🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Смолян отива на кино

Първото издание на Родопския международен фестивал припомни кинотрадициите в Смолян, а второто предстои през 2022 г.

Природата, историята, хората. Асоциациите ви със Смолян сигурно са за приятен и малък град, сгушен в Родопите. Но в близко бъдеще е твърде възможно да са свързани и със зараждащия се интересен кинофестивал в града.

Първото издание на Родопския международен фестивал на документалното кино се проведе между 16 и 20 септември и безплатно показа на четири локации български и чуждестранни филми. Сред тях са направилият премиера на "Сънданс" и "Берлинале" "Тайният живот на Вера" на работещия между България и Финландия Тонислав Христов, "Пасажери" на Здравко и Цветан Драгнев, които спечелиха наградата на фестивала за най-добър документален филм, "Блокът на смелите" на Божина Панайотова, наградена с приза за най-добър късометражен филм, "Рокендрол" на Борислав Колев, който документира първите хардрок групи в страната.

В програмата солидно присъствие отбелязаха филми, които разглеждат политически сътресения, проблеми на малцинствата. След финала на събитието част от филмите бяха показани безплатно онлайн.

Плановете за второ издание са вече в ход - следващият Родопски международен фестивал ще се проведе между 24 и 27 юни 2022 г.

И все пак защо Смолян? "Днес големите културни събития в областта на киното се провеждат в София, Пловдив и Варна. Това централизира културния живот в големите градове и е причина икономическият ръст в сферата на културните индустрии от последните години да се наблюдава предимно там", казва Катерина Ламбринова, част от екипа на фестивала, който също така развива платформата за открити прожекции "Блок Кино" в София.

Плановете им са фестивалът в Смолян да бъде дългосрочен, но не само да привлича все по-широка публика, но и да бъде среда за млади документалисти, кинематографисти, критици, да развива партньорство със съседни държави. Основите на това бяха посети с гостуването на германския документален и театрален режисьор Андрес Файел, който направи майсторски клас в рамките на събитието с участието на млади режисьори от България, Гърция и Турция.

Събитието стъпва в град, който не е лишен от фестивални традиции. Родопският международен фестивал е символно продължение на форума "Преглед на творчеството на младите филмови дейци", съществувал от 1973 до 1991 г., останало в спомените на съвременниците си като едно от местата, в които свободният диалог е възможен.

Смолян също така е богат на открити пространства, които могат да бъдат използвани за прожекции, работа, партита. За реализацията на събитието помага "Гьоте-институт", но фестивалът намира и местна подкрепа в лицето на община Смолян, регионалната библиотека "Николай Вранчев", Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" и на читалище "Христо Ботев". Фокусът по всяка вероятност ще остане към документалното кино, тъй като то едновременно засяга важни проблеми и не е достатъчно показвано в страната. За екипа необходимостта от сериозен международен фестивал за документално кино извън столицата е огромна. "Ситуацията с дистрибуцията и показа на стойностно кино на територията на страната е много затруднена, а на места почти невъзможна."

В проблема се вижда контраст между развитието на жанра тук и навън, където документалистиката все повече успява да прави срещата между различни култури възможна, да преведе социално-политическите проблеми на разбираем език. Ламбринова вярва, че качествените европейски и световни филми имат силата да приобщят българската публика към съвременните тенденции в документалното кино. "Документалното кино в България е подценявано, докато навсякъде по света то е в подем и намира все повече публика и канали за разпространение."

Повече на rife.bg