🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петър Славов: Високият дял необслужвани кредити остава проблем за сектора

Председателят на надзорния съвет на Прокредит банк пред "Капитал"

Петър Славов    ©  Прокредит банк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "К10: Най-добрите банки в България". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k10/buy/.
#5 в общото класиране

#8 Стабилност и риск

#7 Ефективност и стабилност

#3 Устойчивост и динамика

#12 Размер

Визитка

Петър Славов е председател на надзорния съвет на Прокредит банк България и член на надзорния съвет на "Прокредит холдинг". Той работи като изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Прокредит банк от самото й създаване през 2001 г., а през 2008 г. става председател на управителния съвет на банката.

К10 е изданието на Капитал, което за седма поредна година класира най-добрите банки в България. Изданието съдържа и интервюта с висшите мениджъри на 10-те водещи финансови институции в страната, в които те отговарят на въпроси за:

● Банковия сектор през изминалата година и за очакванията им за тази

● Основните пазарни и регулаторни предизвикателства, пред които са изправени ● Ниските лихви ● Необслужваните кредити
● Очакванията за икономиката на страната и двигателите на растежа

● Фокуса на развитие на всяка банка за тази година.

Ето отговорите на Петър Славов, председател на надзорния съвет на Прокредит банк

Как оценявате банковия сектор в България през 2017 г. и какви са очакванията ви за развитието му през 2018 г.?

През изминалата 2017 г. банковата система остана добре капитализирана и ликвидна и показа устойчивост и стабилно развитие при растящи кредитен портфейл и привлечен депозитен ресурс. За това оказват влияние както икономическият ръст, така и спадът на безработицата, ръстът на новите работните места и размерът на възнагражденията. Това несъмнено води и до повишаване кредитоспособността на домакинствата и желанието на бизнеса да се развива и да прави нови инвестиции.

Очаквам през 2018 г. доброто представяне на банковата система да се запази предвид оптимистичните прогнози на международните институции за развитието на българската икономика. Предвижданият ръст на икономическата активност, подобряването на икономическият профил на кредитополучателите и запазването на ниските лихвени проценти предопределят ръст на банковите кредити за бизнеса и частните лица.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

През тази година влизат в сила много международни и европейски правни рамки, които са свързани с дейността на банките. Πpимepи зa тяx са нoвият мeждyнapoдeн cчeтoвoдeн cтaндapт ІFRЅ9, ĸoйтo въвeждa дoпълнитeлни изиcĸвaния зa пpoвизиpaнe и ĸpeдитиpaнe, директивата MiFid за пазарите на финансови инструменти, както и регламентът зa зaщитa нa личнитe дaнни и директивите за защита от пране на пари и предоставяне на платежни услуги. Въвеждането и спазването на тези регулаторни изисквания ще даде възможност на банката да предоставя висококачествено обслужване на своите клиенти, като едновременно гарантира високо ниво на стабилност.

Всеобщото очакване е, че идва края на рекордно ниските лихви. Какви са вашите очаквания и как подготвяте вашата институция и вашите клиенти за предстоящото покачване?

Ниската цена на привлечения ресурс в банковата система, високата ликвидност, силната конкуренцията между банките и по-добрата икономическа среда като цяло са сред основните фактори за спада на лихвените проценти.

Нарастващата инфлация може да бъде причина за повишаването на лихвите и по кредити, и по депозити. В допълнение централните банки също определят момента, в който лихвите да обърнат своята посока. Затова потребителите на финансови услуги трябва да са наясно, че в даден момент се очаква да започне плавно повишаване на лихвените проценти. Подготовката както за тях, така и за банките трябва да е с премерен риск и отговорност.

От години в сектора се говори за консолидация, но вече има реални сделки. Какво може да ускори този процес и вашата банка има ли конкретни интереси за участие в придобивания и сливания?

Консолидацията в банковия сектор ще продължи, тъй като има банки, които не могат да останат конкурентни на пазара и за тях вариантът е да пристъпят към продажба и сливане. Това е процес, основан на чисто пазарни механизми и води до оптимизиране на сектора. Намаляването на броя на банките гарантира малко, но стабилни финансови институции, които предоставят на своите клиенти широк набор от качествени услуги.

Ще има ли допълнителна активизация на банките да продават необслужвани кредити и какви нива очаквате в края на годината?

