🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цифровата трансформация на Родопите

Как Vivacom подпомага дигитализацията на образованието, местната власт и частния сектор в районите на Смолян и Кърджали

Цифровата трансформация на Родопите
Цифровата трансформация на Родопите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цифровизацията на учебния процес е безспорен акцент в реформирането и модернизацията на българското образованието през последните няколко години. Пандемията от новия коронавирус, която заля света през пролетта на 2020 г., обаче катализира сериозна метаморфоза в стратегията за дигитализацията на училищата. На практика тази промяна е почти невъзможна без участието на големите телеком оператори, а Родопският регион е отличен пример как това може да се случи на практика.

"Преди около година и половина фокусът ни беше изграждането на дигитални класни стаи. В момента акцентът е тотално променен и изцяло насочен към дистанционните форми на обучение. Това, което правихме по време на пандемията, беше да предоставяме карти с мобилен интернет за период от 3 или 6 месеца", разказва Весела Табакова, регионален мениджър "Бизнес клиенти" - Зона Юг, която отговаря за районите на Смолян и Кърджали. "Училищата имаха възможност да ги ползват до края на учебната година. Със старта на учебната година възобновяваме "отново" кампания в учебните заведения, където ще са необходими", допълва Табакова.

Безжичен достъп за социално слабите ученици

Идеята е картите за мобилен достъп и крайните устройства да се дават на ученици, чиито семейства са с ограничени финансови възможности. "Покрай дистанционното онлайн обучение се оказа, че училищата имат нужда от стабилна интернет свързаност, доставка на крайни устройства за достъп до мобилен интернет за учениците, които няма как да си осигурят мобилен телефон, таблет или лаптоп вкъщи", разказва мениджърът на Vivacom. В подобни случаи учителите предоставят картa и устройство на ученика, за да може той да се включва пълноценно в часовете от разстояние. "Това в момента е изключително важно и затова казвам, че една от основните ни задачи по време на пандемията беше точно такава - да се свържем с всички училища и да видим къде можем да помогнем", обобщава регионалният мениджър на Vivacom.

"Добър пример са проектите, осъществени в училищата в селата Хвойна и Забърдо в община Смолян. Там сме съдействали с осигуряването на услуги и устройства за учениците за провеждане на онлайн обучение. В град Чепеларе в СУ "Олимпийски надежди" сме предоставили устройства за дистанционно обучение, пак по проект на образователното министерство", споделя Весела Табакова. По линия на wi-fi зоните Vivacom успешно е реализирал проекти в СУ "Отец Паисий" и СПГТС "Никола Йонков Вапцаров" в град Смолян, гимназията ПГЕЕ "Капитан Петко Войвода" в град Кърджали, както и основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в град Девин. "Това са проекти, които сме завършили през последните няколко месеца. Въпросните инициативи се осъществяват на няколко етапа и до момента са оборудвани с безжичен интернет над 10 учебни заведения в региона, за който отговарям", разяснява Табакова.

Vivacom много успешно се включва и в други национални програми на министерство на образованието. "Като партньор на училищата изграждаме не само wi-fi зони, но предоставяме и други дигитални услуги, например поддържането на електронни дневници. Като много интересни се очертават инициативите по програмата STEM (Science - Technology - Engineering - Mathematics), където също ще участваме", допълва тя. Най-общо казано, STEM центърът е съвкупност от учебни ресурси с фокус върху интегрирането на учебно съдържание в сферата на науките, технологиите, инженерното и математическото мислене. STEM центровете представляват модерно преосмисляне на концепцията за специализираните компютърни кабинети в съвременните училища.

Покрай дистанционното онлайн обучение се оказа, че училищата имат нужда от стабилна интернет свързаност, доставка на крайни устройства за достъп до мобилен интернет за учениците, които няма как да си осигурят мобилен телефон, таблет или лаптоп вкъщи

В момента върви още една национална програма на МОН за създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище. В нея има три модула - сигурност, видеонаблюдение и контрол на достъпа. По тази линия Vivacom работи по оборудването на ресурсен център в град Кърджали. "Това са институции за обучение на деца със специални нужди", разказва мениджърът на Vivacom за родопския регион.

В момента компанията реализира още един проект с образователна насоченост съвместно с община Кърджали - става дума за местните ученически общежития. Покрай дистанционното обучение там ще бъде осигурен професионален wi-fi интернет в четири точки. "Стартирахме инициативата заедно с местната власт и услугата ще бъде предоставена до края на октомври", уточнява Весела Табакова.

Мениджърът за Смолян и Кърджали споделя също така, че нуждата от интернет по време на пандемията практически навсякъде отваря нови бизнес възможности не само в образователния сектор. Отново в Кърджали телекомът например участва в реализацията на проект за дигитализацията на местния "парламент". "През април предоставихме 15 таблета, които се използват от общинските съветници, за да извършват всичките дейности, свързани с гласуването и достъпа до всякаква документация, която се налага да бъде коментирана по време на сесиите на общинския съвет в града, разказват от компанията. Подобен проект реализирахме и с община Момчилград, където предоставените таблети са 12 броя."

Друго "умно" решение в Кърджали е реализирано заедно с общинската фирма ВиК, която също е клиент на телекома.

180 помпени станции са "захранени" с интернет свързаност, което дава възможност инсталациите да се управляват дистанционно. Понякога това е изключително важно, особено когато съоръженията са разположени на по-недостъпни места.

"Стартирахме този проект преди около две години и постепенно увеличавахме бройката на свързаните станции", коментира Весела Табакова.

Дигитализация на частния сектор

Vivacom е изключително активна и по линия на smart решенията за частния сектор в региона. В Кърджали компанията активно си сътрудничи с фирма КЯШИФ ЕООД, която е една от най-големите в региона и е производител на хидравлични цилиндри. "Ние сме техни партньори за всичко в сферата на телекомуникациите - мобилни, фиксирани и интернет услуги, на базата на нашата мрежа те изградиха специално решение с iPhone. Служителите използват устройствата си за контрол на достъпа - за влизане и излизане в завода, както и за придвижване на територията на предприятието", разказва Весела Табакова. Във фирмата са инсталирани и специални монитори, на които се визуализира сервизна информация: например кой ден е работен и кой - не, както и за да се следи изпълнението на целите - например колко цилиндъра са направени през въпросния ден в сравнение с предишния и т.н. Отделно от това целият работен процес е автоматизиран - струговете също са свързани в мрежа и при проблем се сигнализира, за да се реагира своевременно.

Голям партньор е и "Евровес-Смолян" ЕООД в град Смолян, използваща цялото портфолио от услуги на Vivacom, която съдейства за привличане на фирма за изграждане на зарядни станции за електромобили.

"Над 30 броя наши карти за пренос на данни са инсталирани до момента в станции за зареждане на електромобили из страната. По този начин се осъществява свързаността със сървъра, за да се предава информация в реално време и за мониторинг за състоянието на инсталацията. На практика станциите няма как да работят без връзка с интернет", уточнява регионалния мениджър на телекома.

За съжаление през миналата година пандемията се отразява сериозно на туристическия бизнес в Родопите. Много хотели освобождават персонала и спират да работят. "През тази година има надежда за позитивно развитие, както и добри примери - например в едно вилно селище в района на Стойките, в което предоставяме цифрова телевизия. Това са малки обекти, бизнесът като че ли се пренасочва към туристическите къщи за гости", коментира Весела Табакова. Vivacom предостави свързаност за телевизия за нуждите на туристическия комплекс в село Триград, както и за интернет за хотел в село Гела.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал