите и венците чрез редовна профилактична грижа. Тук предлагаме и козметичната процедура избелване на зъбите - клинично и в домашни условия, в зависимост от личните предпочитания на пациента.