🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промишленият гигант на Кърджали

За 15 години "Теклас - България" се превърна в най-голямата компания и работодател в региона

Сред клиентите са всички големи автомобилни производители, от няколко години компанията работи и за електрическите коли на Tesla
Сред клиентите са всички големи автомобилни производители, от няколко години компанията работи и за електрическите коли на Tesla
Сред клиентите са всички големи автомобилни производители, от няколко години компанията работи и за електрическите коли на Tesla    ©  Цветелина Белутова
Сред клиентите са всички големи автомобилни производители, от няколко години компанията работи и за електрическите коли на Tesla    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За 15 години "Теклас - България" се превърна в най-голямата компания и работодател в региона.
  • Със своите четири завода градът е основната производствена база на турската група Teklas.
  • От създаването му дружеството расте всяка година и продължава да разширява капацитета си.

В пандемичната 2020 г., когато световните автомобилни производители масово спираха работа, ударът беше усетен и от многото им български доставчици на компоненти. Едно от малкото добри изключения обаче се оказа "Теклас - България", част от турската група Teklas, която продължи да расте, макар и с по-слаби темпове. От влизането си в страната преди 15 години компанията на практика не е преставала да увеличава оборотите си, а постоянните инвестиции я превърнаха в един от ключовите играчи в сектора. И макар че вече има заводи в няколко града в страната, началото беше поставено в Кърджали, където и досега се намира най-голямата производствена база не само на българското дружество, но и на цялата група. Тук работят и основната част от заетите над 3000 души, което прави "Теклас - България" най-големия работодател в областта. А продължаващите инвестиции обещават растежът да се запази.

От Родопите до Враца

Турската Teklas Kaucuk Sanayi Ve Ticaret, която произвежда изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на колите и работи за практически всички водещи автомобилни компании, изгради първото си предприятие в Кърджали през 2006 г. с малко под 200 работници. В следващите години броят им постепенно се увеличи, а растежът не спря и по време на кризата. Разшири се и самото производство, като само в Кърджали заводите на компанията станаха четири, фабрика беше построена и в Крумовград, а в Момчилград беше отворен цех в помещение под наем. През миналата година заработи и първото предприятие извън региона на Родопите - във Враца, където липсата на значими инвеститори прави достъпа до работна ръка значително по-лесен.

200 млн. лв. е инвестирала компанията досега в България.

До момента в страната са инвестирани 200 млн. лв., като растежът се финансира основно от собственика. Заем 20 млн. евро беше взет от Европейската банка за възстановяване и развитие за последното разширение в Кърджали, където заедно с нов завод беше изграден и научноизследователски център с две лаборатории за изпитване на материалите и готовите изделия.

Компанията не прави изключение от тенденцията големите инвеститори да събират покрай себе си по-малки производители, като преди време представителят на изпълнителните директори Георги Георгиев коментира, че "Теклас - България" е привлякла шест свои турски доставчика, които са изградили предприятия в Кърджали с около 1000 работници общо. Отделно от това компанията има и десетки местни доставчици.

Продукцията на "Теклас - България" се изнася за Европа, Азия и Северна Америка, а сред клиентите са компании като Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Volvo и т.н. От няколко години компанията прави компоненти и за хибридни и електрически автомобили, включително за Tesla, като вече около 20% от продукцията е за новите коли.

Само нагоре

Постоянното разширяване на бизнеса е и причината "Теклас - България" да е сред малкото компании, които стабилно увеличават оборота си всяка година независимо от икономическите цикли. Така освен топ работодател за 15 години тя се превърна и в най-голямата компания в областта. Дружеството отчита по-големи продажби дори и през кризисната 2020 г. - с 2% до 464 млн. лв., макар че ръстът беше по-малък от прогнозирания преди пандемията двуцифрен скок. През миналата година "Теклас - България" постигна и най-високата печалба сред компаниите в сектора на машините и оборудването - 72 млн. лв., както и впечатляваща рентабилност - 15.5%. Това стана, въпреки че при локдауна през пролетта се наложи производството да бъде временно спряно. Компанията обаче бързо успя да възстанови капацитета си и да компенсира забавянето, за което помогна и отварянето на новото предприятие във Враца.

Едно от предимствата на "Теклас - България" е, че произвежда широка гама продукти от различни материали. Това, както и подкрепата на групата й дава стабилност и възможности за разширяване на пазарите. Самата компания е 100% собственост на създадената през 1971 г. Teklas Kaucuk Sanayi Ve Ticaret, която се контролира от семейство Данон. Двама от членовете на фамилията - Морис и Раул Данон, са и изпълнителни директори на българското дружество.

Последните публични данни на групата са за 2019 г. и показват приходи 371.3 млн. евро и печалба 60.7 млн. евро. По информация от фирмения сайт в Teklas работят 6500 души. Освен в България компанията има производствени мощности също в Турция, Сърбия, Китай и Мексико, както и логистични центрове в няколко европейски държави. Въпреки пандемията в края на миналата година Teklas отвори завод и в САЩ (щата Джорджия), за да бъде по-близо до северноамериканските си клиенти. Инвестицията беше 6.5 млн. долара, а заетите са 120 души.

Наскоро пък групата обяви, че планира да направи втори завод в Сърбия. Предприятието ще се намира във Враня и ще ползва сградата на оттеглилия се производител на обувки Geox. Първоначално в него ще работят 250 души, като целта е броят им да достигне 1500. Първата фабрика на Teklas е във Владичин Хан, където компанията има 1000 служители. При създаването му през 2015 г. местното дружество "Теклас Владичин Хан" първоначално беше дъщерно на "Теклас - България", но година по-късно премина директно към турската Teklas.

Разширяване и в България

Продължават инвестициите и в България, като през лятото стана ясно, че заводът във Враца ще бъде разширен с още 70 хил. кв.м. Именно намеренията за изграждане на допълнителни производствени площи бяха причината още в началото компанията да купи значително по-голям парцел в града, където тя сега разполага с над 70 дка. Сегашният проект включва също изграждане на роботизиран склад за готова продукция, а общата инвестиция е 10 млн. лв. Това ще добави още 30 работни места към заетите вече около 200 души там.

"Теклас - България" обаче има планове и за нови дейности в завода си в Кърджали. В началото на годината окончателно одобрение на доклада по ОВОС получи проектът й за изграждане на роботизирана инсталация за катафорезно, никелово и цинково покритие на метални тръби за автомобилната промишленост. Съоръжението ще бъде разположено в четвъртия корпус на завода и ще позволи на компанията да разшири асортимента на продуктите си и съответно пазарите си. Очакванията са, че с новата инсталация броят на заетите в кърджалийското предприятие ще надвиши 3000 души.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 3

    турска фирма

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • - 2

    До коментар [#1] от "Тsonkooo":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Ами това е логично!Турска фирма в най-турцизирания район на България!Бас ловя , че в халетата се говори масово на турски!

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • - 2

    Много ги хвалете тези инвеститори от Азия!Кажете какви заплати вземат там , защото аз лично се съмнявам , че са не повече от 900-1000 лева след данъци за работа на смени!Българската икономика се нуждае от фирми, които плащат поне с 50-60% по-високи средни заплати , за да може да не изоставаме драстично от другите държави от ЦИЕ!!!!

    Нередност?
  • 4
    zo avatar :-|
    zo

    До коментар [#1] от "Тsonkooo":

    Да беше прочел статията преди да коментираш: собствениците са евреи, което става видно от имената им, което не променя факта, че е турска, но с еврейските ѝ собственици трудно се вписва в стереотипите от Време разделно за всичко турско.

    Иначе „Капитал“ като я нарича „топ работодател“ това как да го разбираме? По заплащането и останалите неща, които предлагат на служителите си? Дайте конкретика!

    Нередност?
  • 5
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 2

    така пише в статията - турска фирма

    Нередност?
  • 6
    ivantankov avatar :-|
    Иван Иванов
    • + 2

    До коментар [#2] от "bat_plamen":

    Е, и?

    Нередност?
Нов коментар