Основният проблем в банковия сектор остава високият дял на необслужвани кредити, независимо от предприетите от банките действия за прочистване на кредитните портфейли. Въпреки спада в размера на необслужваните кредити за миналата година, който се дължи най-вече на отписването им за сметка на провизии и продажбата на част от портфейлите, кредитният риск остава висок. Затова банките ще продължат да полагат усилия за намаляване на размера на тези кредити в портфейлите им. Трябва да се има предвид, че в период на кредитна активност има потенциал от появата на нови активи с проблемно качество, които ще станат видими при нов финансов дистрес.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

Очаквам българската икономика да продължи да расте със същия темп, както и през миналата година. Основeн двигател на растежа у нас ще продължава да бъде вътрешното търсене. Ръстът в трудовите възнаграждения ще стимулира частното потребление, докато инвестициите ще бъдат водещи, а усвояването на европейските фондове ще бъде с по-голям размер в сравнение с минали години. В подкрепа на икономическото развитие ще бъдат ниските разходи за финансиране, спадът на необслужваните заеми и на корпоративната задлъжнялост, както и облекчените кредитни условия. Икономическият подем в еврозоната и активизираната международна търговия ще позволят на експортно ориентираните компании да разширяват бизнесите си. Инвестициите в съвременните технологии, новаторското мислене, съчетано с грижа към околната среда, са ключови фактори за бъдещото развитие на стабилни и конкурентоспособни предприятия в международен план.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

В работата си с бизнес клиентите нашият фокус остава непроменен - обслужване и финансиране на малките и средните фирми, които имат жизненоважен принос за българската икономика. Нашите бизнес клиенти са предприятия, които инвестират в нови работни места, в развитие на технологиите, в земеделието и производството, в износа на български продукти в чужбина.

Възможността да предлагаш на клиентите си достъпни и разбираеми услуги, така че те да могат бързо да се ориентират от какво имат нужда, е от изключително значение. Прокредит банк насърчава своите клиенти в използването на електронни канали за банково обслужване. Това е особено важно за онези фирми и граждани, които искат да извършват своите операции дистанционно, бързо и сигурно, без да са зависими от работното време на банката, без да чакат на опашки и да губят време. Прокредит банк стана водеща в банковия сектор, като първа въведе 24/7 зони за самообслужване, в които клиентите могат денонощно да внасят и теглят средства на машини чрез дебитна карта, както и самостоятелно да превеждат средства в България и чужбина. От септември 2017 г. банката предлага нова платформа за интернет банкиране, която предоставя комбинация от услуги, които клиентите могат да достъпват навсякъде и по всяко време без необходимост от допълнителна инсталация на подписи, сертификат или софтуер. В допълнение, за фирми или физически лица, които извършват онлайн международен превод (SEPA) в евро, цената е фиксирана от 5 евро. Не начисляваме и такси за входящи преводи в чуждестранна валута. Бързината и удобството на този начин за работа се оценяват високо от нашите клиенти. Поради тази причина инвестирането в модерни и сигурни онлайн услуги ще продължи да бъде сред ключовите компоненти на бизнес модела на Прокредит банк.

В потребителския сегмент ние се стремим да привличаме физически лица със среден доход, които имат възможности да спестяват и желаят да използват нашите модерни 24/7 зони и дигитални услуги. Ето защо ние се фокусираме върху цялостно предложение за банково обслужване, което включва ясни и разбираеми услуги и дава предимство на клиентите бързо да се ориентират от какво се нуждаят.

За банката

Прокредит банк България, е основана през 2001 г. от група международни инвеститори начело с германския Procredit Holding, който в момента е неин едноличен собственик. Мисията му е да развива нов вид финансова институция, която по социално отговорен начин обслужва нуждите на малките и много малките предприятия.

В общото класиране на най-добрите банки "Прокредит" се нарежда на пето място, което е отстъпление с две позиции, спрямо предходната 2016 г.. Най-силният й резултат е по отношение на устойчивостта, за което спомагат високият лихвен марж, значителният ръст на активите и високата възвращаемост на капитала през последните години. При показателите за стабилност тежи относително скъпото й кредитиране, което е нормално предвид фокуса в сектора на МСП, но носи риск от отлив на клиенти. Друг слаб показател е относително високият коефициент кредити към депозити, който се дължи на финансирането от централата.

В края на 2017 г. активите на банката са 1.9 млрд. лв., а нетната печалба е 32.2 млн. лв.

Интервюто взе Гергана Михайлова



К10 - класация на най-добрите банки в България
- Кои са топ 10 на най-добрите банки в България
- Как техните мениджъри виждат бъдещето
- Класация на финансовите институции по показатели:
- - Размер
- - Стабилност и риск
- - Ефективност и рентабилност
- - Устойчивост и динамика


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар