🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оливер Рьогл: Три приоритета: клиентско преживяване, дигитализация, ефективност

Главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) пред "Капитал"

"Въпросът с лихвите е по-скоро политически, отколкото икономически. Струва ми се, че страните с висока задлъжнялост не са извършили необходимите реформи", казва Оливер Рьогл
"Въпросът с лихвите е по-скоро политически, отколкото икономически. Струва ми се, че страните с висока задлъжнялост не са извършили необходимите реформи", казва Оливер Рьогл
"Въпросът с лихвите е по-скоро политически, отколкото икономически. Струва ми се, че страните с висока задлъжнялост не са извършили необходимите реформи", казва Оливер Рьогл    ©  Надежда Чипева
"Въпросът с лихвите е по-скоро политически, отколкото икономически. Струва ми се, че страните с висока задлъжнялост не са извършили необходимите реформи", казва Оливер Рьогл    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "К10: Най-добрите банки в България". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k10/buy/.
#7 в общото класиране

#2 - Стабилност и риск

#8 - Ефективност и рентабилност

#14 - Устойчивост и динамика

#6 - Размер

Визитка

Оливер Рьогл e председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк, както и член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Съществената част от кариерата му е преминала в Raiffeisen с фокус върху пазарите в Централна и Източна Европа. Преди да поеме поста в България през 2013 г., повече от дванайсет години работи в банката на групата в Сърбия, като от 2005 г. е неин главен изпълнителен директор. Работил е повече от три години и в Райфайзенбанк в Русия. Рьогл е роден през 1964 г. във Велс, Австрия. Завършил е Икономическия университет, Виена, с магистратура по икономически и социални науки и специализация "Банки и финанси". Преминал е и едногодишна програма за обмен в Университета в Илинойс, САЩ. Владее немски, английски, френски, български и сръбски език и ползва руски.

К10 е изданието на Капитал, което за седма поредна година класира най-добрите банки в България. Изданието съдържа и интервюта с висшите мениджъри на 10-те водещи финансови институции в страната, в които те отговарят на въпроси за:

● Банковия сектор през изминалата година и за очакванията им за тази

● Основните пазарни и регулаторни предизвикателства, пред които са изправени ● Ниските лихви ● Необслужваните кредити
● Очакванията за икономиката на страната и двигателите на растежа

● Фокуса на развитие на всяка банка за тази година.

Ето отговорите на Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България)

Как оценявате банковия сектор в България през 2017 г. и какви са очакванията ви за развитието му през 2018 г.?

Банковият сектор се развива добре – най-после имаме забележими ръстове в кредитирането, лошите кредити също намаляват, макар и да има още много място за подобрение по този показател. Българската икономика, а оттам и банковата система, успяват да се възползват от икономическия подем в Европа, и в света. Очакванията са ми тази тенденция да се запази и през настоящата година – тя като цяло започна добре. Остават обаче и предизвикателствата, които не са от вчера – ниски лихви, ефективност, регулации.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

Регулациите стават все повече и все по-строги. Тази година в сила влизат МСФО 9 и GDPR – първата вече е в сила от януари, а втората от май. Те изискват значителен ресурс, включително човешки, и ние отдавна се подготвяме за тях, тъй като сме част от системно значима европейска банкова група. От гледна точка на пазара най-голямото предизвикателство остава средата на ниски лихви, която изисква да бъдеш ефективен при падащи лихвени приходи – още повече във време, което изисква значителни инвестиции в технологии, процеси, човешки ресурси.

Всеобщото очакване е, че идва краят на рекордно ниските лихви. Какви са вашите очаквания и как подготвяте вашата институция и вашите клиенти за предстоящото покачване?

Със сигурност идва краят на ниските лихви, но не мога да кажа точно кога. Факт е, че икономиката на еврозоната се развива добре – за 2017 г. бе отчетен ръст на БВП от 2.5%, подобни са очакванията и за тази година. Инфлацията също започва да расте. Въпросът с лихвите обаче е по-скоро политически, отколкото икономически, тъй като не съм сигурен, че страните с висока задлъжнялост са извършили необходимите реформи. А по-високите лихви ще оскъпят изплащането на дълга им. В срещите ни с клиенти ги съветваме да теглят дългосрочни кредити – инвестиционни и ипотечни с фиксирана лихва, като вид застраховка за предстоящото покачване на лихвените нива. Съветваме ги и да внимават със задлъжнялостта си, тъй като ми се струва, че привикнахме към ниските лихви като към лекарство и неизбежното повишаване в някои случаи може да се окаже стресиращо като при спирането на лекарството.

От години в сектора се говори за консолидация, но вече има реални сделки. Какво може да ускори този процес и вашата банка има ли конкретни интереси за участие в придобивания и сливания?

Има възможности процесът на консолидация да продължи. Такава беше препоръката на ЕЦБ, а и пазарът все още има потенциал. В Райфайзенбанк продължаваме да се придържаме към стратегията ни, оказала се успешна повече от 20 години – да се развиваме чрез органичен растеж. Разбира се, бихме разгледали придобиване на отделни портфейли.

Ще има ли допълнителна активизация на банките да продават необслужвани кредити и какви нива очаквате в края на годината?

Пазарът на необслужвани кредити е постоянно активен с по-големи или по-малки пакети. ЕЦБ и Европейският банков орган (ЕБО) полагат значителни усилия този пазар да стане по-прозрачен, като се подобри съпоставимостта между отделните европейски страни, тъй като пазарите са различни, включително и законодателните им рамки. По-лесната съпоставимост и фактът, че един инвеститор ще може да сравнява по подобни критерии портфейли в България, Румъния или Австрия например, би улеснил пазара и би го активизирал допълнително. Както казах по-рано – очаквам лошите кредити в България да продължат да намаляват, но все още здравословното ниво от под 5% за целия ни банков сектор предстои. В Райфайзенбанк го постигнахме миналата година.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

И през 2017 г. българската икономика отчете сравнително висок растеж от 3.6% на годишна база, който обаче бе по-нисък от растежа през 2016 г. Изненадващо последното тримесечие на 2017 г. не оправда прогнозите, тъй като силният ръст на вноса не можа да бъде компенсиран от износа. "Райфайзен рисърч" остава оптимист за тази година – прогнозата ни е за растеж на БВП от 4% на годишна база. Двигателите на икономиката и през тази година се очаква да бъдат потреблението и инвестициите.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

Клиентско преживяване, дигитализация, ефективност – трите приоритета нe са степенувани, а са с еднаква важност и от много голямо значение за нас.

За банката

Райфайзенбанк (България) е една от първите инвестиции на зелено в българския банков сектор. Създадената през 1994 г. с фокус върху корпоративното кредитиране финансова институция е 100% собственост на австрийската Raiffeisen Bank Interntional, която оперира 14 банки в региона на Централна и Източна Европа. В годините на кредитния бум Райфайзенбанк навлезе силно и в обслужването на клиенти физически лица, както и във финансирането на малки и средни предприятия.

През 2017 г. тя генерира четвъртата най-голяма нетна печалба в бранша със 135 млн. лв. и е на шесто място по размер на активите с 7 млрд. лв. През 2013 г. институцията зае най-високата си трета позиция в класацията К10, а в последните две години е на 7-о място по съвкупността от показатели. Райфайзенбанк запазва силното си представяне в категорията за стабилност и риск, където е класирана на второ място. За това допринася челното й място по цена на финансиране от домакинствата, което дели с Банка ДСК (0.05%), както това, че има най-ниския дял на материални и недоходоносни активи сред банките у нас (1.26%). Спрямо 2015 г. Райфайзенбанк има ръст на активите едва 8.5%, което я нарежда на 15-о място. Освен това по нетен лихвен марж (4.8%) и марж на нетния доход от такси (1.7%) банката се нарежда извън първите 10 в тазгодишната класация, което я сваля в класирането по устойчивост и динамика.

Интервюто взе Николай Нейчев



К10 - класация на най-добрите банки в България
- Кои са топ 10 на най-добрите банки в България
- Как техните мениджъри виждат бъдещето
- Класация на финансовите институции по показатели:
- - Размер
- - Стабилност и риск
- - Ефективност и рентабилност
- - Устойчивост и динамика


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар