🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Родопските мечти на Мария

Победителката в Masterchef Мария Жекова за създаването на "Силивряк", център за изкуство, здравословна храна, преподаване на занаяти

Мария Жекова    ©  Мария Жекова

Докато четете тези редове, може да не знаете къде е село Върбово - това може да се промени следващата година, когато врати ще отвори Хранилище за мечти "Силивряк".

Зад идеята е фотографката и победителката от последното издание на телевизионното кулинарно състезание Masterchef Мария Жекова, която е изключително отдадена на идеята да популяризира Родопите като място за здравословен живот и сезонна храна. Веднъж по път, по който е карала и преди, тя вижда каменна постройка и както пише на Instagram профила си: "И оттогава спрях да спя. Даже май няколко дни и не ядох. Да. Толкова се влюбих."

Сега Жекова поставя основите на Хранилище за мечти "Силивряк" (на името на растението родопски силивряк), а мястото се очаква да посрещне първи гости през пролетта на следващата година.

Постройката, чийто предишен собственик е французин, се намира в село Върбово, в близост до Широка лъка, на около 45 минути с кола от Смолян и Девин. По данни на ГРАО само двама души имат постоянен адрес във Върбово, а символ на историята му е създадената през 1871 г. църква "Свети Георги".

Селото е създадено края на XVII и началото на XVIII век. Тогава юруците се изселват от Родопите (номадски живеещи мюсюлмани), след което идват български заселници. Не е ясно кога постройката, която Жекова свързва с бъдещите си идеи, е построена. "За жалост сведения за строежа на отделните сгради не се пазят, знаем само, че конкретната къща е имала роля на картофохранилище." Мария иска да запази архитектурния облик на хранилището и да не прави промени по изгледа му отвън. "Ще реставрираме покрива с тикли, ще поставим нова дървена дограма. Изцяло ще използваме естествени материали, за да постигнем визията си за сградата отвътре - глина, камък и дърво. Така ще имаме напълно здравословна среда и въздух за гостите си - както в цялата планина."

"Мечтаем "Силивряк" да бъде дом за отдих в планината и чиста храна, съчетавайки това с култура и различни събития", казва Мария, която е събрала шестима души за реализацията на идеята. Макар и родена в София, от вече пет години тя предпочита живота на село и по всичко личи, че скоро няма да погледне назад. "Нямаме претенции, а искаме да създадем място, което да задоволява всички сетива - от потребността от изкуство, нови познания, хубава музика, социална среда до пълноценна почивка и храна за здраве. Искаме всеки творец да се чувства свободен да ни потърси и да си сътрудничим безвъзмездно, за да се разруши стигмата, че единствено градът може да бъде дом за изкуство и културни събития."

В плановете им са също така организиране на работилници за приготвяне на сладко, зимнина, хляб, овладяване на занаяти, които да свържат новодошлите с местните. "Най-ценно ще бъде, ако в ролите на учители успеем да склоним да влязат хора от региона, които да предават занаята", казва още Мария.

Повече за развитието на проекта на @silivriyak в Instagram.