🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сигурна цена на тока дори по време на енергийната криза

С договорите за електроенергия от ТОКИ компаниите могат да ограничат риска от движението на борсовите цени

Сигурна цена на тока дори по време на енергийната криза
Сигурна цена на тока дори по време на енергийната криза

Поскъпването на електроенергията през последните месеци със сигурност е едно от основните притеснения на фирмите. Прогнозите са, че пазарът няма да се успокои поне до пролетта на следващата година, което прави бизнес средата изключително несигурна. Но докато на външните фактори като цената на природния газ и CO2 емисиите трудно може да се влияе, българските компании биха могли да потърсят такива опции за снабдяване с ток, които да им гарантират поне краткосрочна сигурност за разходите.

Много голяма част от българските компании (около 40% по данни на Министерството на енергетиката към началото на октомври) все още не са сключили договор с избран от тях търговец на ток, въпреки че трябваше да са направили това още преди 1 юли. И по тази причина сега се снабдяват от доставчик от последна инстанция, чиито цени са най-високите на пазара.

Какви са възможностите

Всички тези бизнеси, които в Смолян и региона са повече от средното за страната, могат веднага да потърсят оферти от търговците на ток и да сключат договор. Иновативната компания ТОКИ (www.toki.bg) например е разработила решения специално за нуждите на различни бизнес клиенти и предлага гъвкави планове за всеки потребител. Всички те са със значително по-ниски тарифи от тази, която получават фирмите от доставчиците от последна инстанция. Но има и други ползи.

ТОКИ предлага и Свободен план, при който цената е фиксирана и може да се променя веднъж на три месеца от страна на доставчика с 30-дневно предизвестие. В същото време клиентът има право да прекрати договора без неустойки по всяко време, също с 30-дневно предизвестие. Това прави този план изключително подходящ за фирми, които не искат да имат дългосрочно обвързване, но същевременно се нуждаят от сигурна и конкурентна цена на енергията.

Разбира се, има и възможност за подписването на срочен договор - Стандартен план, при който в момента цената е фиксирана до 30 юни 2022. Така бизнесът може да си гарантира стабилна цена на електроенергията през идващата зима и пролетта и да не рискува да пропусне ефекта от понижение на разходите при евентуален спад на борсовите котировки след този период.

Зелен план

За компаниите, които са климатично отговорни и ангажирани с опазването на околната среда, ТОКИ предлага специален тарифен план за снабдяване с възобновяема електроенергия. При него гаранциите за произход на доставената енергия, издадени от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, и зелени сертификати за спестени CO2 емисии, издадени от ТОКИ, се прехвърлят към потребителя. Или казано по друг начин - за потреблението на ток през дадено тримесечие фирмите получават документ, че енергията, която са ползвали, е произведена от слънце, вятър, вода или биомаса, като това може да им носи и допълнителни имиджови ползи.

В този случай цената на електроенергията е с не повече от половин стотинка над стандартната тарифа на ТОКИ за киловатчас.

Дългосрочно решение

Наред с тези тарифи вече има и други възможности, които могат да осигурят енергия за бизнеса на сигурна и по-изгодна цена, при това за дълъг период. Става дума за дългосрочните договори за доставка на електроенергия от ВЕИ източници (Power Purchase Agreements - PPAs), които осигуряват предвидимост на разходите за години напред и намаляват значително ценовия риск на енергийната борса, като същевременно с това спестяват и част от разходите.

Основната логика на PPA е да се сключи споразумение за доставка на енергия със срок от 7, 10, 12 или 15 години и фиксирана цена за целия този период. Поради поскъпването на квотите CO2, поевтиняването на технологиите и повишаването на ефективността в момента тази зелена енергия става все по-евтина, а всичко сочи, че така ще бъде и занапред. Поради това фирмите не само биха получили сигурност за цената, но и реална икономическа изгода. А на фона на екстремните в този момент борсови цени този ефект би бил дори още по-голям.

ТОКИ в сътрудничество със своите сестрински фирми от инвестиционната група "Реналфа" АД вече разработва иновативни услуги за сключване на PPA, които могат да включват и цялостни решения на доставки, комбиниращи енергия, получена директно от ВЕИ, и такава, която се търгува на свободния пазар. По този начин може да се отговори на нуждите на всякакви бизнес потребители, независимо от профила им на консумация. В този случай ТОКИ може да се грижи и за цялостната администрация по адаптирането на променливото производство на ВЕИ източниците към реалния потребителски график.