🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анна Аспарухова: Краят на цикъла на ниски лихви едва ли ще е рязък и ще се случи веднага

Изпълнителният директор и председател на управителния съвет на Търговска банка Д пред "Капитал"

"Българският банков сектор е един от най-конкурентните на целия европейски пазар, а само пазарът определя ефективно какъв да бъде броят на участниците в него," казва Анна Аспарухова
"Българският банков сектор е един от най-конкурентните на целия европейски пазар, а само пазарът определя ефективно какъв да бъде броят на участниците в него," казва Анна Аспарухова
"Българският банков сектор е един от най-конкурентните на целия европейски пазар, а само пазарът определя ефективно какъв да бъде броят на участниците в него," казва Анна Аспарухова    ©  Надежда Чипева
"Българският банков сектор е един от най-конкурентните на целия европейски пазар, а само пазарът определя ефективно какъв да бъде броят на участниците в него," казва Анна Аспарухова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "К10: Най-добрите банки в България". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k10/buy/.
#10 в общото класиране

#12 Стабилност и риск

#9 Ефективност и рентабилност

#15 Устойчивост и динамика

#16 Размер

Визитка

Анна Аспарухова е изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Търговска банка Д от декември 2013 г. Преди това е била изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк, за която работи още от 1995 г., първоначално като главен счетоводител, а впоследствие и като прокурист. Професионалният й път е изцяло свързан с банковата система, като преди да стане част от екипа на Юнионбанк, е заемала различни постове до ниво главен счетоводител в няколко банки. Завършила е "Организация на производството и индустриален мениджмънт" към УНСС и "Бизнес администрация" към City University, Сиатъл.
"Очакванията са към края на годината нивата на необслужваните кредити да са под настоящите, следвайки тренда от предходните години."

К10 е изданието на Капитал, което за седма поредна година класира най-добрите банки в България. Изданието съдържа и интервюта с висшите мениджъри на 10-те водещи финансови институции в страната, в които те отговарят на въпроси за:

● Банковия сектор през изминалата година и за очакванията им за тази

● Основните пазарни и регулаторни предизвикателства, пред които са изправени ● Ниските лихви
● Необслужваните кредити ● Очакванията за икономиката на страната и двигателите на растежа

● Фокуса на развитие на всяка банка за тази година.

Ето отговорите на Анна Аспарухова, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Търговска банка Д

Как оценявате банковия сектор в България през 2017 г. и какви са очакванията ви за развитието му през 2018 г.?

- 2017 г. беше поредната динамична година за банковия сектор в страната. Трябваше да бъдат преодолени редица предизвикателства, но банките у нас показаха традиционната си устойчивост и гъвкавост, като се справиха с тях. Икономиката на страната също отбеляза значителен ръст, което спомогна за положителните резултати във всички сектори. Очакванията ми за 2018 г. са умерено положителни.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- Всички погледи са насочени към прилагането на PSDII и GDPR, но това далеч не са единствените регулаторни предизвикателства, които ще бъдат на фокус през годината. Имплементирането на нови регулации и бързата реакция на пазарните промени е ежедневен процес в нашия бизнес. През годините сме доказали, че с усилената работа на целия екип на банката можем да внедрим и изпълним всяко регулаторно изискване, поставено пред нас.

Всеобщото очакване е, че идва краят на рекордно ниските лихви. Какви са вашите очаквания и как подготвяте вашата институция и вашите клиенти за предстоящото покачване?

- Когато всички очакват нещо и то е "много сигурно", обикновено не се случва или се отлага във времето. Да, очакванията са за край на този цикъл на рекордно ниски лихви и той рано или късно ще приключи, но едва ли ще е рязък и ще се случи веднага. Както знаете, левът е фиксиран спрямо еврото във валутен борд, т.е. ние естествено следваме политиката на ЕЦБ в това отношение, прилагайки я на местна почва. Търговска банка Д е известна с добрите си и пазарни лихвени нива както по своите депозити, така и при кредитите за бизнеса и ритейл клиентите. Работили сме достатъчно успешно през годините при различни лихвени нива, следвайки развитието на пазара, което се доказва и с резултатите ни през изминалата година.

От години в сектора се говори за консолидация, но вече има реални сделки. Какво може да ускори този процес и вашата банка има ли конкретни интереси за участие в придобивания и сливания?

- Българският банков сектор е един от най-конкурентните на целия европейски пазар, а само пазарът определя ефективно какъв да бъде броят на участниците в него. Да, в момента върви процес на консолидация, който се случва някак естествено и логично на фона на пазарната конюнктура, но сделки и придобивания на местно и международно ниво е имало през годините, ще продължи да има и в бъдеще. Всяко нещо в банковия бизнес има цена и когато тя е достатъчно добра и за двете страни, сделката по съответното сливане или придобиване се случва с нормалността на пазарната логика.

Ще има ли допълнителна активизация на банките да продават необслужвани кредити и какви нива очаквате в края на годината?

- Както е видно и от статистиката на БНБ, тенденцията е нивата на необслужваните кредити да намаляват, като сред основните причини са както подобрената икономическа среда, така и консервативният подход на банките при привличането на нови клиенти. Очакванията са, че този процес ще продължи и към края на годината нивата на необслужваните кредити ще са под настоящите, следвайки тренда от предходните години.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- Нашата икономика е експортно ориентирана, а основен търговски партньор е ЕС. Хората у нас често забравят, че ние сме част от една голяма зона, в която всички държави са повече или по-малко свързани помежду си, т.е. с течение на времето различията на икономическо, социално и политическо ниво ще се изглаждат и естествено ще се изравняват. Едва ли ще настигнем германските доходи в обозримо бъдеще, но ще продължим да наваксваме изоставането си в тази насока, поради което съм умерен оптимист за икономическото развитие на страната и бизнеса.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

- Търговска банка Д винаги е била известна със силните си позиции в корпоративното кредитиране, които за поредна година ще трябва да затвърдим. Но фокус през последните няколко години, както и в настоящата е и нашият ритейл сегмент. В банкирането на дребно също предлагаме много атрактивни продукти и постоянно обновяваме портфолиото си от услуги, с които да бъдем максимално полезни. През предходната година направихме и промяна в модела на клоновата мрежа, като целта беше да въведем нов продажбено ориентиран модел, който да ни позволи по-добро и гъвкаво обслужване на нашите настоящи и бъдещи клиенти.

За банката

Създадената през 1999 г. като Демирбанк, днешна Търговска банка Д (Д банк) е сред малките на българския пазар – към края на 2017 г. размерът на активите й е 759 млн. лв., което й отрежда 18-о място. До есента на 2006 г. българската банка беше поделение в България на турската Demirbank (в превод Желязната банка), която беше първата частна турска банка, стъпила на българския пазар. След голямата финансова криза в Турция в началото на века обаче банката майка беше национализирана заради проблеми, а поделенията й бяха продадени. В момента българската институция е 100% собственост на турския бизнесмен Фуат Гювен, който развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия.

В класацията на "Капитал" Търговска банка Д попада за пръв път в топ 10 на най-добрите банки в България. Най-съществен принос за влизането в челната десетка има силният резултат в категорията за ефективност и рентабилност, където институцията заема девето място благодарение на доброто си представяне по показателите, отчитащи нетния лихвен марж и добрата възвращаемост на капитала (ROE) и на активите (ROA). В началото на миналата година Търговска банка Д беше избрана за купувач на продаваната от синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка дъщерна ТБ "Виктория", но БНБ не разреши сделката с мотива, че планът на купувача не предвижда сливане, а запазването на "Виктория" като отделна институция.

Интервюто взе Мария Иванова



К10 - класация на най-добрите банки в България
- Кои са топ 10 на най-добрите банки в България
- Как техните мениджъри виждат бъдещето
- Класация на финансовите институции по показатели:
- - Размер
- - Стабилност и риск
- - Ефективност и рентабилност
- - Устойчивост и динамика


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар